Barca az Európa Ligában

Helyt áll-e csapatunk a BL-ben? Megnyerjük-e a Bajnokságot? Mi a helyzet a Király Kupával? Kellenek-e a barátságos mérkőzések? Hol lehet nézni a meccset? - Távkapcsolóval a kézben. Ha mondanivalód van, kerülj beljebb!
Avatar
gránit
Director del Fútbol
Hozzászólások: 2549
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2023.02.26. 20:07:53

Ki mondta, hogy mindig nyertünk, amikor az ellenfél nem akart játszani, és birtokolhattuk a labdát? Ez is azt támasztja alá, hogy még akkor sem garantált a siker, amikor nekünk áll a zászló.

Akkor mindig több esélyünk volt, ha birtokoltuk a labdát. BL-t csak így nyertünk. Nem mindig nyertünk, amikor fölényben játszottunk. De a csúcsra csak akkor értünk fel. Az olyan meccseken nekünk mindig kevesebb esélyünk lesz, amikor az ellenfélnél van a labda.

"Régen meg olyan értelemben volt nagy a bevételünk, hogy benne voltunk mondjuk a top 20ban."

Dehogyis. 20 éve is ott voltunk a Top 6-ban. Simán előztük bevételben az általad említett Intert meg Arsenalt, de még a Bayernt is. Aztán be se jutottunk a BL-be. Kiestünk a legelején az UEFA-kupában, a következő évben meg a BL-ben a 16 között.

https://www2.deloitte.com/content/dam/D ... e-2006.pdf

Ideje visszaszállni a földre, és egy kicsit lentebb adni az igényeket. Egy szép és dicsőséges korszakot leszámítva sosem volt számunkra fix, hogy nemzetközi szinten ott legyünk a legelsők között. Simán kipotyogattunk az első és második körökben. Hogy miért nem tudtuk ezt a korszakot fenntartani? Ugyanazért, amiért a Chicago Bulls meg a San Antonio Spurs sem tudta. Visszatértünk a korábbi realitáshoz, amikor gyakran az első vagy második kör jelentette a végállomást.
Avatar
NovaProspekt
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 1984
Csatlakozott: 2019.11.26. 14:17:19

2023.02.26. 19:59:09

Számtalan példa volt arra, hogy olyan csapatok ellen estünk ki, akik betolták a buszt (Chelsea, Atléti, Juve, Inter). Nyomhattuk a labdatartást, mégis kiestünk. Nem jöttek nekünk. Utána a Real ezeket a csapatokat sokszor megverte, holott ellenük ugyanezt játszották. Úgyhogy nem értem ezt az érvelést most. Az sem jó, ha elveszik tőlünk a labdát, meg az sem, ha odaadják? Vagy végsősoron az a gond, hogy az ellenfél is nyerni akar néha, és akkor máris bajban vagyunk?

Annak, hogy mentálisan nem vagyunk össze rakva a nagy európai meccsekre, az ég világon semmi köze a játékstílusunkhoz. Vert már minket meg buszozós, letámadós, labdatartós csapat egyaránt. Kaptunk ki ligabajnoktól, ezüsttérmestől, sokadik helyezettől egyaránt.

Régen meg olyan értelemben volt nagy a bevételünk, hogy benne voltunk mondjuk a top 20ban. 2008 körül kezdtünk jobban feljönni, ma top 2 vagyunk. Talán max a Real előz meg, de nem vagyok benne biztos. Erről beszélek. "Régen" bevételben ott voltunk egy Inter, Arsenal stb. mellett, ma jelentősen jobb lehetőségeink vannak ezektől a kluboktól.
Avatar
gránit
Director del Fútbol
Hozzászólások: 2549
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2023.02.26. 19:25:12

Azért "keverem ide", mert a Guardiola-korszakot leszámítva mindig ez volt a realitás. Pedig akkor is nagy klub volt a Barcelona, sokkal kedvezőbb anyagi lehetőségekkel, mint a többi klub. Nyertünk néha egy KEK-et, egy UEFA-kupát, ott voltunk a nemzetközi mezőnyben. De hogy kiesünk a 16 között meg még korábban, az mindig benne volt a pakliban, az említett okok miatt. Semmi köze ennek a bevételhez. Régen is a magas bevételű csapatokhoz tartoztunk, óriási nevek játszottak a csapatban, és 1992-ben sikerült először felérni a csúcsra. Sokszor fogunk még kiesni idejekorán, az említett okok miatt, ehhez hozzá kell szokni. Ez akkor változna, ha a játékstílusunk is jelentősen változna.
Avatar
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021
Hozzászólások: 15489
Csatlakozott: 2005.10.03. 21:19:38
Tartózkodási hely: Dabas

2023.02.26. 18:55:42

torrestoni írta:
2023.02.26. 14:01:15
Ha valamit, akkor egy dolgot azt hiszem még mindig nem kezeltek helyén: remek játekosok vannak a keretben, de Sztojcdkov-Romário-Ronadinho-Rivaldo-fiatal Neymar-Messi kaliber nincs.
Ez így van, egyetértek.
De had kérdezzem meg, a minket kiverő pl Romaban volt? Eintracht? MU? Inter?
Hát hol vannak ott ilyen játékosok?


És továbbra sem értitek a mi gondunkat, sőt már olyanokat írtok páran, hogy itt a bl csoportkörből való kijutás se elvárás.
Azért az elmúlt 20 évben többször sikerült mint nem, sőt az említett 2006-ot nézve meg kb mindig az elmúlt két esztendőig.

Akkor ne várjunk el semmit, ez lenne a megoldás?
Történelmi költekezés volt az elmúlt tíz évben, ezért emlegetjük a periódust, nem mert görcsösen ragaszkodunk a Pep-Team sikereihez.(főleg azért se vagyok vádolható ezzel, mert többször említettem, szerintem bl-ben alulnyertük magunkat akkor)

És a fokozatokat továbbra sem vagytok hajlandóak elfogadni, pedig mi azt hiányoljuk.
BL cím és a Pep sikerek között vs mostani szereplés között azért van néhány lépcső. Ezeken a lépcsőkön mi folyamatosan lefelé lépkedünk eredményeken.

Természetesen egyikünk sem vak, látjuk a fejlődést, vagy pl a tavalyi-mostani szezon közötti különbségeket is érzékeljük.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Avatar
NovaProspekt
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 1984
Csatlakozott: 2019.11.26. 14:17:19

2023.02.26. 18:46:52

Nem értem, miért kevered ide Guardiolát egy EL-kiesés kontextusába. :D Azért a Guardiola-féle dominancia és a sorozatos európai betlizés között van jó néhány fokozat szerintem. Ennek a klubnak jóval komolyabb lehetőségei vannak attól 2023-ban, mint amit ebből Európában bemutat (sokszor az jön le az írásaitokból, hogy mi itt egy Real Betisnek szurkolunk kvázi). Egy klasszis ezdő kellene, aki meghonosít a klubnál néhány vonást 2023 futballjából, edzésmódszereiből. Xavival félő, hogy csak a saját fingunkat fogjuk szagolni.

