A Chelsea ellen nem egyértelmű a siker…

2006-ban sikerült legutoljára nyerni a londoni gárda ellen | Azóta 5 iksz, 3 vereség

Az FC Barcelona együttese nyolc találkozó után tudta ismét legyőzni a Chelsea-t a Bajnokok Ligájában a szerda este végül 3-0-s katalán sikerrel végződő összecsapáson. A katalánok játéka talán nem volt túl meggyőző, de érdemes kontextusba helyezni a győzelmet és a továbbjutást: a Barça legutóbb 12 esztendővel ezelőtt tudta két vállra fektetni az angol gárdát. 

 

A fenti adat természetesen a Bajnokok Ligájára vonatkozik. A legutóbbi alkalommal 12 esztendővel ezelőtt, a 2005-06-os idényben a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán nyertek a katalánok Londonban 2-1-re, amikor is Thiago Motta és John Terry öngólt rúgtak, míg a második katalán találatot Samuel Eto’o szerezte. A visszavágó 1-1-es döntetlenre végződött a Camp Nouban.

A következő párharcra a 2006-07-es idény csoportkörében került sor, amikor a Chelsea előbb hazai pályán 1-0-ra legyőzte az akkor még Frank Rijkaard által irányított Barcelonát, majd a Camp Nouból egy 2-2-es döntetlennel térhetett haza. A Chelsea ellen tehát címvédőként sem ment a katalán gárdának.

Ezt követte a hírhedté vált párharc az elődöntőből a 2008-09-es szezonban. Az első meccsen a Camp Nouban 0-0-ra végeztek a felek, míg a második felvonáson Londonban szintén nem bírtak egymással, és 1-1 lett a mérkőzés végeredménye, így a Barça jutott a római döntőbe.

Végül a mostani párharcot megelőző utolsó csörte a 2011-12-es idényben volt, amikor előbb Angliában a Chelsea nyert 1-0-ra Didier Drogba góljával, majd a visszavágón a londoniak kétgólos hátrányból kapaszkodtak vissza, és kvalifikálták magukat egy döntetlennel a müncheni döntőbe.

Idén pedig a londoni 1-1 után a Barcelona hazai pályán 3-0-ra legyőzte a Chelsea-t. Hiába a sorozat favoritja a katalán csapat, a Chelsea ellen sosem ment neki, ezért a helyén kell kezelni a sikert, és értékelni kell azt.