Célkeresztben: Andrés Iniesta

PORTRÉ

A kis Iniesta az Albacete gyerekcsapatában kezdte pályafutását, ahonnan korán, mindössze 12 évesen került a Barcelonához.

Errõl maga Iniesta így nyilatkozott: „12 éves voltam, amikor elhagytam szülõvárosom. Elég rosszul viseltem, de köszönhetõen a társaknak és az embereknek, akik gyorsan befogadtak, a dolgok könnyebben mentek a La Masíában.”

A játékos végigjárta a „szamárlétrát” a csapatnál, s Luis van Gaal edzõsködése idején a felnõtt csapatban találta magát. A németalföldi mester elõször egy Barca -Club Brugge Bajnokok Ligája találkozón küldte pályára csereként. A különbözõ spanyol korosztályos válogatottakkal megnyerte az U-16-os, majd egy évre rá az U-19-es Európa Bajnokságot. (Jelenleg az U-21-es válogatottat erõsíti.)

Rendkívüli gyorsaságával, kreativitásával hívta fel magára a figyelmet, a klubban a kezdõcsapatba azonban nem tudott bekerülni a széleken bevethetõ játékos. Nem is csoda, hiszen Ronaldinho és Luis Enríque voltak az ellenfelei. Állandó csereként is sokat fejlõdött, labdabiztosabb lett, s emellett tapasztalatot is szerzett. Tizenegyszer lépett pályára a 2003-2004-es bajnokságban. Az idei szezonban Deco érkeztével sem lett könnyebb a dolga, ennek ellenére szép jövõt jósolnak neki a szakemberek. Azt mondják, „Xavihoz hasonló játékos, de veleszületett tehetsége nagyobb, ráadásul gyorsabb is. Fejlõdnie kell azonban a fejelések terén, és nagyobb meccsrutinra van szüksége.”

A pályán kívül csendes, barátságos ember. A Barcelona a mindene: „Azzal, hogy bemutatkozhattam a Nou Camp-ban, egy álomom vált valóra.” Nagyon jó a kapcsolata csapattársaival, edzõivel, s õk így nyilatkoztak tehetségérõl:

Roberto Bonano: „Andrés intelligens, jó focista és nagyszerû személyiség.” Pep Guardiola: „Nagy rajongója vagyok Iniestának, úgy gondolom, egy napon jobb játékos lehet, mint én.” A volt spanyol szövetségi kapitány, Camacho így vélekedett róla: „Andrés nagyon tehetséges játékos, a jövõben Õ lehet Európa egyik legjobb középpályása.”

A fiatal Iniesta példaképe Guardiola és Michael Laudrup: „Mindig is szerettem Laudrup-ot, de legfõképpen Guardiolát tisztelem. Mikor megérkeztem, lehetõségem volt csodálni játékát. Késõbb a példaképem Xavi lett, és ez máig így van. Szerencsés vagyok, hogy tõle tanulhatok” – nyilatkozta a középpályás.

Iniestának tehát van még mit tanulnia, de nagy tehetsége vitathatatlan, s a fejlõdésében a Barcelona-közössége is segítségére van. Ezek alapján minden esélye megvan arra, hogy a jövõben a Klub legnagyobb játékosai közé emelkedjen.

A 2004-tõl kezdõdõ sikerek aktív részese a nagy népszerûségnek örvendõ, a pályán és a magánéletben is szerény életvitelû középpályás. A 2007 nyarán a 24-es mezszámot 8-ra felcserélõ Iniesta a középpálya egyik legmegbízhatóbb szereplõjévé nõtte ki magát az elmúlt idényekben. Munkabírása, tehetsége példa értékû, és az alázatossága is példa lehet mindannyiunk számára. Két bajnoki cím, BL-gyõzelem, spanyol Szuperkupa – ezek jelzik az õ sikerét is. Na meg a 2008-as EB-n elért aranyérem. A középpálya alapembere volt Xavi mellett: futómennyisége lenyûgözõ volt, és a gólpasszok sem maradtak el a játékából.
2008 nyarán egyik példaképe, Pep Guardiola került a kispadra. Remélhetõleg Pep személye további motiváló erõként hat rá, hogy játékával még több örömet szerezzen nekünk.

Adatlap

Teljes neve: Andrés Iniesta Luján
Születési hely: Fuentealbilla (Albacete – Spanyolország)
Születési idõ: 1984. május 11.
Magasság: 169 cm
Testsúly: 64 kg
Eddigi klubjai: Albacete (1996-ig) Barcelona B (1996-2001) Barcelona (2002-)
1. meccse a Barcelonában: 2002. október 29. Club Brugge – Barcelona (0:1)
Bajnoki meccseinek száma: 155/12
Összes meccse a Barcelonában: 227/18
Válogatott: 30/5
Sikerei: spanyol bajnok (2005, 2006), BL – gyõzelem (2006), Spanyol Szuperkupa (2005, 2006), Európa – bajnok (2008)

Írta: H. PetI, Varga Tamás.