A bajnokságra szakosodni, és hétről-hétre felporszívózni a kicsiket önmagában nem sportteljesítmény egy olyan klubnak, amelyiknek 1 milliárdos bevétele van, ha nincs emellé odatéve egy tisztes európai teljesítmény (nem kell BL-t nyerni, de az esélyesek között ott kell szerepelnünk ilyen lehetőségekkel). Ezt előbb-utóbb a felmerülő játékosjelöltek is így fogják gondolni. Az ég adta világon egyetlen focista sem azért jönne önmagában ide, hogy a La Ligákat nyerje. Az is rendben van nekik, de Európában nem akarnak ők sem lekerülni a futballtérképről.
Avatar
gránit
Director del Fútbol
Hozzászólások: 2549
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2023.02.26. 17:31:45

Peter írta:
2023.02.26. 17:16:23
Teljesen egyetértek. Ezt a romlást fájdalamas volt végignézni. Azt hozzá kell tenni, amit alább kifejtettem, hogy a mi játékstílusunkban mindig benne lesz az, hogy kiesünk a csoportkörben meg a 16 között. Ez a Guardiola-korszak előtt is így volt. 1994 és 2006 között kétszer sikerült a BL elődöntőjébe jutni. Kétszer. A mi játékstílusunknak a Liga fekszik, ahol nálunk van a labda. Ez a mi játékunk, ez a mi stílusunk. De egy belga meg egy görög bajnok ellen, akik tudják tartani a labdát ellenünk, és nem érvényesül a játékunk, simán ki tudunk esni. Miközben egy bajnokságban, ahol mindenki játszik mindenkivel, bőven előznénk őket.

A Madrid ennek az ellenkezője. Ők a Ligában nagyon megszenvednek az olyan csapatok ellen, akik befalazzák előttük a területeket. Ők lendületből játszanak, nem úgy, mint mi. Nekik a Liga nem fekszik, a nemzetközi porond viszont igen. Ott olyan csapatokkal találkoznak, akik támadnak, így terület nyílik előttük, amit imádnak. Egy Liverpoolt könnyebben vernek, mint egy Mallorcát. Nekik a nemzetközi terep jobban fekszik, és erősebbek ott. Nem azért, mert erősebb csapat. A Ligában mi vagyunk az erősebbek. 15 éve, simán. De a nemzetközi porond nekik fekszik, nekünk kevésbé, a játékstílusunk miatt.

Mi akkor is ki fogunk potyogni a csoportköből meg a 16 között, amikor erősebb csapatunk lesz. A Rijkaard-féle csapat sokkal erősebb volt, mint a jelenlegi, mégis, kétszer kiestünk a nyolcaddöntőben. A mi játékstílusunkban ez benne van. Ha a skót bajnok tartja a labdát, mint 2004-ben, és nem találjuk a játékunkat, ki tudunk esni egy olyan csapat ellen, amit egy körmérkőzéses bajnokságban előznénk.

Ez így lesz 10 év múlva is, 20 év múlva is, 30 év múlva is. Amikor erősebb csapatunk lesz, akkor is lesznek kiesések idejekorán. Ez ilyen. Ezt el kell fogadni. Aki ezt nem fogadja el, örökké panaszkodni fog. A Guardiola-korszak teljesen felborította sokak realitásérzékét. Én egyébként inkább azt a korszakot tartom az elvesztegetett lehetőségek korszakának. Akkor 4 BL-t kellett volna zsinórban nyernünk. Hihetetlen, hogy tudtuk 2012-ben is elszúrni. Ott négy BL-t kellett volna nyerni. Akkor szalasztottunk el sok lehetőséget, amikor annyival a mezőny fölött álltunk, a mai állapotokkal meg, visszaszállva a földre, sokkal inkább ki vagyok békülve.
Peter
Director del Fútbol
Hozzászólások: 3346
Csatlakozott: 2019.09.04. 02:22:17

2023.02.26. 17:16:23

gránit írta:
2023.02.26. 15:08:46
Srácok, a BL-ben sosem mi voltunk a legerősebb csapat.

Ez van, a Guardiola-korszaknak vége. Le kell szállni a földre.
Ez teljesen megállja a helyét, így van!

Csak, ha már adódott egy Guardiola korszak minden előnyével együtt, szakmai, anyagi, arculat, marketing, stb, akkor nagyon szomorú azt megélni, ahogyan ezt nem volt képes a klub megragadni, megtartani. Nem volt képes ezt megfelelően kezelni a klub. Próbálkozások voltak, hogy ott maradjon a klub, de ezek nem bizonyultak sikeresnek.
Ez ugyanúgy a momentumok megragadásának képességéről szól, mint a meccseken, a pályán.

Közhely, hogy csúcson és a csúcs közelében maradni sokkal nehezebb, mint odajutni.
Legyen az sport, üzlet, bármi egyéb.
Avatar
gránit
Director del Fútbol
Hozzászólások: 2549
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2023.02.26. 15:23:51

Troym írta:
2023.02.26. 15:15:03
Pontosan, ezért sem állja meg a helyét, amikor a szuperligát azzal támadják, hogy akkor nem lenne jó a kis csapatoknak. Miközben ott egy szabadkártyás kiscsapat nagyságrendekkel többet játszana, mint a BL-ben meg az EL-ben. Pont most nem jó a kiscsapatoknak. Most tényleg irdatlan nagy az olló, igazából a jelenlegi állapotokra igaz az, amivel a szuperligát támadják. Pont most vannak kasztok, és mára vált a nemzetközi futball néhány csapat játékszerévé.

