Bajnoki Mérkőzések 22-23

Helyt áll-e csapatunk a BL-ben? Megnyerjük-e a Bajnokságot? Mi a helyzet a Király Kupával? Kellenek-e a barátságos mérkőzések? Hol lehet nézni a meccset? - Távkapcsolóval a kézben. Ha mondanivalód van, kerülj beljebb!
Avatar
Subinho
Director del Fútbol
Hozzászólások: 4185
Csatlakozott: 2005.03.17. 14:44:52
Tartózkodási hely: Budapest

2023.08.15. 15:33:58

Egyetértek! A Ter Stégen, Kondé, Araujo, Christensen, Baldé, De Jong, Pedri, Gündogan,, Gavi, Lewa, Raphi sor mondható bárminek, de nem szrnak. De hasonlítsuk össze a Madriddal.
Mitől jobb az Alaba, Rüdiger, Militao, Carvajal védő sor? Semmivel, sőt! A kp: Tchuameni, Camavinga, Valverde, Belligham négyest sem érzem erősebbnek. Ott annyi, hogy a padról be tud állni egy Modric/Kroos, ez igen, ez erősebb így. Elől a Vini Jr, Rodrygo kettős meg nehogy már erősebb legyen egy Lewa Raphi duótól? Ráadásul ott nincs senki mögöttük a padon, nálunk elvileg Fati, Torres. Fiatalok kb ugyanúgy vannak. Persze jön majd a "pont a Madriddal hasonlítom össze, akiket most vertünk szét 3-0-ra?" Ahhoz meg annyit, hogy 4 kapufájuk volt, illetve tétmeccsen mi mennyit is kaptunk tőlük?
Ettől a kerettől jelenleg nem sokkal erősebb van, simán bent vagyunk a top 10-ben. A játék képe meg mint egy spanyol középcsapat. Pont ezek miatt a nevek miatt vannak meccsenként villanások, amik miatt 1-0 lesz a vége, nem 0-0 és pont ezek miatt a védők miatt, amiért nem 0-1. Ezzel nyertünk bajnokságot gyakorlatilag, ha nincs elől 1-2 villanás és hátul nincs a Chris-Araujo kettős, akkor bőven benne lehetett volna a pakliban, hogy azok az 1-0-ák nem így alakulnak.
A foci egy játék, amit az emberek azért néznek, hogy szórakozzanak, ez meg most nem szórakoztató. De meg lehet érteni, mert nagy a fű, meg nedves, meg kicsi a stadion, meg magasabban van, stb.....
Peter
Director del Fútbol
Hozzászólások: 3412
Csatlakozott: 2019.09.04. 02:22:17

2023.08.15. 13:16:02

Andris írta:
2023.08.14. 12:49:22
Én is szeretnék jobb, szórakoztatóbb játékot, de leírom huszadszor is: a sz_arból várat,
Ter Stégen, Kondé, Araujo, Christensen, Baldé, de Jong, Pedri, Gavi.....ehhez a névsorhoz hozzáadható kiegészítők Gündogan, Lewa, Fati, Raphi.....

Hogy ilyen névsorból milyen várat lehet(ne) építeni, azon lehet filozofálgatni.
Ugyanakkor azon, hogy élvezhető, szórakoztató, kreatív, játékos játékot ki lehet(ne) hozni ilyen névsorból, azon - szerintem - teljesen felesleges, mert a teljes névsor eredendően játékos focit játszani képes játékosokból áll.

Az idézett minősítést ilyen névsorra vonatkozóan nem értem, de ez szubjektív.
Sonoma
Capitá del Barça
Hozzászólások: 628
Csatlakozott: 2021.05.25. 10:00:54

