2017.10.20 | Vendel napja van
Főoldal > Labdarúgás
A VILÁG LEGJOBBJA
Célkeresztben: Ronaldinho Gaúcho
Háry Péter | 2006. 01. 01., 00:00
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     
Varázslók ma is léteznek. A középkori mágusokkal ellentétben Barca zsenije, Ronaldinho azonban nem varázspálcával, bűbájos italokkal, hanem a labdával bemutatott trükkjeivel, játékával kápráztat el minket.


A kivételes tehetségű brazil fiú 1980-ban látta meg a napvilágot, Porto Alegrében. Édesapja, és bátyja is focizott, így nem is volt kérdés, hogy ő is labdarúgó lesz. Mindössze hat éves volt, amikor a Grémio futballiskolájába került. Kilenc évesen már megmutatkozott káprázatos tehetsége: egy ifi meccsen 24 gólt szerzett egymaga, ebből hármat érintés nélküli szögletből! A család szegénységben élt, míg bátyja profi focista nem lett. Ekkor már nem kellett nélkülözniük, s vettek egy medencés házat szülővárosában. A család nyugodt életét azonban ezt egy tragédia árnyékolta be: Joao, Ronaldinho édesapja belefulladt a medencébe.

Ronaldinho a csapatában 18 évesen bemutatkozhatott a felnőttek között, négy éven keresztül focizott a Grémioban, s ezalatt megannyi felejthetetlen pillanatot szerzett a brazil szurkolóknak. Rio Grande do Sul állam bajnoka és gólkirálya lett 1999-ben, és ugyanebben az évben a Copa du Sul-t, valamint a válogatottal a Copa Américát is megnyerte. Egészen 2001-ig maradt Brazíliában. A sikeres évek után nem volt kérdéses, hogy Európába igazol, azonban pályára lépése elhúzódott. A francia Paris Saint Germain-hoz írt alá, újdonsült csapatánál lejárt szerződésű játékosként kezelték, de nevelőegyesülete pénzt szeretett volna kasszírozni eladásából. Januárban kötötte meg ötéves szerződését Franciaországban, de csak augusztusban léphetett pályára.

Az átigazolása körüli huzavona megviselte őt, s a kezdeti időszakban nem csillogott, azonban beilleszkedett a PSG-be, s ezt mutatja, hogy két bajnoki szezon alatt 17 gólt ért el a bajnokságban. Jelentős trófeát nem gyűjtött be, egyedül az Intertotó Kupát sikerült megszereznie. A 2002-es világbajnokságon a kezdőcsapatban számítottak az ifjú játékosra, ahol a legemlékezetesebb mérkőzése minden bizonnyal az Anglia-Brazília negyeddöntő volt, melyen Seamannek rúgott káprázatos szabadrúgásgóljával az egész világon ismertté vált. A sorozat végén Ronaldinho és válogatottja világbajnoki címet ünnepelhetett. Klubjához visszatérve egyre gyakoribbak lettek összezördülései edzőjével, Luis Fernandezzel, s távozni akart. Ez persze kapóra jött több európai élcsapatnak is, melyek soraikban akarták tudni a friss világbajnokot. A Manchester United, és a Real Madrid "viaskodott" egymással Dinhoért, de a nevető harmadik mégis a Barcelona lett. Utólag mondhatjuk, Ronaldinho biztosan nem bánta meg a választását.

Már első szezonjában főszereplővé vált az átalakuló Barcában, és a kezdeti sikertelenségek után ezüstérmet szerzett, megelőzve például másik kérőjét, a Realt. Valósággal szárnyalt a brazil, már második meccsén gólt jegyzett a Sevilla ellen, emellett házi gólkirály lett. Frank Rijkaard a 2003-2004-es szezonban egyértelműen rá építette az együttest, de a 2004-2005-ös bajnokságban a jelentősen megerősödött csapatban sem lehetett kérdés állandó csapattagsága, vezető szerepe. Bár az évad közepén kissé fáradtnak tűnt, szinte minden mérkőzésen láthattunk tőle világklasszis megoldásokat. Ki ne emlékezne a Madrid elleni hazai mérkőzésen (is) bemutatott "reklám-cselére" és góljára, vagy az Albacete elleni, "becsapós" sarkazásos cselére, esetleg a Chelsea ellen szerzett spicces góljára? Hihetetlen technikai képzettsége nem hasonlítható más játékosokéhoz, ösztönből cselekszik a pályán. Megérdemelten alapembere a 2004-2005-ös spanyol bajnok FC Barcelonának. A középpályán a szervező, támadó feladatokat látja el, s minden védő izgulhat, ha "Dinhóval" kerül szembe, mivel lehetetlen megmondani, mit csinál a következő pillanatban. Néha még társainál is gyorsabban gondolkozik a pályán, ő az, aki talán a legjobban élvezi a focit, mindig mosolyog a gyepen, és azon kívül is. A Barcelona mellett természetesen napijaink brazil válogatottjának is nélkülözhetetlen tagja.

Fontos góljai mellett cseleire, passzaira is méltán lehet büszke, mind Ronaldinho, mind az összes Barcelona szurkoló. Érthető okokból a klub vezetősége minél hosszabb időre próbálja magához kötni a játékost, akinek reklámértéke is hatalmas. Sandro Rosell alelnök távozásával sokak megijedtek, hogy a brazil "kontingensből" esetleg Ronnie távozik, de maga Rosell nyugtatott meg mindenkit, hogy a játékos Katalóniában folytatja. Ronaldinho pillanatnyilag a világ legjobb futballistái között van, hozzáállása, tudása, minden futballista számára példaértékű lehet. Reméljük, gránátvörös-kék mezben még nagyon sok éven át kápráztat el minket, és az összes labdarúgást szerető embert egyedülálló játékával.

Néhány nyilatkozat Ronaldinho Gaúchó-ról:

"-Miért szeretjük őt? Nemcsak gyönyörű góljai miatt, hanem mert szambázik is, miközben ezt csinálja!"

"Utasítások? Nem adok neki utasításokat, csak teljes szabadságot, hogy tegye, amit akar." - Frank Rijkaard

"Egyszerűen a világ legjobb futballistája." - Diego Maradona

Adatlap

Teljes neve: Ronaldo de Assis Moreira
Születési hely: Porto Alegre (Brazília)
Születési idő: 1980. március 21.
Magasság: 181 cm
Testsúly: 80 kg
Eddigi klubjai: Grémio (1989-2001) Paris Saint Germain (2001-2003) FC Barcelona (2003-tól)
Első meccse a Barcában: 2003. augusztus 30. Athletic Bilbao-Barcelona (0:1)
Bajnoki mérkőzések / gólok: 67 / 24
Válogatott mérkőzések / gólok: 42 / 15
Sikerei: FC Barcelonával: Spanyol Bajnok 2004-2005
Brazil válogatottal: 1996-1997 U-17-es Világbajnok
1999 Copa America-győztes
2002 Világbajnok
Egyéni elismerés: A Világ Legjobb Játékosa a FIFA szavazásán (2003-2004, 2004-2005)
A France Football Aranylabdása (2004-2005)

 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
Október 21. Szombat (20:45)
Liga, 10. forduló
TV: Paulaner Sörház | Sport 1
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu