Célkeresztben: Ronaldinho Gaúcho

A világ legjobbja

Varázslók ma is léteznek. A középkori mágusokkal ellentétben Barca zsenije, Ronaldinho azonban nem varázspálcával, bûbájos italokkal, hanem a labdával bemutatott trükkjeivel, játékával kápráztat el minket.

A kivételes tehetségû brazil fiú 1980-ban látta meg a napvilágot, Porto Alegrében. Édesapja, és bátyja is focizott, így nem is volt kérdés, hogy õ is labdarúgó lesz. Mindössze hat éves volt, amikor a Grémio futballiskolájába került. Kilenc évesen már megmutatkozott káprázatos tehetsége: egy ifi meccsen 24 gólt szerzett egymaga, ebbõl hármat érintés nélküli szögletbõl! A család szegénységben élt, míg bátyja profi focista nem lett. Ekkor már nem kellett nélkülözniük, s vettek egy medencés házat szülõvárosában. A család nyugodt életét azonban ezt egy tragédia árnyékolta be: Joao, Ronaldinho édesapja belefulladt a medencébe.

Ronaldinho a csapatában 18 évesen bemutatkozhatott a felnõttek között, négy éven keresztül focizott a Grémioban, s ezalatt megannyi felejthetetlen pillanatot szerzett a brazil szurkolóknak. Rio Grande do Sul állam bajnoka és gólkirálya lett 1999-ben, és ugyanebben az évben a Copa du Sul-t, valamint a válogatottal a Copa Américát is megnyerte. Egészen 2001-ig maradt Brazíliában. A sikeres évek után nem volt kérdéses, hogy Európába igazol, azonban pályára lépése elhúzódott. A francia Paris Saint Germain-hoz írt alá, újdonsült csapatánál lejárt szerzõdésû játékosként kezelték, de nevelõegyesülete pénzt szeretett volna kasszírozni eladásából. Januárban kötötte meg ötéves szerzõdését Franciaországban, de csak augusztusban léphetett pályára.

Az átigazolása körüli huzavona megviselte õt, s a kezdeti idõszakban nem csillogott, azonban beilleszkedett a PSG-be, s ezt mutatja, hogy két bajnoki szezon alatt 17 gólt ért el a bajnokságban. Jelentõs trófeát nem gyûjtött be, egyedül az Intertotó Kupát sikerült megszereznie. A 2002-es világbajnokságon a kezdõcsapatban számítottak az ifjú játékosra, ahol a legemlékezetesebb mérkõzése minden bizonnyal az Anglia-Brazília negyeddöntõ volt, melyen Seamannek rúgott káprázatos szabadrúgásgóljával az egész világon ismertté vált. A sorozat végén Ronaldinho és válogatottja világbajnoki címet ünnepelhetett. Klubjához visszatérve egyre gyakoribbak lettek összezördülései edzõjével, Luis Fernandezzel, s távozni akart. Ez persze kapóra jött több európai élcsapatnak is, melyek soraikban akarták tudni a friss világbajnokot. A Manchester United, és a Real Madrid viaskodott” egymással Dinhoért, de a nevetõ harmadik mégis a Barcelona lett. Utólag mondhatjuk, Ronaldinho biztosan nem bánta meg a választását.

Már elsõ szezonjában fõszereplõvé vált az átalakuló Barcában, és a kezdeti sikertelenségek után ezüstérmet szerzett, megelõzve például másik kérõjét, a Realt. Valósággal szárnyalt a brazil, már második meccsén gólt jegyzett a Sevilla ellen, emellett házi gólkirály lett. Frank Rijkaard a 2003-2004-es szezonban egyértelmûen rá építette az együttest, de a 2004-2005-ös bajnokságban a jelentõsen megerõsödött csapatban sem lehetett kérdés állandó csapattagsága, vezetõ szerepe. Bár az évad közepén kissé fáradtnak tûnt, szinte minden mérkõzésen láthattunk tõle világklasszis megoldásokat. Ki ne emlékezne a Madrid elleni hazai mérkõzésen (is) bemutatott „reklám-cselére” és góljára, vagy az Albacete elleni, „becsapós” sarkazásos cselére, esetleg a Chelsea ellen szerzett spicces góljára? Hihetetlen technikai képzettsége nem hasonlítható más játékosokéhoz, ösztönbõl cselekszik a pályán. Megérdemelten alapembere a 2004-2005-ös spanyol bajnok FC Barcelonának. A középpályán a szervezõ, támadó feladatokat látja el, s minden védõ izgulhat, ha „Dinhóval” kerül szembe, mivel lehetetlen megmondani, mit csinál a következõ pillanatban. Néha még társainál is gyorsabban gondolkozik a pályán, õ az, aki talán a legjobban élvezi a focit, mindig mosolyog a gyepen, és azon kívül is. A Barcelona mellett természetesen napijaink brazil válogatottjának is nélkülözhetetlen tagja.

Fontos góljai mellett cseleire, passzaira is méltán lehet büszke, mind Ronaldinho, mind az összes Barcelona szurkoló. Érthetõ okokból a klub vezetõsége minél hosszabb idõre próbálja magához kötni a játékost, akinek reklámértéke is hatalmas. Sandro Rosell alelnök távozásával sokak megijedtek, hogy a brazil „kontingensbõl” esetleg Ronnie távozik, de maga Rosell nyugtatott meg mindenkit, hogy a játékos Katalóniában folytatja. Ronaldinho pillanatnyilag a világ legjobb futballistái között van, hozzáállása, tudása, minden futballista számára példaértékû lehet. Reméljük, gránátvörös-kék mezben még nagyon sok éven át kápráztat el minket, és az összes labdarúgást szeretõ embert egyedülálló játékával.

Néhány nyilatkozat Ronaldinho Gaúchó-ról:

„-Miért szeretjük õt? Nemcsak gyönyörû góljai miatt, hanem mert szambázik is, miközben ezt csinálja!”

„Utasítások? Nem adok neki utasításokat, csak teljes szabadságot, hogy tegye, amit akar.” – Frank Rijkaard

„Egyszerûen a világ legjobb futballistája.” – Diego Maradona

Adatlap

Teljes neve: Ronaldo de Assis Moreira
Születési hely: Porto Alegre (Brazília)
Születési idõ: 1980. március 21.
Magasság: 181 cm
Testsúly: 80 kg
Eddigi klubjai: Grémio (1989-2001) Paris Saint Germain (2001-2003) FC Barcelona (2003-tól)
Elsõ meccse a Barcában: 2003. augusztus 30. Athletic Bilbao-Barcelona (0:1)
Bajnoki mérkõzések / gólok: 67 / 24
Válogatott mérkõzések / gólok: 42 / 15
Sikerei: FC Barcelonával: Spanyol Bajnok 2004-2005
Brazil válogatottal: 1996-1997 U-17-es Világbajnok
1999 Copa America-gyõztes
2002 Világbajnok
Egyéni elismerés: A Világ Legjobb Játékosa a FIFA szavazásán (2003-2004, 2004-2005)
A France Football Aranylabdása (2004-2005)