2023.08.14. 19:12:22

gránit írta:
2023.08.14. 16:32:26
Szerintem pont spontán a játékunk. Nem látok a támadásainkban semmi tudatosságot, semmilyen begyakorolt mintát, figurát. Felhozzuk a labdát, megérkezünk a támadóharmadba, aztán majd lesz ami lesz. Váratlant persze senki nem húz, ha ezt értjük spontán alatt, akkor igaz. Véletlenszerű a játékunk, váratlan nélkül. Igazából pont spontán. 75%-ban birtokoljuk a labdát, abból majd kisül valami. Vagy nem. A labdabirtoklás volt az egyetlen pozitív dolog, de nem tudtunk vele mit kezdeni. A lesz ami lesz akkor problémás, ha nincs mögötte elgondolás. Így általában tötymörgés a vége.
Valami hasonló fogalmazódott meg bennem.
Nem látom a csapaton, mit akar játszani.
Nincsenek tudatos labda nélküli bemozgások a védelem mögé.
Ami van az is ad hoc módon történt. Mára eltűntek azok a gyors kontrák is amivel lefutottuk a támadni próbáló ellenfeleket. És ez egy Getafe aki a tavalyi szezonban is a kiesés ellen küzdött!
Várható volt, hogy bunkerfocit fogja tolni ellenünk most is. Erre felállunk mi is 4-4-2-vel, ami nálunk egy védekező jellegű formáció / lenne!/ egy erős csapat ellen, hogy stabilabb legyen a védelmünk.
De mi egy Getafe ellen is így megyünk ki!
Mintha az lenne a taktika, hogy csak gólt ne kapjunk, egyet meg majd csak begyötrünk nekik.
A gond, hogy a csapatból mintha kiölte volna a kreativitást, görcsösen ragaszkodva a biztos védekezésre és labdakihozatalra. Nem adok 3-4 hónapot és Gündogan, Romeu is csatlakozik Lewahoz. Ugyanazt a tanácstalan játékot fogjuk tőlük is látni.
Mert ez a keret ennél azért többet tud, többet lehetne kihozni belőlük.
Az edzőnek kellene megadni a fazont a csapatnak, kellene megtalálni a legmegfelelőbb posztokat ( és játékrendszert a csapatnak) a játékosoknak.
Nehogy már egy Araujonak azért kelljen szélen játszania, mert Koundé nem érzi ott jól magát!
Erős a gyanúm, ugyanazt a nézhetetlen játékot fogjuk látni, mint amit tavasszal láttunk. És ettől még lehet lesz néhány mérkőzés, ahol győzni fogunk akár több góllal is, de ez is egyéni teljesítmények miatt lesz nem pedig egy gördülékeny jó játéknak köszönhetően.
Lassan kijelenthető, hogy Xavi ennyit tud.
Mondjuk szerintem az se segít rajta, hogy a testvére a másodedző, de ez már tényleg szőrszálhasogatás.
Khyzz
Barça B
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2023.08.13. 21:21:48

2023.08.14. 17:11:26

A tegnapi meccs valóban bűn rossz volt. A Barcának soha nem ment az antifoci elleni játék se Rijkaard, se Pep, se Lucho irányítása alatt. Amig az ellenfelet a bíró hagyja arra játszani, hogy a támadóharmadba még a labda nélkül mozgó embert is faultolják és 9 mezőnyjátékossal védekezzenek (a második félidőben még emberelőnyben is döntetlenre játszottak) addig a Barca mindig szenvedni fog. Pláne, hogy az első perctől húzták az időt. Undoritó taktika volt, rossz irány hogy ehhez a birok is asszisztálnak. Egyetértek Xavi nyilatkozatával ezzel kapcsolatban. Amúgy szvsz ez egy tök jó érv a Szuperliga mellett, mert ott ilyen nézhetetlen meccsek nem lennének.
(De a héten megnéztem az Arsenal - Nottingham meccset ahol a NFC ugyanazt csinálta mint a Getafe: beállt a busszal. A különbség az volt, hogy amikor nagyon elkezdtek rugdosódni akkor a bíró elkezdte szórni nekik a sárgákat még az első félidőben. Az Arsenal mindkét gólja egyéni megmozdulásból jött nem kidolgozott tudatosan felépített begyakorolt akcióból és emellett szenvedtek a tömörülő ellenfél ellen és nézhetetlen volt ugyanúgy a meccs.)

Amit én hiányoltam: Gündo és Pedri az első félidőben láthatatlan volt, Lewa végig (bár nem csoda ha a kreatív kp-jaink szenvednek ő is szenvedni fog). Balde is elég halovány volt.
Ja és a nap leggyengébb szereplője a bíró: ha Gavi "kezezésére" ami amúgy inkább a mellkasát találta el kifelé fújt, akkor a következetes döntés alapján az első félidőben amikor a getafés védő a társa kezére rúgta a labdát a 16-oson belül 11-est kellett volna fújnia a Barca javára...

