Célkeresztben: Bojan Krkics

Rövid, de sikeres életút

A Barcelona csapatának egyik legnagyobb reménysége, a szerb származású fiatal Bojan, aki rendkívül fiatal kora ellenére, a csapat egyik vezérévé nõtte ki magát az idei évre.

Bojan az FC Barcelona Juvenil B csapatában kezdte a pályafutását, majd évrõl évre lépett feljebb a különbözõ utánpótlás kategóriákban. 1999-tõl-2005-ig a Barça különbözõ fiókcsapataiban 961 gólt szerzett, ami abszolút rekord a klub történetében. Már ekkor sokan meglátták elképesztõ tehetségét. A 2006-2007-es szezont a B csapatnál töltötte, és ebben az évben kötötte meg elsõ profi szerzõdését is a klubbal. A katalán együttes nagyon ügyelt arra, hogy az ifjú Bojant nehogy idõben elhalássza egy másik klub, mint történt néhány éve Cesc Fabregassal, ehhez ugyanakkor kellett Bojan elhivatottsága is a maradásra. Elsõ mérkõzését a felnõtt csapatban 2007. április 24-én játszotta az Al-Ahly elleni barátságos meccsen, ahol mindjárt be is talált az ellenfél kapujába. Krkics ezután a csapat többi nyári túráján is részt vett, ahol még más csapatoknak ellen is szerzett gólokat.

A 2007-2008-as szezonban mindjárt a második fordulóban lehetõséget kapott Frank Rijkaard edzõtõl. Az Osasuna ellen a csapat 0-0-ra állt, amikor a mester beküldte a fiatal játékost, és ugyan az eredmény maradt döntetlen, de Bojan egy rendkívül szép cselt csinált Ricardo kapus ellen, ami alighanem a nap jelenete volt egy igen szürke mérkõzésen. Három nappal késõbb már a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott, akkor a Lyon ellen kapott 5 percet, ezzel egy újabb rekordot állított fel, hiszen õ lett a legfiatalabb játékos a Barcelona történelmében, aki pályára lépett ebben a rangos kupasorozatban.

2007. október 20-án megszerezte élete elsõ gólját a bajnokságban. A Villarreal ellen talált be idegenben, de a csapata elvesztette a mérkõzést 3-1-re. Természetesen a rekord ezúttal sem maradhatott el: õ lett a legfiatalabb játékos, aki gólt szerzett bajnoki mérkõzésen.

2008. április 1-jén már a BL-ben is meglõtte pályafutása elsõ gólját, a Schalke 04 ellen szerzett mindjárt a meccs elején gyõztes találatot. E tekintetben egyébként nem csúcstartó a fiatal reménység, mivel Peter Ofori-Quaye még nála is fiatalabbként szerzett találatot a Bajnokok Ligájában még a kilencvenes években.

Mindeközben a válogatottban is játszott különbözõ korosztályos csapatokban. 2006-ban az U17-es együttest vezette gyõzelemre az Európa Bajnokságon, ahol többek között mesterhármast szerzett Luxemburg ellen, és a döntõben az õ góljával gyõzte le a Selección az angol válogatottat. 2007 októberében már az U21-es csapatba volt hivatott, és hiába volt õ a legfiatalabb a csapatban, az egyik legjobb teljesítményt õ nyújtotta a keretbõl.

A spanyol nagyválogatott elõzetes keretébe is bekerült a Barca üdvöskéje, ami az Európa Bajnokságot illeti, de még valószínûleg nem fogja õt magával vinni Aragones mester a 2008-as viadalra.

Fiatal kora, s gyengébb fizikai képességei ellenére hozzászokott, hogy olyan védõkkel kerül szembe, akik sokkal erõsebbek és tapasztaltabbak nála, de a sebessége, technikai tudása és gyilkos góllövõ ösztöne teszi igazán nagy reménységgé ilyen fiatalon. Reméljük, hogy rengeteg góllal, s trófeával fog minket kényeztetni Európa, s talán a Világ egyik legtehetségesebb csatára.

Adatlap

Teljes neve: Bojan Krkiæ Pérez
Születési hely: Linyola, Spanyolország
Születési idõ: 1990. augusztus 28.
Magasság: 170 cm
Testsúly: 65 kg
Eddigi klubjai: FC Barcelona utánpótlás (1999-2006) FC Barcelona B (2006-2007) FC Barcelona (2007-)

1. meccse a Barçában: 2007. szeptember 16. (CA Osasuna-Barcelona 0:0)
Bajnoki mérkõzések / gólok (2008 május 9-én): 28/10

Írta: Los Banditos és Kovinho