A kosárlabdában sem kérnek a kiscsapatok a FIBA bohóckodásából, mert az Euroligában sokkal több meccset játszhatnak és sokkal több pénzhez jutnak.
Avatar
Troym
Director del Fútbol
Hozzászólások: 2759
Csatlakozott: 2009.08.15. 12:12:47

2023.02.26. 15:15:03

gránit írta:
2023.02.26. 13:08:29
De arányaiban nem volt annyival kevesebb a pénz, mint most a szakadék a top5 liga és a többi közt, másrészt kellett minden csapatba 20 saját nemzetiségi játékos. Az rendezte át a focit. Állítom, ha újra bevezetnék a szabályt pl. a Dinamó Zagreb lenne az egyik fő esélyes BLben. Ott a Bilbao, rajtuk mérhető a változás, 80as években több bajnoki cim, kupák, ma középcsapat. Akkor még a Madrid is UEFA kupában indult és nyert mondjuk a Vidi, vagy a Malmö ellen, BLt viszont a PSV, Steaua, Zvezda nyert.
A szuperliga kicsit segíthetne azokon a csapatokon, akik részt vesznek, ha liga rendszerű lenne, de jelentősen nem fog semmi változni.
Avatar
gránit
Director del Fútbol
Hozzászólások: 2549
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2023.02.26. 15:08:46

Srácok, a BL-ben sosem mi voltunk a legerősebb csapat. A mi játékstílusunk a Ligában érvényesül igazán, amikor brutális mezőnyfölényben tudunk játszani, és végig nálunk van a labda. Amikor összekerülünk olyan csapatokkal, akik mezőnyben felveszik velünk a kesztyűt, a mi játékunk megzavarodik. Lásd a Manchester elleni visszavágó második félidejét. Náluk volt a labda, mi meg így elvesztettük a fonalat. Amíg mi kontrolláltuk a játékot az első félidőben, még mi álltunk továbbjutásra. Volt pár éve egy nagyon jó felvetés egy fórumozótól, hogy miért van az, hogy mi sosem nyertünk BL-t akkor, amikor nem mi voltunk a legerősebbek, míg a Madrid tudott. Hát ezért. 15 éve mi a Ligában sokkal erősebbek vagyunk, mint a Madrid, míg ők nemzetközi szinten erősebbek. Ők szenvednek, ha a Ligában egy kiscsapat betolja eléjük a buszt (sokszor mi is egyébként). Ők szeretnek lendületből menni, szeretik, ha van előttük terület. Egy spanyol kiscsapattal jobban megszenvednek, mint egy Liverpool ellen.

Úgy dicsérték itt a Liverpoolt, hogy megnéztem azt a nyolcaddöntőt, teljesen ezt igazolta. A Liverpool ment, támadott, a Madrid meg köszönte szépen, és kapva kapott azon, hogy akkora területek voltak előttük, ahol egy kamion meg tudott volna fordulni, ahol birkanyájak legelészhettek volna. A Madrid ezt szereti. A Ligában kevésbé eredményesek, mert jobban szenvednek, ha befalazzák előttük a területeket. Míg nemzetközi szinten, ahol olyan csapatokkal találkoznak, akik támadnak, jobban érvényesül a játékuk.

Nekünk meg pont fordítva. Mi akkor szenvedünk, ha nincs nálunk a labda, és az ellenfél tudja kontrollálni a játékot. Labda nélkül gyengék vagyunk. Erről beszélt Cruyff is, hogy a mi stílusunk akkor erős, ha labda nélkül is jók vagyunk. "Egy játékosnál átlagosan 4 percet van a labda, míg 86 percig nincs. Tehát nem az számít elsősorban, mit csinálsz a labdával, hanem az, hogy mit csinálsz labda nélkül."

Ez van, mi a nemzetközi szinten sosem voltunk olyan jók, mint a Madrid. Aki ezt nem tudja elfogadni, az sokat fog panaszkodni a következő években is.

Ez nem a bevételekről szól, meg az anyagi lehetőségekről. Az anyagi lehetőségeink 20-30 éve is kedvezőbben voltak, mint a legtöbb csapaté. És láthatjuk, hogy ennek ellenére semmi nem magától értetődő. Az sem, hogy a csoportkörből továbbjussunk.

Ez van, a Guardiola-korszaknak vége. Le kell szállni a földre.
LG
Az Év fórumozója 2016
Hozzászólások: 21269
Csatlakozott: 2004.12.17. 21:03:01

2023.02.26. 14:58:46

gránit írta:
2023.02.26. 14:47:01


LG, nem a 8-2-t "magyaráztam". Hanem azt, hogy nem magától értetődő semmiféle elvárás. Sem a csoportkörből való továbbjutás, sem bármi azon túl. A Guardiola-korszakban lett az. Még a Rijkaard-féle csapat is, ami egy nagyon jó csapat volt, kétszer kipottyant a 16 között a négy év során. Semmi nem magától értetődő. A 8-2-höz képest meg igenis léptünk előre. Ettől nem kell elalélni, meg sem említettem volna, ha nem hozod fel.
Én magam is írtam már korábban, hogy látom a fejlődést a csapaton. De azért a kiesés az kiesés, nem ilyenkor van a legjobb hangulat, ahogy Xavi is nyilatkozta. De ha majd a szezon végén bajnoki címet ünneplünk, esetleg még a Kupával is megspékelve a már behúzott Szuperkupa mellé, akkor azok is tujdák majd értékelni a teljesítményt, akik most még nem.

A másik oldalon viszont a La Liga gyengülése látványos, egyre jobban leszakadnak a többiek két nagy mögött, és az Atletico is egyre inkább visszasüllyed a többeik közé. És ez nekünk sem jó hosszútávon.
Avatar
NovaProspekt
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 1984
Csatlakozott: 2019.11.26. 14:17:19

2023.02.26. 14:55:12

Srácok, egy 2023-as Barca forrásaival, népszerűségével, médiajelenlétével, stb., en bloc lehetőségeivel rendelkező klubnak így szerepelni Európában borzasztóan övön aluli*. Engem nem érdekel, mi volt 20-30 éve. A saját véleményemet hosszasan taglaltam már pár napja itt, ettől most eltekintek. Itt már nem csak lesz szó hamarosan, hogy telesírjuk itt a fórumot egy-egy kiesés után, hanem ha leadjuk a mércét** (hogy ne legyünk telhetetlen, elkényesztetett kisgyerekek), akkor előbb-utóbb majd a befektetők, jó focisták is elfordulnak a klubtól, és be is betonozzuk magunkat egy jó Athletic Bilbao szintjére. Habár a jó bajnoki szereplés is elismerendő, de megnézném én, hogy hosszabb távon hol lesz a klub, ha Európában folytatódnak a bukdácsolások.

Szerintem magasabbra lehetne ettől tenni a lécet; tudnánk Európában jobban szerepelni ezzel a kerettel is, úgy is, ha Sergi Roberto meg Ferran Torres vannak a kezdőben. Más klubnak sikerül, akkor csak tudnak ők valamit, amit mi is megtanulhatnánk. Ezt állítom.*Ha nem így van, miért van az, hogy maga a klub is BL-nyolcaddöntővel számol MINIMUM az éves pénzügyi előrejelzésük összerakásakor minden szezonban?