Akik szerintem jók voltak: Raphi a kiállításig, Kounde, Romeu, FdJ, Abde.

Fura volt, hogy az előszezonban jól játszó és eredményes Ferran egy percet se kapott és előbb jött Lamine a sorban mint ő. Yamal ügyes volt, de szerintem nem ilyen meccseken kell lehetőséget kapnia egyelőre 16 évesen.
torrestoni
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 1690
Csatlakozott: 2007.12.14. 01:52:23
Tartózkodási hely: somewhere over the rainbow
Kapcsolat:

2023.08.14. 16:58:31

Én is kreativitás és tudatosság hiányát látom elől, amiben később segíthet Gündogan és Pedri is - bízva abban, hogy idén is tovább fejlődik. Legalább volt néhány ígéretes mélységi indítás is, ezen kívül egyelőre de Jong adja a legtöbb ritmust, elől azonban általában elfogy az ötlete és a többiek sem tudnak úgy mozogni, hogy tovább épülhessen az attak. Ahogy fárad a holland, úgy kezdi cipelni a labdát is feleslegesen. .

A támadójátékban taktikailag kellene előrébb lépni most már hónapok óta, s ehhez a jelelenlegi keret is elég lenne. Ha más nem, Lewy bekapcsolása a játékba létfontosságú lenne mert így megöli a labda nélküli harc. Látszik Xavin, hogy tempósabb, direktebb játékot akar, ehhez azonban legalább a mozgásokat neki kellene erősen fejelszteni. Szükség lenne a tavalyi hatékonyságra is a kapu előtt, mert ennyi helyzetből egyet gólra lehetett volna váltani minden más tényezőtől függetlenül. Átlövések mennyisége egész jó volt, a minőség viszont borzalmas.

Azt is hiányoltam, hogy Darmiant mi magunk nem akartuk kiállítattni. Inkább távolról kerülték (főleg Balde félt látványosan tőle), mintsem kikényszerítették volna a pirosat. Persze ez Soto Grado mellett rizikós lett volna, mégis rá kellett volna hajtani. Az ember alig várta, hogy labda nélküli játékost találjon.

A CAP nehéz pálya, a Getafe pedig mocsok egy kellemetlen csapat. A döntetlen itt akkor is benne lenne a pakliban, ha jobb formában, összeszokott csapatként léptünk volna pályára. Más stílusú ellenfél és játékvezetés ellen elkezdődhet a formába lendülés.

Elől nincs klasszis minőség, de nem is várható, hogy idén még olyan valaki érkezik, aki ezt javítja. Sajnos ebből kell főzni egyelőre. Adósság van és kemény FFP, na meg a stadion épül. A jövő nyarat látom kevésbé borúsnak. Ez az idény viszont sok szempontból újra kármentés lesz, BL-elődöntőről álmodozni is kár.
"As I walk through the valley of the shadow of death, I have no fear because I am the meanest motherfucker in the whole valley" - Gen. George S. Patton
Avatar
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021
Hozzászólások: 15503
Csatlakozott: 2005.10.03. 21:19:38
Tartózkodási hely: Dabas

2023.08.14. 16:39:15

Se kreativitás, se hirtelen ritmusváltások a kp-n.
Ezek nagyon hiányoznak.
EGy monoton közepesen lassú tempóban focizunk, álló helyzetben.
Amivel nem lenne baj, de ezeket meg kellene törni ritmusváltásokkal, felgyorsításokkal, hirtelen beindulásokkal.
Ezek teljesen hiányoznak, a két szélső próbálkozik ezzel, de ritkán kapnak labdát ezen szituációkból.

