Butaságok halmaza: 1-1

A Barça saját magától vett el két pontot | Újabb hazai botlás

Nagyon buta módon veszített el két pontot hazai pályán a Barcelona a Mallorca ellen, mely nem tudott érett csapatként játszani, sok helyzetet kihagyott az elsõ félidõben, majd csak kapkodni tudott a folytatásban. Az 1-1-es végeredménnyel zárult meccs elsõ játékrészében még úgy tûnt; csak az a kérdés, hogy hány góllal nyer a Barça, ám a sok kihagyott ziccer, és a vendégek egyenlítése olyan második játékrészt eredményezett, amire egyáltalán nem lehet büszke egyik játékos sem.

A meccsre rotációval készült Pep Guardiola, aki lehetõséget adott Javier Mascheranónak, Gabi Militónak és Bojan Krkicsnek is, így a kispadra került például Puyol vagy Busquets. A csapat játékán az elsõ 45 percben nem lehetett látni, hogy akadnak hiányzók, mint Xavi vagy éppen Villa, mert a Barça már az elsõ öt percben több nagy helyzetet kidolgozott, ám ezek mind ki is maradtak. Volt szép lövése Bojan Krkicsnek, volt gólt érõ beadása Abidalnak – ez utóbbiról lemaradt Gerard Piqué. A francia bal bekk egyébként is rendkívül aktív volt most, hogy ismét a kezdõcsapatba került, de sokat volt játékban Bojan Krkics és Leo Messi is.

A 21. percben aztán megtört a jég, méghozzá nem is akármilyen góllal. Dani Alves lõtte fel a labdát a tizenhatoson álló Pedrónak, aki egy finom sarkazással Messi elé tálalt, az argentin pedig szépen csavart a jobb alsó sarokba.

A Barcelona ezt követõen is támadásban maradt és több gólt is lõhetett volna, ha kicsit koncentráltabb a befejezéseknél. Pontatlan volt azonban a késõbbiekben Messi, Krkics vagy éppen a kivételesen gólhelyzetben is feltûnõ Abidal. A 42. percben ráfizetett a pontatlanságára a katalán csapat, mert egy szögletre nagyon jó ütemben érkezett Nsue, aki nagy erõvel, hat méterrõl fejelt Valdés hálójába.

A második félidõre így alaposan megnehezítette a feladatát saját magának a Barça, mert a Mallorca ismét teljesen visszaállt a kapuja elé, és mindent megtett, hogy tördelje, lassítsa ellenfele játékát. A szigetlakók ráadásul idõvel helyzetekhez is jutottak, felelevenítve a Hercules elleni vereség képeit a közönség elõtt. Volt távoli vagy éppen közelebbi próbálkozása is a vendégeknek, akik közül a legnagyobb helyzetet Nsue hibázta el egy szögletet követõen.

Az idõ múlásával a Mallorca egyre inkább hitt abban, hogy pontot szerezhet a Camp Nouban, és a Barcelona dolga ezzel párhuzamosan vált egyre nehezebbé. A gránátvörös-kék csapat az elsõ félidõben mutatott jó játékához képest a folytatásra visszaesett, görcsössé és kiszámíthatóvá vált, köszönhetõen annak, hogy sokan kapkodva, egyéni megoldásokkal próbáltak operálni. A hiányzók miatt Pep Guardiolának nem volt túl sok választási lehetõsége a váltásra, így a fiatal, de támadó szellemû Thiago Alcantarának adott lehetõséget Keita helyett.

A 77. percben Bojan Krkics éles szögbõl lõtt egy kapufát, ezt követõen pedig már csak egy lehetõsége maradt Pep Guardiolának a váltásra, és a B csapatból felhívott Nolitót állította a pályára a megsérült Pedro helyére. A Barça játéka azonban úgy vált egyre rosszabbá és kapkodóbbá, ahogy közeledett a meccs vége, és a kapkodásnak végül az lett az eredménye, hogy maradt az 1-1.

A játékosoknak több dolgon is alaposan el kell gondolkodnia, mert egyrészrõl aggasztó, hogy egy simán nyerhetõ mérkõzést bukott el a csapat, ráadásul rengeteg kihagyott helyzete volt az elsõ félidõben. A másik kérdés, hogy miért esett vissza ilyen mértékben a játék a második félidõre, mert a kapkodás és a rendezetlenség biztosan nem segítette a gárda esélyeit, hogy gólt szerezzen. Ezek után talán nem is jön olyan rosszul a válogatott szünet…

FC Barcelona – RCD Mallorca: 1-1 (1-1)
Barcelona, Camp Nou
79.085 nézõ
Vezette
: Undiano Mallenco

FC Barcelona: Víctor Valdés; Alves, Piqué, Milito (Jeffren, 89’), Abidal; Mascherano, Keita (Thiago, 65’), Iniesta; Pedro (Nolito, 78’), Bojan és Messi.

RCD Mallorca: Aouate; Ratinho, Crespí, Ramis, Kevin; Martí, Joao Víctor, De Guzmán, Castro (Pereira, 70’); Nsue és Cavenaghi (Webo, 46’).

Gólok: Messi (21’), Nsue (42’).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Iván Ramis

A Mallorca középsõ védõje társaival együtt nagyon jó munkát végzett az egész meccsen, de különösen a második félidõben, és nagy szerepe volt abban, hogy a második 45 percben alig jutott tiszta gólhelyzethez a Barça.