**Gondolom, ha Gipsz Jakabnak van 2 diplomája, ő is menjen el azért bokrot nyírni a főtérre, tanulja meg a kemény világot, ne legyen telhetetlen.
Avatar
gránit
Director del Fútbol
Hozzászólások: 2549
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2023.02.26. 14:47:01

Egy kis ízelítő 2001-ből, amikor a Ligában sikerült elcsípni az előkelő 4. helyet, éppenhogy, pontegyenlőséggel, kettővel erősebb gólkülönbséggel, mint a Valencia. Ki-ki meccset játszottunk a Valenciával a BL-indulást jelentő 4. helyért. Rágtuk a körmünket, hogy meglegyen a BL-indulás, és visítottunk az örömtől, amikor összejött nagy nehezen.

https://www.youtube.com/watch?v=zD4Dfn7 ... allLegends

LG, nem a 8-2-t "magyaráztam". Hanem azt, hogy nem magától értetődő semmiféle elvárás. Sem a csoportkörből való továbbjutás, sem bármi azon túl. A Guardiola-korszakban lett az. Még a Rijkaard-féle csapat is, ami egy nagyon jó csapat volt, kétszer kipottyant a 16 között a négy év során. Semmi nem magától értetődő. A 8-2-höz képest meg igenis léptünk előre. Ettől nem kell elalélni, meg sem említettem volna, ha nem hozod fel.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2023.02.26. 14:57:31-kor.
LG
Az Év fórumozója 2016
Hozzászólások: 21269
Csatlakozott: 2004.12.17. 21:03:01

2023.02.26. 14:38:19

szbsz írta:
2023.02.26. 12:39:46
torrestoni írta:
2023.02.25. 21:40:08

A negatív elvakultság csimborasszója pedig az, amikor már a bajnoki eredményességet, továbbá a Liga esetleges megnyerésének nehézséget is degradálják. Lehet én szocializálódtam még úgy, hogy annak is őszintén örülni lehetett, ha megvolt a BL-indulás, illetve annak, hogy vasárnap volt legalább hús ebédre, de a körülményekhez és realitásokhoz mindenképp érdemes alkalmazkodni. Egy klasszikust idézve, azt mondják a sitt sem olyan rossz hely, ha szereted a sggbek...

Azok az idők már réges-régen elmúltak, amikor annak örülni lehetett, hogy egyáltalán van BL. Mióta csak a szponzorokon keresztül több pénz folyik be mint, a Realt leszámítva a többi liga csapat egész éves költségvetése, igazából kötelező a top 2 a bajnokságban!

Ennek tükrében annak örülni, hogy agyanver kb. akárki Európában viszont a macilaci ligában a töredék költségvetésű csapatokat megszórjuk az elég gáz, nagyon szomorú...
Na igen. Ha már felidéztük, hogy volt idő, amikor a BL-ért is küzdeni kellett, tegyük hozzá, hogy ezzel szemben Európában viszont partyban voltunk a legjobbakkal. A 02/03-as szezon volt az ugye, mikor csak a 6. helyre értünk oda nagy nehezen, ezzel szemben a BL-döntős Juventus, amely az egyik legjobb csapat volt, hosszabbításban tudott csak legyűrni minket. Nagyon más idők voltak, nehezebb volt akkor a 4. hely megszerzése a Ligában, mint most a 2. helyé. Európában szintén erős és kiegyensúlyozott mezőny volt. Most meg nézzük meg mennyire híg mezőny volt évekig. A Real köszönte, ki is használta, behúzott 5 BL-t 2014-2022 között, és még is kellett hozzá vmi űrfoci.

A mostani csalódás nem is igazán a mosani kiesésnek szól az emberek részéről, hanem inkább az előző évek kiábrándító szereplései vannak még benne a fejekben.
Igen, nagyon sokaknál a Guardiola-korszak az egyedüli mérce. Pedig egyáltalán nem magától értetődő, hogy a legjobb 16-ban, a legjobb 8-ban ott kell lennünk. A Guardiola-korszakban volt magától értetődő. 1998-ban úgy kizúgtunk az első csoportkörből, mint a huzat. 2001-ben szintén. 2003-ban be sem jutottunk a BL-be. 2004-ben az UEFA-kupa elején kizúgtunk. 2005-ben a 16 között kipottyantunk. 2007-ben a 16 között kipottyantunk. Nem magától értetődő, hogy bármit is elérünk nemzetközi szinten. Bármit is.
Nem csak erről van szó. Azért a 8-2 meg társai történelmi léptékkel is szégyennek számítanak, ezt kár magyarázni. :roll:
Avatar
gránit
Director del Fútbol
Hozzászólások: 2549
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2023.02.26. 14:27:34

Igen, nagyon sokaknál a Guardiola-korszak az egyedüli mérce. Pedig egyáltalán nem magától értetődő, hogy a legjobb 16-ban, a legjobb 8-ban ott kell lennünk. A Guardiola-korszakban volt magától értetődő. 1998-ban úgy kizúgtunk az első csoportkörből, mint a huzat. 2001-ben szintén. 2003-ban be sem jutottunk a BL-be. 2004-ben az UEFA-kupa elején kizúgtunk. 2005-ben a 16 között kipottyantunk. 2007-ben a 16 között kipottyantunk. Nem magától értetődő, hogy bármit is elérünk nemzetközi szinten. Bármit is.

Tényleg ellentmondásos, hogy állítólag nem a Guardiola-korszak a mérce, de azért elvárás, hogy ne essünk ki a BL meg az EL első körében. Mert miért ne esnénk ki? Mitől lenne magától értetődő ennek az ellenkezője? Egyáltalán nem magától értetődő. Sosem volt az, csak a Guardiola-korszakban, illetve az arra épülő, következő néhány évben.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2023.02.26. 14:39:16-kor.
torrestoni
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 1687
Csatlakozott: 2007.12.14. 01:52:23
Tartózkodási hely: somewhere over the rainbow
Kapcsolat:

2023.02.26. 14:01:15

Nyiri81 írta:
2023.02.26. 13:03:23
csababarca írta:
2023.02.26. 09:37:34
Valahol a kettő közötti színvonal azért elvárható lenne szerintem, nem mindjárt kell BL-t nyerni 19 éves kp-kkal, de egy csoportkört túlélni talán meg lehetne reszkírozni elvárásnak.

A liga színvonala alatt azt értem, hogy okádék játékkal is simán behúzzuk a meccseket. Ha a Pep-team okádékul játszott, kikapott, de még a Messi-team is ha rosszul játszott megbosszulta magát.
Maximálisan egyetértek. Nem BL győzelmet várok. De az hogy évek óta szó szerint erőlködés nélkül csap ki minket bárki egy Európai kupából az több mint szégyen. Had ne érezzem már jobban magam attól hogy lehetne rosszabb. Szerintem nem. Iszonyat szégyen ami az elmúlt lassan 1 évtizede megy a Barcanál nemzetközi szinten. A ligával meg ne takarózzunk. Szerintem ha nem lenne ennyire impontens a liga fele mint amilyen most közel sem vezetnénk a Ligát. Szerintem jól beárazza a Liga erősségét, hogy hogy szerepelnek a nemzetközi szinten a csapatok. Egyedül a Real tudja felszívni magát, amire mi évek óta képtelenek vagyunk.