Pedriben látom ezt, de pl tegnap túlságosan feltolva játszott, közel a támadókhoz, ahol ezekre már se hely, se idő nincsen.
Raphinhának is ha már elvileg tud cselezni, bátrabban visszább kéne jönnie elkérni a labdát. Ő nem vonalszélső, legalábbis olyan skillekkel ami a klasszik szélsőhöz kell nem rendelkezik.
Viszont jó szeme és lába van, ha a kp nem képes rá, akkor most neki kellene ezt a szerepkört betöltenie szerintem. Néha látok erre szándékot tőle, olyankor tetszik is amit csinál.
Persze az se baj, ha nem pirosozza ki magát full feleslegesen.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Avatar
gránit
Director del Fútbol
Hozzászólások: 2632
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2023.08.14. 16:32:26

Szerintem pont spontán a játékunk. Nem látok a támadásainkban semmi tudatosságot, semmilyen begyakorolt mintát, figurát. Felhozzuk a labdát, megérkezünk a támadóharmadba, aztán majd lesz ami lesz. Váratlant persze senki nem húz, ha ezt értjük spontán alatt, akkor igaz. Véletlenszerű a játékunk, váratlan nélkül. Igazából pont spontán. 75%-ban birtokoljuk a labdát, abból majd kisül valami. Vagy nem. A labdabirtoklás volt az egyetlen pozitív dolog, de nem tudtunk vele mit kezdeni. A lesz ami lesz akkor problémás, ha nincs mögötte elgondolás. Így általában tötymörgés a vége.

Szerintem nem egy jobbhátvéd tud ezen segíteni. Ettől persze nem ártana, de szerintem nincs a legfontosabb megoldandó problémák között.

A csalódás egyik oka szerintem az, hogy túlértékeljük a középpályásainkat. Nem elég kreatívak, Romeu és Gündogan végezték szerintem egész jól a dolgukat, de nagyon hiányoznak azok a csiki-csukik, amik korábban a játékunkat jellemezék. A szélen bontogatni akarás meg teljes tévút. A szélsők erőltetése akkor hatékony, ha bent berobbannak az érkezők is. Volt néhány helyzetünk, amiből egyet illett volna betenni, de sok helyzetet nem tudtunk kialakítani. A széleken bontás szerintem nem megy a csapatnak, a hadrendünk egyszerűen nem illik a szélső játékhoz. Bontani nem pozíciókban kell, hanem játékkal. Statikus a játékunk, nem tudtuk szétzilálni az ellenfél védelmét. Hiányzik a kreativitás (inkább ezt használnám a spontán helyett), a tudatosság, elől pedig nincs elég éles emberünk. A szélsők helyett (mivel általában egy megjátszandó ember birkózik belül) inkább kapura, gólra törő támadók kellenének.
kisszotyi
Barça C
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2023.04.15. 16:55:55

2023.08.14. 15:51:21

Tudjátok mit hiányolok ebből a csapatból ?
A spontán játékot. Én elhiszem, hogy olyan szintű csapatjáték van itt amiben én vagy egyik ismerősöm sem játszott még soha pedig páran játszottunk már egy két jobb helyen. De több edzőm is használta a kifejezést, miután elmondta nagyjából mi a taktika, hogy élvezzük a játékot és próbáljunk úgy játszani ahogy kiskorunkban lent a grundon.
Hogy egyszer egy emberünk csak úgy a semmiből ráront a védelemre és lesz ami lesz alapon bedob egy cselt vagy netalántán átlövi hátha be akad? Majdnem minden támadásnál előre lehet tudni hogy ki hova merre fut megkapja végén be íveli a semmibe.
A játék képe ugyan olyan borzalmas mint tavaly.
Avatar
daffy
Madridista
Hozzászólások: 7213
Csatlakozott: 2010.01.31. 19:11:40

2023.08.14. 15:40:37

bence0330 írta:
2023.08.14. 15:00:57
Hm. Szerintem nem egészen. Az, hogy valaki egy romokban lévő Barcelonánál nem tud óriásit dobbantani, és ehhez a szinthez tegyük fel nem elég - de azért elég jó, és elég jó eredményeket is ér el, az nem rossz edző. Csak nem elit. Én nem hiszem, hogy Xavit igazán rossz edzőnek gondolnák a kritikusaik sem, de max megcáfolnak, ez érdekelne. Csak nem elégnek feltétlen egy Barca élére.
Jogos. Felfogásbeli a különbség. Nekem ha a csapat élére nem elég jó valaki,az automatikusan abban a szerepben rossz edző.
Xavi sehol nem bizonyította nekem azt,hogy ő jó,hovatovább megfelelő. Idén ez a megítélés valamerre billen,hisz nem lehet kifogás már.
Avatar
bence0330
Az Év Fórumozója 2022
Hozzászólások: 7710
Csatlakozott: 2020.07.16. 19:01:18
Tartózkodási hely: Pécs

