Célkeresztben: Daniel Alvés

A klasszis új jobbhátvéd

A brazil válogatott mindig is híres volt támadó szellemû hátvédjeirõl, legismertebbek Cafú és Roberto Carlos, ráadásul elõbbinek immár meg is van az utódja Daniel Alvés személyében. Korunk egyik legdinamikusabb jobb hátvédje, a Sevilla legféltettebb kincse végül Barcelonába szerzõdött, s ezzel a katalán csapat legdrágább védõigazolásává vált.

Daniel Alvés Brazília, Bahia nevû államban, egészen pontosan Juazeiroban látta meg a napvilágot, s a helyi Juazeiro Social Clube nevezetû egyesület focistája lett. A JSC megalakulása után rögtön feljutott az állami második vonalba, ám ennél messzebb nem tudott jutni a csapat. Ezt követõen a 17 éves futballistára a Salvadorban található Esportivo Clube Bahia figyelt fel, és szerzõdtette is. A rendkívül tehetséges jobbhátvéd egy évvel késõbb már a felnõtt csapatban találta magát, ahol – bár a csapata botladozott – kifejezetten jól játszott, 19 alkalommal pályára lépett, és emellett számtalan gólpasszt jegyzett.

Természetesen a teljesítményére a korosztályos válogatott mesterei is felfigyeltek, ahova meghívót is kapott, s az U20-as csapatban õ lett az elsõ számú jobbhátvéd. A korosztályos Copa América rendkívülien kezdõdött számára, s a braziloknak is. Bár az argentinok elleni rangadót elveszítették, Alvest így is beválasztották a torna álomcsapatába. A tornán természetesen jelen voltak az európai megfigyelõk is, és föl is figyeltek a kitûnõen játszó bekkre. Olyannyira, hogy egy héttel a torna után leszerzõdtette a Sevilla FC.

Alvés elõször csak kölcsönbe jött az andalúzokhoz, ám utána végleg megvásárolták a futballistát. Odaigazolását követõen a Sevilla akkori mestere, Caparrós inkább jobb szélsõként szerepeltette, mint sem védõként, ám a következõ szezonban már jobb bekként számított rá. Remekül játszott, 11 meccs alatt mindössze egyszer maradt ki, többi alkalommal kezdõ volt. Ezután csak azért hiányzott, mert az U20-as VB-n kellett részt vennie, viszont búcsúzásképpen beköszönt a Real Madridnak, s ezáltal megszerezte elsõ gólját a Sevilla színeiben. Az U20-as világbajnokságot a Selecao nyerte, s õ lett a torna harmadik legjobb játékosa. A szezon hátralévõ részében is kezdõként számított rá edzõje. 2004-2005-ös szezonban is tudta tartani formáját Alvés és a Sevilla is, s ezzel megint a 6. helyen végzett a csapat a spanyol bajnokságban. A 2005-2006-os szezon hozta meg végül a nagy áttörést, amikor Alvésék UEFA-Kupát nyertek, ahol késõbb õt a sorozat legjobb játékosának választottak.

Még egy kupa került a vitrinjébe, hisz a Európai Szuperkupát is elhódította a csapat, éppen jelenlegi klubja, a Barcelona ellen, amelynek retteget csatárait – elsõsorban Ronaldinhot – teljesen kikapcsolta a játékból, s ezzel nagy szerepet vállalt a diadalból. Az azt követõ szezonban is zseniálisan játszott Alvés, és a bajnokságban a csapat harmadik lett, míg az UEFA-Kupában megvédte címét.

A diadal után rögtön elutazott a Copa America kontinensviadalra, s a döntõben nagy szerepet vállalva a gyõzelembõl, két gólban is benne volt, (egyet õ maga szerzett) s ezzel a brazilok kiütötték a tornán addig szárnyaló Albicelestét.

Alvés természetesen abban az idõben is nagyon kapós volt az átigazolási piacon, sokáig úgy volt, hogy a Chelsea játékosa lesz, ám azon a nyáron nem sikerült nyélbe ütni az üzletet, és még egy évig maradt az andalúz gárdánál. 2007-2008-as szezon második felében szinte biztossá vált, hogy elhagyja Sevillát, már csak az volt a kérdés, hogy hova megy a brazil. Sokszor nyilatkozta Daniel, hogy Spanyolországban képzeli el jövõjét, s ennek rendje és módja szerint bejelentkezett érte a Real Madrid és a Barcelona is. Kisebb-nagyobb hercehurca után végül Katalóniában kötött ki a brazil hátvéd, 29+6 millió euró fejében.

Adatlap:

 

Daniel Alvés da Silva
Születési idõ:
1983. május 6.
Születési hely: Juazeiro, Brazília
Magasság, testsúly: 171 centiméter, 64 kilogramm
Elsõ mérkõzése a spanyol élvonalban: 2003. február 23., Sevilla FC-RCD Espanyol 1-0
Elsõ gólja a spanyol élvonalban: 2003. november 9., Sevilla FC-Real Madrid 4-1
Elsõ mérkõzése a brazil válogatottban: 2006. október 10., Brazília-Ecuador 2-1
Elsõ gólja a brazil válogatottban: 2007. július 15., Brazília-Argentína 3-0
Eddigi sikerei: UEFA-kupa-gyõztes (2006, 2007), európai Szuperkupa-gyõztes (2006), spanyol Szuperkupa-gyõztes (2007), Copa América-gyõztes (2007), junior világbajnok (2003).

Írta: Kovinho