Arról nem is beszélve hogy a mostani előnyt simán elveszíthetjük. Messze még a vége.
Egyik oldalról harsogjátok, hogy nem a "dream team 2" a lakmuszpapír és ti nem, semmiképp sem ragadtatok le a múltban (pl. Messi-korszak), a másik oldalról mindazonáltal az elmúlt 5-6 év számotokra mértékadó. Még egy olyan, objektíven talán valóban vállalható szezon esetében is, mint az idei.

Ez minden, csak nem védhető, sőt többségében érthetetlen. Talán, ha eddig nem is, akkor idén kellene, vagy legalábbis lehetne próbálkozni részetekről is egy erős válaszvonal húzásával - ahelyett, hogy még mindig "elmúltnyócéveznétek".

A Bartomeu korszaknak végérvényesen vége, elmentek azok az edzők, akik végképp nem voltak képesek megújulást hozni, a régi kövületek leépítése a körülményekhez képest valóban folymatban van, s talán már csak Busquets lesz itt érdemi tényező a következő idényben is. Új elnökség van, miközben feltűnt egy brutálisan erős gerinc fiatal, motivált, lojális játékosokkal. Az agonizáló, lúzer mentalitás mára abszolút nem jellemző a csapatra és magára a klubra sem. Talán egyedül Xavi személyét lehet leginkább megkérdőjelezni, pontosabban azt, hogy taktikailag képes lesz a top szint elérésére. Ha valamit, akkor egy dolgot azt hiszem még mindig nem kezeltek helyén: remek játekosok vannak a keretben, de Sztojcdkov-Romário-Ronadinho-Rivaldo-fiatal Neymar-Messi kaliber nincs. Ilyen játékos nélkül szerintem nincs olyan meccs, aminek úgy lehet nekifutni, hogy a tovabbjutás elvárható. Jól mutatja ezt, hogy mára Dembele szintű embereket emelünk fel a saját korlátait figyelmen kívül hagyva több polccal magasabbra, csak mert képes egy-egy aspektusban (pl. ritmusváltás) klasszis szintre, miközben hol sérült, hol teljesen használhatatlan. Még a 34 éves Messi is nagyobb kreativitással kötöte a cipőfűzőt, mint ahogy ő játszik átlagot nézve. Lewandowski is pont nem a nyerő ember kategória. Így csak csapatként lehet csúcsszintet elérni, az viszont még nem megy.

Minden esetre, saját magatokat kényszerítitek bele a feneketlen elégedetlenségbe, ha nem vagytok képesek váltani és elvonatkoztatni a megalázó "elmúlt x év" periódusától. Senki nem mondta, hogy erre nincs jogotok, ne lenne legalább annyi jogalapja, mint amit említettetek, ez azonban korántsem objektív, sőt felesleges. Az elvárasokat ti variáljátok a legjobban az aktuális helyzetnek megfelelően: mindig van egy "ha", ami árnyékba taszítja a maradék pozitívumokat is, miközben aki a másik oldalon legalább annyira józan ítélőképességgel es érdemi érvekkel nem hányja el magát, hanem a fejlődést látja és bizalmat táplál a csapat felé, az ugye csak mosdatja az ürüléket.

A következő 3-4 éves periódust érdemes lenne a helyén kezelve értékelni, viszonylag tiszta lappal, ahelyett, hogy a viszonyítási alap akár az aranygeneráció, akár a Bartomeu-éra lenne. Persze annak még évekig lesz súlyos kihatása, de amennyiben a pozitív oldal nem csak erre húzza a sikertelenség magyaráztatát, akkor nektek is ugyanúgy meg lehetne másképp próbálni.

Idén ez a csapat erőnlétben, mentálisan és taktikailag is előre lépett. Még a Bayern ellen is volt meggyőző periódus, ami nem tudom mikor volt reális a korábbi években. Az Inter ellen nincs mentség, de az tény, hogy miképp a manchesteri második 45 percben, úgy az Inter ellen is jól kijött, hogy az egyensúlyok (még) nincsenek meg a csapatban: a védelem hihetetlen evolúciója ellenére is képes betlizni, miközben a támadójáték enervált, a magabiztosság pedig időszakos. Ugyanakkor ez még mindig az új korszak első teljes idénye, miközben akadály akadály hátán tornyosul a klub előtt. Ha ebből indulunk ki, s reálisan látjuk a közeljövőt, igencsak az említett bravúr kategória lenne sztenderden a BL-elődöntő szint. Épp azért, mert ha a már általatok említett spanyol hegemónia miatt annyira egyszerű a La Liga, akkor ehhez mérten a klub a jelenleg a BL-mezőnyben utcahosszal lesz a Real-Bayern-PSG-PL csapatok erőforrásaihoz képest lemaradva. Persze bravúrt illene néha ott is asztalra tenni. Ettől függetlenül a BL-ben nagyon kevés mérkőzésen kell végig tudatosan, koncentráltan játszani, megfelelő kispaddal, jó formaidőzítéssel, taktikai és fizikális felkészültséggel, ami idén eddig vezetett, ez azonban nem szégyen. Szerencsére több szegmensben adott a lehetőség, hogy fejlődjön a csapat, így reális, hogy egyre kevesebb megaláztatás érjen Európában. Idén pl. maximum részlegesen balfácánok voltunk, de nem szégyenültünk meg. A BL-csoportkörben sem, akár tetszik, akár nem. Egyszerűen csak túl sok volt a gyenge pontunk, ami különösebb szerencse nélkül ennyire volt elég. Ennek semmi köze a Liverpool-Roma-Bayern elleni rémálmokhoz, s a tavalyi Frankfurt elleni kieséshez képest is nagyságrendekkel jobb volt.

A bajnokságot pedig örülök, hogy ennyire (alul)értékelitek - ezzel nem lehet mit kezdeni. A ti dolgotok, szuverén jogotok. Szerencsére nem ez a mérvadó.
"As I walk through the valley of the shadow of death, I have no fear because I am the meanest motherfucker in the whole valley" - Gen. George S. Patton
Avatar
gránit
Director del Fútbol
Hozzászólások: 2549
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2023.02.26. 13:08:29

Troym, akkoriban Kelet-Európában kevesebb pénz volt a sportban, mint ma. Viszont volt tömegsport, hatalmas merítési lehetőségek. Akkor sokkal több gyerek sportolt, mint ma. Ha egy 10 és fél milliós országban majdnem minden srác sportol, akkor ki lehet egyenlíteni a különbségeket egy háromszor akkora országgal szemben, ahol csak harmadannyian sportolnak. Ezért volt erős a kelet-európai sport, mert volt tömegsport. Az olimpiákon is, a magyarok, románok, jugoszlávok, bolgárok, mind ott voltak az élen. A magyarok néhány sportágban, vívásban, kajak-kenuban még tartják magukat, ezért tudnak még ott lenni. A többiek meg eltűntek (meg mi is nagyon sok sportágban), mert eltűnt a tömegsport. Főleg az oroszok. Ők aztán minden sportágban ott voltak annak idején. Mára meg a legtöbben szétestek. Vízilabdában is az egyik legkeményebb ellenfelek voltak. 2000 óta meg nincsenek sehol.