2023.08.14. 15:00:57

daffy írta:
2023.08.14. 14:47:20
bence0330 írta:
2023.08.14. 13:25:11
Akkor sem fogom úgy gondolni, hogy Xavi rossz edző, egyszerűen túl hamar jött ide.
Ezt jelenti a rossz edző. Hamar jött,tehát most nem jó edző (még?). Ha feltételezzük hogy zseni lesz,de most az út elején jár,akkor most bizony rossz edző.
Ezzel nincs semmi probléma. Viszont 2-3 év alatt látni kell a fejlődést ahhoz,hogy megelőlegezzük a későbbi nagyságát. Év végére azért már ebből villantani kell,szezon végére pedig egyértelműen látni.
Xavit szerintem az eredmények igazolják,nem a játék vagy az egyértelmű hozzáadott értéke. Pusztán a sok 1-0.
Hm. Szerintem nem egészen. Az, hogy valaki egy romokban lévő Barcelonánál nem tud óriásit dobbantani, és ehhez a szinthez tegyük fel nem elég - de azért elég jó, és elég jó eredményeket is ér el, az nem rossz edző. Csak nem elit. Én nem hiszem, hogy Xavit igazán rossz edzőnek gondolnák a kritikusaik sem, de max megcáfolnak, ez érdekelne. Csak nem elégnek feltétlen egy Barca élére.
ter Stegen; Cancelo - Cubarsí - Araujo - Koundé; Gündogan - Christensen - Pedri; Felix - Lewy - Raphinha
Avatar
daffy
Madridista
Hozzászólások: 7213
Csatlakozott: 2010.01.31. 19:11:40

2023.08.14. 14:47:20

bence0330 írta:
2023.08.14. 13:25:11
Akkor sem fogom úgy gondolni, hogy Xavi rossz edző, egyszerűen túl hamar jött ide.
Ezt jelenti a rossz edző. Hamar jött,tehát most nem jó edző (még?). Ha feltételezzük hogy zseni lesz,de most az út elején jár,akkor most bizony rossz edző.
Ezzel nincs semmi probléma. Viszont 2-3 év alatt látni kell a fejlődést ahhoz,hogy megelőlegezzük a későbbi nagyságát. Év végére azért már ebből villantani kell,szezon végére pedig egyértelműen látni.
Xavit szerintem az eredmények igazolják,nem a játék vagy az egyértelmű hozzáadott értéke. Pusztán a sok 1-0.
FCBsteve
Capitá del Barça
Hozzászólások: 650
Csatlakozott: 2022.05.30. 16:19:05

2023.08.14. 14:22:55

Ahogy Xavi is mindig mondja, ez a Barcelona.

Ha van egy gyengébb meccs, akkor minden a világon egy rakás sz@r...
Mindenki gyenge, játék pocsék, helyzet sem volt, mindig a padon ülőt kellett volna játszatni, edzőre nagy a kabát, és még sorolhatnám... =D>
Avatar
recrea
Llegenda del Barça
Hozzászólások: 6741
Csatlakozott: 2004.12.24. 23:38:21

2023.08.14. 14:08:55

Andris írta:
2023.08.14. 12:49:22
recrea írta:
2023.08.14. 11:51:09
Én továbbra sem értem, h minek ahhoz erősíteni, h nézhető focit játszunk vagy legyen 2-3 helyzetünk egy meccsen, esetleg néhány mélységi passzunk (nem a Bayern ellen, elég lenne Getafe ellen). Számtalan csapat megteszi ezt klasszisok nélkül...Newcastle, Brighton, Lipcse, Dortmund, Nápoly.

Egyelőre nagy Xavinak ez a kabát, a többi bullshit.
1. Azt senki nem vitatja, hogy kell és lehet játékban fejlődni.
2. Viszont én azt mondanám, hogy ez egy folyamat, úgyhogy aki azt várta, hogy tavaly május után majd most odapirítunk egy direktebb és lendületesebb játékkal augusztus közepén, az nemtom milyen álomvilágban él.

