Célkeresztben: Gabriel Milito

A hiányzó láncszem

Henry, Touré és Abidal érkezése után már csak egy játékos hiányzott ahhoz, hogy a vezetõség véghez vigye a terveit, betöltse a hiányposztokat. Kellett valaki, aki minden szempontból megfelel Rijkaardék igényeinek; határozott, kemény a szereléseknél, kiválóan helyezkedik, képes segíteni a támadásokat hátulról és példamutató a viselkedése a pályán belül és kívül egyaránt. Õ Gabriel Milito, a „Marsall”.

Gabriel Alejandro Milito 1980. szeptember 7-én született Buenos Aires régiójában, Bernalban. Az argentin Independiente együttesében kezdte meg profi karrierjét 1997-ben, 17 évesen. Hamar állandó helyet követelt magának a kezdõcsapatban, már fiatal korában is meghatározó játékos tudott lenni a védelemben, épp ezért szinte minden szakértõ fényes jövõt jósolt neki. (Érdekesség, hogy ebben az idõszakban bátyja, Diego, az õsi rivális Racing Clubban kergette a labdát.)

Azonban 2001. márciusában súlyosan megsérült a jobb térde, 9 hónapot kellett kihagynia szalagszakadás miatt, majd miután felépült, újabb 4 hónapos kényszerpihenõ következett, szintén a jobb térdének „köszönhetõen”, így összesen több mint egy évig harcképtelen volt.

De Milito elszántságát és tehetségét mutatja, hogy miután teljesen felépült, a csapata legjobbjává vált, kiérdemelte a csapatkapitányi karszalagot, sõt 2002-ben õt választották a legjobb játékosnak Argentínában. Nem mellesleg bajnoki címet is nyert az Independientével.

Nem volt kérdéses, hogy hamarosan Európába fog költözni, kérõbõl akadt szép számmal. 2003 nyarán nagyon közel állt ahhoz, hogy a Real Madrid játékosa legyen, a két klub egymással illetve a játékos a Madriddal már mindenben megegyezett, de az utolsó lépcsõfokon megakadt az átigazolás, ugyanis a kötelezõ orvosi vizsgálaton úgy látták a madridi orvosok, hogy Milito korábban megsérült térde nincs teljesen rendben.

Ekkor lépett elõ a háttérbõl a Real Zaragoza, és miután õk egészségesnek találtak Milito térdét, leigazolták. A sors pikantériája, hogy a Zaragoza, Militot a soraiban tudva, 2004-ben legyõzte a Real Madridot a Spanyol-kupa döntõjében, és elhódította a serleget a blancók elõl.

2005-ben egy újabb Milito érkezett a La Romaredába, Gabriel bátyját, Diegót is leigazolta a Zaragoza. A következõ két szezonban mindketten húzóemberei voltak a csapatnak – Gabi az elõzõ klubjához hasonlóan itt is viselhette a kapitányi szalagot – és az utolsó szezon végére sikerült UEFA-kupa indulást érõ helyre kerülnie az aragóniai gárdának.

Az argentin válogatottban 2000 óta szerepel, de a nagy sikerek eddig elkerülték. Részt vett a 2005-ös Konföderációs Kupán, ahol a döntõben kikapott Argentína Brazíliától, szerepelt a 2006-os világbajnokságon, de már a negyeddöntõben búcsúzni kényszerültek, és ott volt a 2007-es Copa Americán is, ahol egészen a fináléig menetelt az albiceleste, de újra alulmaradt a brazilokkal szemben.

Az idei nyáron eljött Milito számára az idõ, hogy egy újabb szintet lépjen felfelé, újra csapatot váltson. Érdeklõdött iránta a Liverpool, a Milan és a Juventus is, sõt utóbbi egy komoly ajánlatot is tett a Zaragozának, de miután a Barca is kivetette rá a hálóját, már nem volt kérdés, hogy hol folytatja az argentin a pályafutását, hiszen õ egyértelmûen a Barcelonát részesítette elõnyben minden klubbal szemben. 2007 júliusában megegyezett egymással a Zaragoza és a Barcelona, és Milito 20,5 millió euróért (17 millió euró + 3,5 millió euró prémium) cserébe a katalán fõvárosba került, ahová jelenleg 2011-ig köti szerzõdés, jövedelme megközelítõleg 4 millió euró szezononként, míg a kivásárlási ára 90 millió euró. A hátán a 12-es mezszámot fogja viselni egyelõre, de elképzelhetõ, hogy Motta esetleges távozása után a 3-asra fog váltani.

Adatlap:

Név: Gabriel Alejandro Milito
Születési hely: Bernal, Argentína
Születési idõ: 1980. szeptember 7.
Magasság: 178 cm
Súly: 77 kg

Klubjai:

1997-2003 – Independiente (123 mérkõzés/2 gól)
2003-2007 – Real Zaragoza (138/5)
2007-? – FC Barcelona

Argentin válogatott:
2000-? – (27/0 – 2007. 07. 27-ei adat).

Írta: Taibi