Pénz meg közel nem volt annyi akkor a sportban, mint ma. Tátrai Tibi a saját atlétájában meg gatyájában nyerte meg a magyar bajnokságot, mert az egyesülete még egy feliratos dresszt sem tudott neki adni. Sokkal szűkösebb anyagi lehetőségek között tartott fenn egy egyesületet egy helyi üzem vagy TSZ. Viszont volt tömegsport. Egyébként ne gondolja senki, hogy máshol kedvezőbbek voltak a körülmények, Latin-Amerikában kifejezetten nem. Ott tényleg horror körülmények között nőtték ki magukat a legendák. Egyszerűen kevesebb pénz volt a sportban, mint ma. Nem a pénzt öntötték a sportba. Egy magyar focista fizetése és egy átlagos fizetés között sokkal kisebb volt a különbség, mint ma. Nem a pénzt öntötték a sportba, hanem a tömegsportot nyomták. Nagyon helyesen, hozzáteszem.

Amit a jelenegi futballról írtál, nem is vitattam. Erről írtam, hogy a FIFA és az UEFA nem tesz ez ellen semmit. Ezért nincs értelme a szuperligát azzal támadni, hogy akkor rossz lenne a kisebb csapatoknak. Nem. Most rossz a kisebb csapatoknak. Játszanak egy évben néhány nemzetközi meccset, és ennyi. A szuperligával ez annyit változna, hogy kisebb csapatoknak is több pénze lenne, több nemzetközi meccset játszhatnának, többet villoghatnának a legmagasabb szinten, így több jó játékost tudnának igazolni, megtartani.

csababarca, akkor rád nem igaz, amit írtam, árnyékra futottál. Sok szurkoló természetesnek veszi a Guardiola-korszak sikereit, és értetlenül áll az elmúlt évek csalódásai előtt. Miközben 1992-ben jutottunk először a csúcsra. Simán elképzelhető, hogy ismét évtizedeket kell erre várni.
Avatar
Nyiri81
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 1466
Csatlakozott: 2017.01.05. 23:06:25
Tartózkodási hely: BP

2023.02.26. 13:03:23

csababarca írta:
2023.02.26. 09:37:34

Hát nem, nem ezért panaszkodunk.
Azt senki nem várja el ettől a csapattól, szintekkel van alatta.
Én együtt nézem a klub elmúlt évekbeli nemzetközi "sikereit" és ezeket kritizálom.
Hát had tegyem már meg, hogy nem fogom fel pozitívumként, hogy két évben egymás után kicsaptak a bl csoportból, majd az EL-ből is.
És akkor most nem említettem az előtte lévő évek bohózatait.

Tehát még egyszer, itt nem hiszem hogy Én, Peter, Veb, Stalkyard vagy akárki BL címet várna el. De az utóbbi 5-6 évben egy darab bravúrt nem sikerült bemutatni, ha csak ezt az évet nézzük, akkor komolyabbnak tartott csapatok ellen nem tudtunk meccset behúzni.
Valahol a kettő közötti színvonal azért elvárható lenne szerintem, nem mindjárt kell BL-t nyerni 19 éves kp-kkal, de egy csoportkört túlélni talán meg lehetne reszkírozni elvárásnak.

A liga színvonala alatt azt értem, hogy okádék játékkal is simán behúzzuk a meccseket. Ha a Pep-team okádékul játszott, kikapott, de még a Messi-team is ha rosszul játszott megbosszulta magát. Most akárhogy játszol, vörösszőnyeget terítesz a kapunkig, akkor se rúgják be a helyzeteket. Szerintem gyengült, és itt megint nem érv ez ellen, hogy de az olasz is gyengült.
Igen, és? Mi az összefüggés?


Szóval egész máshogy, de közben ugyanúgy látunk sok mindent mi kritizálók, és a hurráoptimisták, akik kitörő boldogsággal fogadták az újabb EL kiesést.
Én meg nehezen emésztem meg, mert nyeljük a gombócokat EUrópában rég nem látott mértékben.
És ettől még örülni fogok a spanyol kupának meg a bajnokságnak is.
A spanyol kupa mellett is mindig kiálltam, amikor jöttem az okosságok, hogy el kell engedni, mert nem éri meg. Lósz@rt nem éri meg, pláne ha a realon át vezet érte az út. Mindent meg kell próbálni megnyerni.
Maximálisan egyetértek. Nem BL győzelmet várok. De az hogy évek óta szó szerint erőlködés nélkül csap ki minket bárki egy Európai kupából az több mint szégyen. Had ne érezzem már jobban magam attól hogy lehetne rosszabb. Szerintem nem. Iszonyat szégyen ami az elmúlt lassan 1 évtizede megy a Barcanál nemzetközi szinten. A ligával meg ne takarózzunk. Szerintem ha nem lenne ennyire impontens a liga fele mint amilyen most közel sem vezetnénk a Ligát. Szerintem jól beárazza a Liga erősségét, hogy hogy szerepelnek a nemzetközi szinten a csapatok. Egyedül a Real tudja felszívni magát, amire mi évek óta képtelenek vagyunk.

Arról nem is beszélve hogy a mostani előnyt simán elveszíthetjük. Messze még a vége.
Csak is Puyol
Avatar
Nyiri81
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 1466
Csatlakozott: 2017.01.05. 23:06:25
Tartózkodási hely: BP

2023.02.26. 12:56:12

torrestoni írta:
2023.02.25. 21:40:08
Most csúcsosodik ki a Messiék fémjelezte csúcsidőszak tőgyén nevelkedett réteg totális megcsömörlése, néhány "európai szinten" gyenge, sajnos megalázó vereségekbe is bele-beleszaladó idény után, miközben a klub erkölcsi és anyagi krízist is megél. Felreértés ne essék, nem a kor a lényeg, hiszen jócskán 30+ korú szurkolók sem képesek megemészteni a bizonyos értelemben vett sikertelenséget.
Néhány??? 8. éve ezt nézzük és amikor már azt hittük nincs lejjebb. Volt. És lehet még van is. Én 41 vagyok és már nagyon elegem van. Egyébként még bőven itt volt Messi amikor elkezdődött..
Csak is Puyol
Avatar
szbsz
Jugador d'estrella
Hozzászólások: 320
Csatlakozott: 2018.11.06. 12:25:42

2023.02.26. 12:39:46

torrestoni írta:
2023.02.25. 21:40:08

A negatív elvakultság csimborasszója pedig az, amikor már a bajnoki eredményességet, továbbá a Liga esetleges megnyerésének nehézséget is degradálják. Lehet én szocializálódtam még úgy, hogy annak is őszintén örülni lehetett, ha megvolt a BL-indulás, illetve annak, hogy vasárnap volt legalább hús ebédre, de a körülményekhez és realitásokhoz mindenképp érdemes alkalmazkodni. Egy klasszikust idézve, azt mondják a sitt sem olyan rossz hely, ha szereted a sggbek...