3. A nézhető foci is csak akkor nézhető, ha a másik fél is partner a játékban. Remélem nem kell emlékeztesselek, hogy még a Pep féle aranycsapat is milyen szinten szenvedett néha, mikor az ellenfél úgy döntött, hogy kinyír minket vagy beáll az alapvonalra 11 emberrel.
4. 2-3nál több helyzetünk volt tegnap.

5. Nem érted, és jogosan, de szerintem nem is kifejezetten erősítés kell nekünk, hanem effektív betömendő lyukak vannak a kereten. Amik variációs lehetőségeket adnak, más-más védelmeket máshogy feltörni. A jhv poszt pl nagyon kéne, nem mintha nem tetszene a 3 khv meg Araujo, de tegnap olyan játék alakult ki az ellenfél részéről (is), ahol profitálhattunk volna a két oldali szélső bekkből. Ugyanez érvényes a bal támadó posztra, amit mindenki (Fati, FT, Abde) csak tessék-lássék módon tud kivitelezni. Csak kényszerből toljuk a 3 khv-t, és a 4 kp-s rendszert is, mert nincsenek jó embereink, sőt kb semmilyen embereink bizonyos posztokra. És esélytelenek vagyunk a piacon. Maradt a kényszer, jobb ha megbarátkozunk vele.

6. Kár olyan csapatokkal összehasonlítani a játékunkat, akik ellen nem úgy áll fel az átlagos ellenfél, hogy valahogy be kell állni, le kell darálni, ki kell csinálni, ússzuk meg. Ki-ki meccsen mindenkinek könnyebb ezerszer. Ezért is vagyunk szeritnem jobbak pl a clasicokon, mert a madrid nem engedheti meg magának, hogy végigbekkeli, hogy antifocit tol. A mindenkori Barcelona (nem Xavi barcája) helyzete összehasonlíthatatlanul nehezebb, mint az említett csapatoké. De az eredmények is mások. Én is szeretnék jobb, szórakoztatóbb játékot, de leírom huszadszor is: a sz_arból várat, tegnapra típusú elképzeléseknek semmi értelme. Mindig, minden körülményt figyelembe kell venni, mikor csapatokat, játékokat, eredményeket hasonlítgatunk egymáshoz.

Szerintem az a bullshit, hogy Xavinak nagy a kabát. Ócska demagógia, mert nincs igazán senki (Guardiolán kívül) aki bármiféle garanciát jelentene valamiféle forradalmi feljavulásra középtávon. Semmivel nem tudja senki bizonyítani, még csak a nagy valószínűségét sem, hogy bárkivel jobb lenne.
1. Világos.
2. Nem május óta van itt Xavi, majdnem 2 éve várunk valami előrelépést, ehhez képest visszafejlődés van. 1 (2) szép eredmény jött tavaly, viszonylag simán nyertük a Ligát, a másik pedig, hogy nekem a Real elleni meccsek is tetszettek, a zakó ellenére is, ott is megvolt a ziccer az elsőben.
3. Ne haragudj, de az első mondat egyszerűen nem igaz, de erre is évek óta ugatok egy lehetőséget. Miért nem adjuk át továbbra sem a területet? Hát messziről ordít...de, ha hagyunk valakit támadni, akkor elhiszi, hogy van keresnivaló és jönni fog, mert vérszagot kap.
4. Nekem nem tűnt fel, az egyetlen Raphi helyzete volt, többi csetlés-botlás, pont ennyi gólt rúgtunk volna akkor is, ha én vagyok a kapus.
5. Ok, adom.
6. Védhető.

+1 Ez nem demagógia, hanem tény, könyörgöm, vidi-paks színvonal kb. február óta, nézhetetlen, 1 eurót nem adnék ezért, nem hogy kiutazzak meccsre. Inkább altatom a gyereket másfél órán keresztül, pedig az húsbavágó fájdalom, az nem is tudja, aki nem tett még ilyet :D Itt csak egy valakinek kéne már bizonyítania, Xavinak, mit kéne bárkinek is bizonygatni vagy jósolgatni, h más jobb lenne, eleve h jön ez ide, mi köze a témához...
drobika
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 1412
Csatlakozott: 2017.10.12. 11:54:08
Tartózkodási hely: Pécs

