Eurobarca Best of #3:Célkeresztben: Victor Valdés

PORTRÉ

Rendhagyó összeállítással kedveskedünk olvasóinknak. A következõkben bemutatjuk az elmúlt idõszak legolvasottabb cikkjeit, reméljük, mindenki jól szórakozik. 2002 letöltéssel a 3. helyre került csapatunk extravagáns kapusát bemutató cikkünk, ismételten H. Peti mûhelyébõl.

A foci elsõ alapszabálya: Végy egy jó kapust! Úgy tûnik, csapatunknál ezt a szabályt betartják, ugyanis az ifjú Victor Valdés Arribás megbízható, gyors és az utóbbi évek egyik legjobb Barca-kapusa.

Victor Valdés 1992. július 1-jén, kamasz fiúként csatlakozott a Barcához. Ugyanezen év szeptemberében családjával Tenerifébe költözött „mivel apja ott kapott állást ” és csak 3 év múlva tért vissza. Az utánpótláscsapatokban, majd a Barca B-ben tették próbára képességeit, míg végül a klub edzõinek javaslatára a 2002-2003-as idényben lett a felnõtt keret tagja. Bemutatkozó meccse 2002-ben az Atlético Madrid (2:2) ellen volt. A szezont Roberto Bonano cseréjeként kezdte, majd Radomir Antic edzõsködésének idején már kezdõjátékosként fejezte be.

Kezdõcsapatbeli helyét a 2003-2004-es idényben szilárdította meg. Bonano távozásával még nagyobb és híresebb kapussal kellett megküzdenie a posztjáért: a 2002-es VB egyik legjobb kapusa, Rüstü Recber volt az ellenfele. Vetélytársa azonban három meccsén négy potyagólt is kapott, és ez lehetõséget adott Valdésnek az újabb bizonyításra. Élt is a lehetõséggel, és mivel Rüstü korábbi jó formáját késõbb sem tudta visszanyerni, a fiatal katalán lett a Barca elsõ számú kapusa. Õ játszotta a legtöbb meccset ebben az idényben és jó formájával, néhol káprázatos védéseivel hozzásegítette a csapatot a második hely megszerzéséhez.

A 2004-2005-ös szezonban immár megkérdõjelezhetetlen a helye a kapuban, amit az is mutat, hogy megkapta az „1”-es számú mezt (Rüstü pedig a Fenerbahcéhoz távozott). Idén eddig 26 mérkõzésen kapott lehetõséget, és ezek nagy részén biztosan teljesítette feladatait. Emlékezetes védései szinte minden meccsen akadnak, például a Real Sociedad ellen az utolsó tíz percben Nihat két óriási helyzetét hárította. Egy kisiklását azért meg kell említeni: a Valencia ellen a tizenhatoson kívül fogta meg a labdát, amiért a bíró kiállította. A fiatal hálóõr ennek ellenére megbízható, gyors, agilis és jól tudja irányítani a védelmet. Néha kissé flegma viselkedését is egyre inkább „kinövi”. Egyesek Oliver Kahn-hoz hasonlítják. Nemzetközi hírnévre is szert tett az utóbbi években: a katalán válogatott kapusa, valamint 2004 legjobb kapusainak listáján a 14. helyet szerezte meg. Remélhetõleg a spanyol válogatottban is hamarosan szóhoz jut.

A katalán kapus a 2004-05-ös idényben, mint azt olvashattuk, elnyerte Rijkaard bizal-mát, és rendszerint az õ nevével kezdõdött az FCB összeállítása. Ebben az idényben si-került elhódítani a La Ligát, majd a nyár végén a Spanyol Szuperkupát is. A 2005/06-os szezon még eredményesebbre sikerült: egyénileg is, és a csapat számára is. A Klub a bajnoki cím mellé begyûjtötte a Bajnokok Ligája trófeáját is. Valdés-nek ebben elévül-hetetlen érdemei voltak. A döntõben már a 3. Percben hatalmas bravúrral mentette az akkor még Arsenalos Henry ziccerét, majd még számtalan bravúrt mutatott be. Ezzel is jelezte: teljesen felnõtt a feladathoz. Az egyéni teljesítményt a 2004/05-ös szezonban elnyert Zamora-díj is fémjelzi. A követ-kezõ szezonban pedig a 2. Helyen végzett a kapusok rangsorában. Teljesítménye azóta is kiváló, egy-két megingástól eltekintve. Sajnos, teljesítménye még mindig nem gyõzte meg a spanyol válogatottnál dolgozó szak-embereket, így válogatottbeli bemutatkozására még várni kell. De ami késik, nem múlik…

Adatlap

Teljes neve: Victor Valdés Arribas
Születési hely: Hospitalet del Llobregat (Katalónia-Spanyolország)
Születési idõ: 1982. január 14.
Magasság: 183 cm
Testsúly: 78 kg
Eddigi klubjai: Pena Cinco Copas, Barcelona B (1999 – 02), Barcelona (2002 -)
1. meccse a Barcában: 2002. szeptember 1. (Atletico Madrid ellen) (2:2)
Bajnoki mérkõzései: 188/0
Barcelonában lejátszott összes mérkõzése
: 239/0

Sikerei: spanyol bajnok (2005, 2006), BL – gyõztes (2006), Zamora-díj (2006), Spanyol Szuperkupa (2005, 2006)
Írta: H. PetI, Varga Tamás