Azok az idők már réges-régen elmúltak, amikor annak örülni lehetett, hogy egyáltalán van BL. Mióta csak a szponzorokon keresztül több pénz folyik be mint, a Realt leszámítva a többi liga csapat egész éves költségvetése, igazából kötelező a top 2 a bajnokságban!

Ennek tükrében annak örülni, hogy agyanver kb. akárki Európában viszont a macilaci ligában a töredék költségvetésű csapatokat megszórjuk az elég gáz, nagyon szomorú...
"Some people think football is a matter of life and death. I don't like that attitude. I can assure them it is much more serious than that"
Avatar
grgly50
Capitá del Barça
Hozzászólások: 778
Csatlakozott: 2018.02.07. 21:37:09

2023.02.26. 11:30:18

Előre bocsájtom, én nem rajongok a szuper kupáért.
Egyrészt még csak egy felvázolt tervet ismerhettünk meg, ami nagyon képlékeny. De amiért nem tetszik, az megint a PÉNZ, a BUDGET fokozott hajszolása, új köntösbe ültetése.
Lehet, hogy rossz a hasonlat, de ezzel szinte hívatalossá teszik a már most is jelen lévő "burzsoá kapitalizmust" a fociban. Akiknek van pénzük, azok maguk köré gyűjtik a tehetséges játékosokat - jól megfizetve -, a többi mehet a levesbe. Mert unalmas, nincs elég bevétel kis csapatokkal való meccseléssel
Most is hasonló a helyzet. Vannak unalmas meccsek. Sok. Csak így van esély, hogy egy szerényebb képességű gárda együtt játszhasson sztárokkal, élmény legyen a kis csapat szurkolóinak, emlék a játékosoknak.
Igen. Én úgy látom, hogy egyértelműen a nagyobb bevétel a szempont humánus magyarázattal.
Én is szeretem a focit. A jó fociért rajongok. De nem hoznék létre kasztokat.
Szerintem a sport szellemiségnek kellene az anyagiak felett lenni. Igen, álom. Ma amikor már a sportolók hívatásszerűen űzik a tevékenységüket, meg kell fizetni. Csakhogy ebben a versenyben nagy torzulások vannak. Ezt visszafordítani szinte lehetetlen vállalkozás
Avatar
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021
Hozzászólások: 15489
Csatlakozott: 2005.10.03. 21:19:38
Tartózkodási hely: Dabas

2023.02.26. 09:37:34

gránit írta:
2023.02.26. 02:24:32


Amit torrestoni írt, az azért jogos, mert nagyon sokan magától értetődőnek veszik a Guardiola-korszak sikereit.
Hát nem, nem ezért panaszkodunk.
Azt senki nem várja el ettől a csapattól, szintekkel van alatta.
Én együtt nézem a klub elmúlt évekbeli nemzetközi "sikereit" és ezeket kritizálom.
Hát had tegyem már meg, hogy nem fogom fel pozitívumként, hogy két évben egymás után kicsaptak a bl csoportból, majd az EL-ből is.
És akkor most nem említettem az előtte lévő évek bohózatait.

Tehát még egyszer, itt nem hiszem hogy Én, Peter, Veb, Stalkyard vagy akárki BL címet várna el. De az utóbbi 5-6 évben egy darab bravúrt nem sikerült bemutatni, ha csak ezt az évet nézzük, akkor komolyabbnak tartott csapatok ellen nem tudtunk meccset behúzni.
Valahol a kettő közötti színvonal azért elvárható lenne szerintem, nem mindjárt kell BL-t nyerni 19 éves kp-kkal, de egy csoportkört túlélni talán meg lehetne reszkírozni elvárásnak.

A liga színvonala alatt azt értem, hogy okádék játékkal is simán behúzzuk a meccseket. Ha a Pep-team okádékul játszott, kikapott, de még a Messi-team is ha rosszul játszott megbosszulta magát. Most akárhogy játszol, vörösszőnyeget terítesz a kapunkig, akkor se rúgják be a helyzeteket. Szerintem gyengült, és itt megint nem érv ez ellen, hogy de az olasz is gyengült.
Igen, és? Mi az összefüggés?


Szóval egész máshogy, de közben ugyanúgy látunk sok mindent mi kritizálók, és a hurráoptimisták, akik kitörő boldogsággal fogadták az újabb EL kiesést.
Én meg nehezen emésztem meg, mert nyeljük a gombócokat EUrópában rég nem látott mértékben.
És ettől még örülni fogok a spanyol kupának meg a bajnokságnak is.
A spanyol kupa mellett is mindig kiálltam, amikor jöttem az okosságok, hogy el kell engedni, mert nem éri meg. Lósz@rt nem éri meg, pláne ha a realon át vezet érte az út. Mindent meg kell próbálni megnyerni.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Avatar
Troym
Director del Fútbol
Hozzászólások: 2759
Csatlakozott: 2009.08.15. 12:12:47

2023.02.26. 07:14:22

gránit írta:
2023.02.26. 02:24:32
Bob_Marley, a spanyol bajnokság negyedik helyezettje erősebb, mint a magyar meg a szlovák meg a román bajnok. Nevet kéne változtatnia a BL-nek, de maga a lebonyolítás jogos, amivel a BEK-et módosították. Az angol bajnokság negyedik helyezettje erősebb, mint a luxemburgi meg az andorrai bajnok.

A jelenlegi rendszerben nem verhet meg bárki bárkit, mert hatalmasak a különbségek, ami ellen a FIFA és az UEFA nem is tesz semmit. Annak idején a BEK-ben a magyar csapatok még esélyesek voltak. Aki ma kezdi el nézni a focit, annak ez hihetetlennek tűnhet, de a '60-as években a magyar csapatokkal bizony mindenkinek számolnia kellett. A románok nyertek is egy BEK-et (pont a Barcát verték a döntőben '86-ban). Ma ettől fényévekre vannak. Pont ma van kiölve a futballból a szenvedély és az esélyegyenlőség. A szuperligával esély nyílna az egységes szabályozásokra.
Azért ez nem a fő oka. Régen egy csapatban volt maximum 3 külföldi. Ennyi volt a limit. Ha ezt bevezetnénk újra a top csapatok 95%a menne a levesbe. Ha volt egy tehetséges szerb, román, holland generáció tudtak építkezni és BEKet nyerni, mert nem hordták szét a csapatot, ezt a szuperliga sem kezelné másként. Másrészt meg azért érték el eredményt kelet európai csapatok, mert a politikai rendszerek itt is öntötték a pénzt a fociba, harmadrészt meg Európa kb 20 országgal kevesebb volt.
Avatar
gránit
Director del Fútbol
Hozzászólások: 2549
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2023.02.26. 02:24:32

Bob_Marley, a spanyol bajnokság negyedik helyezettje erősebb, mint a magyar meg a szlovák meg a román bajnok. Nevet kéne változtatnia a BL-nek, de maga a lebonyolítás jogos, amivel a BEK-et módosították. Az angol bajnokság negyedik helyezettje erősebb, mint a luxemburgi meg az andorrai bajnok.