2023.08.14. 13:51:08

,, Szerintem ez egy erős keret, még ha nyilván nem is BL-esélyes, de lehetne vele BL-t nyerni csúcsra járatva, kis szerencsével. ,,

Talán jobb lenne, ha hallgatnék, de vessenek rám követ, nem teszem. Mindenkinek lehet véleménye, és tényleg tisztelni is kell, akkor is, ha elfogult, nagyon elfogult.
De azt gondolom, hogy ez a mondat, nem is tudom, nagyon erős. Hogy stílszerű legyek.
Ámíthatjuk önmagunkat, de a felismerés fájdalmas lesz. A valóság az, hogy annak a valószínűsége, hogy mi szerencsével BL-t nyerjünk az tejesen nulla. Zérus, Origo kezdőpont.

Azt nem értem, hogy miért fogalmazunk meg ilyen célokat? Főleg egy ilyen tegnapi meccs után, vagy nézhetjük bőven az elmúlt éveink BL csoportköreit. Ezért van az állandó eredménykényszer, az irreális célok, miközben alapvető gondjaink vannak.
Avatar
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021
Hozzászólások: 15503
Csatlakozott: 2005.10.03. 21:19:38
Tartózkodási hely: Dabas

2023.08.14. 13:36:01

recrea írta:
2023.08.14. 11:51:09
Én továbbra sem értem, h minek ahhoz erősíteni, h nézhető focit játszunk vagy legyen 2-3 helyzetünk egy meccsen, esetleg néhány mélységi passzunk (nem a Bayern ellen, elég lenne Getafe ellen). Számtalan csapat megteszi ezt klasszisok nélkül...Newcastle, Brighton, Lipcse, Dortmund, Nápoly.

Egyelőre nagy Xavinak ez a kabát, a többi bullshit.
Így van, a többi mellébeszélés.
Itt van másfél éve, semmi lenyomata nincs a játékra a jelenlétének, visszafelé fejlődünk, de ha jófej vagyok, akkor azt mondom egyhelyben toporgunk.

Felvillanások vannak, és ez nem játékos anyag kérdése, jóval rosszabb kerettel rendelkező csapatoknak is van felismerhető arculata.
Most már kellene valaminek látszódnia, de legkésőbb őszig meg kellene mutatkoznia, hogy miért Xavi a tökéletes edző számunkra.

Az meg, hogy más csapatoknak könnyebb, mert nem bunkereznek, meg faragnak ellenük egy hülyeség, a Getafe pl mindenki ellen így játszik, régen amikor szenvedtünk ilyen csapatok ellen, akkor is benne volt a gól lehetősége a játékban, most meg a teljes nihill.
És ennek mindenki részese aki pályán van.
Sajnos vannak rossz döntések, ezek mellett nem lehet elmenni, mert a vak is látja.
Pl. az, hogy Lewy hónapok óta formán kívül van (nem gólokban mutatkozik ez meg, de abban is, hanem folyamatosan rossz döntéseket hoz, rosszul helyezkedik, elpattannak tőle azok a labdák, amiket meg kellene tartania, stb), vagy hogy az elmúlt 20 év legtehetségesebb khv-jét elpazaroljuk a jobbszélen, vagy hogy Pedrit is komfortzónán kívül játszatja, ezek mind-mind edzői hibák. Mint ahogy az is, hogy az előszezonban mind Fati mind Ferran jobban játszott mint bármelyik másik csatárnak nevezett emberünk, és az hagyján hogy nem kezdet egyet sem kettejük közül, de egy Abdét dob be elsőnek. Hát, érdekes.

Egy meccs volt ez, ettől függetlenül nagy következtetéseket nem lehet levonni, de az számomra kiviláglik már 3-4 éve, hogy nincs arculata a csapatnak, és ezen Xavi sem változtatott eddig.

Ez az én véleményem, sajnos semmi örömet nem látok a meccseinkben már jó ideje. Néha egy Pedri leforgás, egy ARaujo tisztázás, Baldé elfutás, Yamal jelenléte az ami "kielégíti" az igényeimet, de ennyi. Semmi nem mozgat meg, nem csak a játékunk jellegtelen, de a játékosaink is.

