„A ‘Marad’ volt az utolsó töltényem”

Piqué utólag a Neymar-ügyrõl | Nem csalódott | Üzent a vezetésnek

A Real Madrid elleni Spanyol Szuperkupa meccs alkalmából Gerard Piqué sajtótájékoztatót adott, ahol a fõ téma természetesen Neymar távozása volt, amit a játékosok közül õ próbált meg egyedül befolyásolni. Piqué néhány elejtett mondatával a klubvezetés felé is megfogalmazott óvatos kritikákat, mint a kommunikáció hiánya Neymarral, vagy éppen az, hogy még most sem tudja senki, mennyi pénzbe kerülhetett egykoron a brazil a Barcelonának.

A keret

„Ez a keret sok garanciát rejt magában, az más dolog, hogy jöhetnek még új játékosok, akik jól jönnek, hogy még nagyobb legyen a versenyhelyzet a csapaton belül. Biztos vagyok benne, hogy dolgoznak azon, hogy még erõsítsék a keretet, és van is még idõ az átigazolási idõszakból. De én késznek látom a csapatot arra, hogy mindhárom címért harcban legyünk a jelenlegi kerettel is.”

Neymar-ügy

„Én nem érzem magam becsapva. Most, hogy már minden megtörtént, elmondhatok nektek én is mindent. Neki már Messi esküvõjén határozottan az volt a szándéka, hogy elmegy, ahogyan azt nagyon jól mondta Dani is (Daniel Alves – a szerk.). Amikor én azt a Tweetet csináltam, 100 százalékig biztos voltam benne, tudtam, hogy elmegy. Azért csináltam, mert ez volt az utolsó töltényem, az utolsó esélyem. Õ megharagudott rám, de késõbb rendeztük. Csak hát el is ment. Szerintem nem szabad ítélkeznünk felette. Meghozta a döntését, ami egy bátor döntés. Kivételes teljesítményt nyújtott. Azt ugyan soha nem fogjuk megtudni, hogy õ mennyibe került a klubnak, de az biztos, hogy kevesebbe, mint 222 millió, amit a kasszában hagyott.”

Neymar hozzáállása

„Nem bánom, hogy akkor csináltam azt a tweetet. Ismétlem, hogy én csak azért használtam a social csatornát ebben az esetben, hogy segítsek a klubnak, segítsek az FC Barcelonának megpróbálni megtartani egy játékost, akit én kivételesnek tartok, kivételes tehetséggel. Tudtam nagyon jól, hogy ez rendkívül nehéz, hiszen ezt a döntést már jó ideje meghozta, és végül nem is sikerült. De legalább megpróbáltam. Ezt követõen pedig Ney bennem nem okozott csalódást. Nagyon sokféleképpen lehet távozni, vannak, akik meg se jelennek, Ney azonban az utolsó percig harcolt a Barcelona mezében, azon a 90 percen is, amikor a Real Madrid ellen játszottunk, tudva, hogy el fog menni, és meg is sérülhet akár. Szerintem az elmúlt években is úgy képviselte a Barcelonát, ahogyan azt kell, úgyhogy én nem csalódtam benne egyáltalán. De azt is gondolom, hogy olyan világban élünk, ahol az emberek szomorúak, ahol az emberek nagyon szeretnek sokat kritizálni, erre a legjobb példa a közösségi oldalakon van, ahol mindenki kritizál, mindenki azt mutatja, hogy milyen mérges. Ez látszik azon, hogy hogyan kritizálták Neyt, vagy az apját, vagy akár Ney barátait. Úgy tûnik, hogy ma már mindenkinek joga van ítélkezni, de ez nem így van. Ha Ney végül el akar mennyi, azért mert több pénzt akar keresni, vagy mert a világ legjobbja akar lenni, neki lesz egy saját döntése. És ha pénzért döntött így, akkor azért. Közületek hányan mennétek át egyik laptól a versenytárs laphoz, ha többet kereshetnétek? Mindenkinek megvannak a saját döntései, amivel alakítja az életét, és ezért nem kell ítélkeznünk felettük.”

Dembélé ára

„Használják ki a piac jelenlegi helyzetét, mert ez egy nagyon inflálódott piac, egy olyan klubbal, amelyiknek van 222 millió eurója, és ezt szeretnék kihasználni. A klubnak a legjobb döntést kell hoznia. Ez egy nehéz pillanat igazolni.”

Pótolni Neymart

„Neymar kivételes, egyedi játékos, különösen egy az egyben. Meg kell próbálnunk erõsebbé válni csapatban, és nem azon próbálkozni, hogy egy helyettest találjunk neki, mert ilyen nem létezik.”

Azt gondoltad, hogy a tweet megváltoztathatja a véleményét?

„Igen, hogy a közvélemény nyomása majd hatással lesz rá, és túl sok lesz neki. Én nem vagyok hírszolgáltató, nem vagyok szóvivõ, én csak használom a közösségi médiát úgy, ahogyan a legjobbnak találom. Ebben az esetben a Barça javát kerestem. Olyan volt, mint blöffölni a pókerben.”

Kifizetni Messi kivásárlási árát

„Szerintem ez sem õrültség. Ez csak számok kérdése. Amit Neymarért fizettek, nagyjából annyi arányaiban, amennyit Figoért fizettek akkoriban. Ez a sport nagyon változik, a piac mozog. A játékosokat talán másként kellene tudni megtartani, semmint pénzzel.”

Tudta Messi esküvõje óta

„Igen, én tudtam. Nem tudom, hogy a klub tudta-e. Nem tudom, hogy az elnök vagy a sportigazgató tudták-e.”

Nem figyelmeztették a klubot?

„Nem, ez nem a mi szerepünk. Személyes kapcsolataink vannak a csapattársainkkal, de ez nem a mi szerepkörünk. Mi focizni vagyunk itt.”