A jelenlegi rendszerben nem verhet meg bárki bárkit, mert hatalmasak a különbségek, ami ellen a FIFA és az UEFA nem is tesz semmit. Annak idején a BEK-ben a magyar csapatok még esélyesek voltak. Aki ma kezdi el nézni a focit, annak ez hihetetlennek tűnhet, de a '60-as években a magyar csapatokkal bizony mindenkinek számolnia kellett. A románok nyertek is egy BEK-et (pont a Barcát verték a döntőben '86-ban). Ma ettől fényévekre vannak. Pont ma van kiölve a futballból a szenvedély és az esélyegyenlőség. A szuperligával esély nyílna az egységes szabályozásokra. Nagy módosítások ott sem lennének, mert az "olajos" csapatok ott lennének. De a túl nagy költségek nekik sem állnak érdekükben, így simán meg tudnák tenni azt, amit az NBA, hogy játékost csak játékosra lehet cserélni, pénzre nem, így rengeteg költséget megspórolnának. Egységes szabályozások, egységes esélyek csak egy egységes ligában lehetségesek. Pont mára nyílt túl nagyra az olló, és nem is tesznek ellene semmit. A BL néhány csapat játékszerévé vált. 20 éve sokkal de sokkal több csapat szállt még ringbe esélyesként a BL-győzelemért. Nagy kamu, amivel támadták a szuperligát, hogy akkor nem verhetne meg bárki bárkit. Pont ma nem verhet meg bárki bárkit. Évtizedekkel ezelőtt olyan bajnokságok élmenői szálltak harcba a címekért, amelyek ma fényévekre vannak bármilyen komolyabb sikertől.

A Brugge meg miért ne szerepelhetne a szuperligában? Lennének szabadkártyás helyek. A magyar bajnok többször szerepelne a szuperligában, mint a BL-ben, és egy teljes szuperligás szezonnal sokkal többre mennének, mint hat BL-meccsel.


Amit torrestoni írt, az azért jogos, mert nagyon sokan magától értetődőnek veszik a Guardiola-korszak sikereit. Miközben simán benne van a pakliban, hogy évtizedekig nem nyerünk BL-t. Én egyszerűen jó meccseket akarok látni. Bajnok csak egy csapat lehet egy évben. Számomra az a legfontosabb, hogy élvezzem a meccseket, és jól érezzem magam. A MU elleni első meccsen szerintem jól játszottunk, két elkerülhető gólt kaptunk, ter Stegen a rövidet nem fogta, majd Koundé összebénázott egy gólt. A meccset egyébként élveztem. A visszavágó első félidejét is. Aztán a második félidőben nagyon ötlettelenül játszottunk, de alapvetően élveztem a párharcot. Kár, hogy a jelenlegi rendszerben kevés ilyet láthatunk.
Avatar
bence0330
Az Év Fórumozója 2022
Hozzászólások: 7541
Csatlakozott: 2020.07.16. 19:01:18
Tartózkodási hely: Pécs

2023.02.25. 23:36:01

Részemről is plusz egy. Én ezt egyénekre vetítettem ki nemrég egy hosszú hsz-el, a gondolatmenet itt is ugyanaz. Ettől eltekintve totál megértem azt, akit nagyon idegesít az BL-EL-kiesés, A BL még engem is idegesített, bár nem a rajtunk röhög Európa címszó miatt, hanem hogy mekkorákat játszottunk, mennyire szépen mentünk, és pont semmi nem jött össze. Ugyanezzel a játékkal egy alternatív univerzumban még csoportelsők is lehettünk volna, erre harmadik hely, nyolcvan kimaradó ziccer, 100%-os büntető elmaradása a végén, stb.
Az EL már nem érdekelt, sőt az egyik felem szurkolt, hogy szorosan, de essünk ki még most, ne az elődöntőben egy Arsenal ellen. Nem bírja ezt a tripla terhelést a fiatal társaságunk. De ezt is megértem, hogy idegesíti az embert.

Viszont a második legerősebb liga, benne a BL-címvédővel és sok taktikus kis-középcsapattal a mai nappal egyelőre még valószínűbbé vált megnyerése, 1, esetleg 2 kupával körítve, ezt szerintem is kár degradálni. Főleg úgy, hogy konkrétan emlékezhetünk arra a két döntetlenre és egy vereségre, ami közben becsúszott... szédületes. Még a cseh ligában is megsüvegelendő lenne, nemhogy a LL-ban. Szegény Reál sem megy rossz szezont, de ezzel nem vetélkedhettek. Biztos fogunk még botladozni, főleg Pedri nélkül, de amit eddig elértünk az hihetetlen, és lehet, hogy már akkor is címet fog érni, ha leeresztünk kicsit.

Annyira nem gyenge ez a liga, MI LÁTTATJUK ANNAK a stabil, domináns játékunkkal. A kiscsapatokat a kapunkig alig engedjük el, kb meccsenként egyszer. Nem azért feltétlenül, mert olyan gyengék, mert ugyaezen csapatok gyakran ki-ki meccseket játszanak a Reállal sok helyzettel. Mi meg még majdhogynem vissza tudunk emlékezni minden nem totál doináns meccsünkre. Celta, Villarreal, ATMA, 10 emberrel az Osasuna ellen, és az a Madrid meccs, ahol ki is kaptunk. Mindenhol máshol uraltuk a meccseket, alig 1-1 lehetőséget engedve a csapatoknak. Akár döntetlen lett, akár 1-0, akár több.

Mindezt Messi nélkül, maguk alatt lévő támadókkal elérni óriási fegyvertény. Szerintem szezon előtt a szurkolók 95+%-a elfogadta volna, márciusra fordulva már ha el nem is dőlt, de óriási előnnyel vezetjük a bajnokságot, miközben már zsebben van egy kupa a Reállal feltörölve a pályát, és elődöntőben vagyunk egy másikban, életben tartva a hazai tripla esélyét. És hitetlenkedő fejcsóválással fogadtuk volna el.
ter Stegen; Cancelo - Cubarsí - Araujo - Koundé; Gündogan - Christensen - Pedri; Felix - Lewy - Raphinha
Válasz küldése