Ezért is vagyok pesszimistább a kelleténél, számomra egy Bonano, REiziger, stb csapat is tartogatott izgalmakat anno, vagy a 07/08-as csapat is, ami szintén nem brillírozott, de voltak benne egyéniségek.
Na mindegy, reméljük a legjobbakat, de nekem nagyon nem tetszik az irány, ahova Xavival tartunk.
Cáfoljon rám.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Avatar
bence0330
Az Év Fórumozója 2022
Hozzászólások: 7710
Csatlakozott: 2020.07.16. 19:01:18
Tartózkodási hely: Pécs

2023.08.14. 13:25:11

Tavaly áprilist írt magnus. :) Az 1 év+pár meccs. Igen, ott valahogy kipukkadt a lufi és nem tudta elkapni újra a gyeplőt, pedig elvileg erősödött a keret. Azért azóta is voltak jó fellánholásaink, ősszel elég jó támadójáték is volt a meccsek többségén, télen is volt pár jó meccs, meg azért tavasszal is. De nem túl stabilan.

Szerintem ez egy erős keret, még ha nyilván nem is BL-esélyes, de lehetne vele BL-t nyerni csúcsra járatva, kis szerencsével. Ennél sokkal többet lehetne kihozni kb minden játékosból jelenleg. De tényleg majdnem mindegyikből. Jelenleg szerintem TS, Oriol, és esetleg 1-2 belső védőnk az, aki úgy játszik, ahogy tud.

A Fati-Torres duóból legalább egyet nem kezdetni szerintem óriási hiba volt ilyen előszezon után, milyen üzenet az már, hogy nagyon jól játszottatok, de azért inkább most ne, kösz. Most majd szerepet kapnak, meglátjuk, át tudják-e menteni a formájukat a tétmeccsekre is. Plusz Raphinha mindig is inkább kreálni fog, és mellette lő pár gólt, a túloldalon emiatt nagyon hiányzik egy ettől ellentétes profil, aki kb pont Fati. Ő nem kreál, de ha jó formában van, elég gólerős befejező.

Nálam Xavi úgy novemberig a bizalmamat élvezi. Ha addigra nem fejlődik a játék viszonylag jelentősen, és a BL-eredmények sem igazán jönnek, akkor viszont én is a váltásra fogok szavazni. És szerintem Laportáék is kicsit hasonlóan gondolkodnak már.

Akkor sem fogom úgy gondolni, hogy Xavi rossz edző, egyszerűen túl hamar jött ide. Ezt tudtuk előre is, hogy így van, max bíztunk benne, hogy valahogy felülemelkedik ezen, és egy darabig úgy is tűnt, hogy ez meg is fog történni. Aztán valahogy mégsem, szerintem megütötte a jelenlegi képességeinek a felső határát. Lesz ő sokkal jobb, de erre most nem lesz időnk.
ter Stegen; Cancelo - Cubarsí - Araujo - Koundé; Gündogan - Christensen - Pedri; Felix - Lewy - Raphinha
drobika
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 1412
Csatlakozott: 2017.10.12. 11:54:08
Tartózkodási hely: Pécs

2023.08.14. 13:12:09

Persze hogy nincs bizonyíték, hogy bárkivel jobb lenne. Ezen az alapon sosem váltanának edzőt a csapatok. Nem gondolom, hogy Xavi tehetségtelen edző volna. Egyszerűen fogja a körülményeknek, és az irreálisan magas, és azonnali eredménykényszernek. Ha állandóan mentségeket keresünk a tényhelyzetre, válaszok helyett, akkor tolhatjuk itt a bullshitokat minősítésként, ettől nem lesz jobb.
Szerintem vagyunk egy kevesen, akik kíváncsiak lennének ésszerű magyarázatra olyan kérdésekre, amik nyomasztóan régen fennállnak. Mégsincs sosem magyarázat, csak az ezerszer bizonyított eredménytelen formula nyomatása. És természetesen a külső körülmények. Ettől verekszünk a pályán, támadjuk le a 4. bírót sokadszorra, toljuk a La Liga bűnösségét, ettől vannak a padon a csatárok, miközben védők nyomatják a támadójátékot. A füvet el ne felejtsem.
Avatar
Andris
Adminisztrátor
Hozzászólások: 13509
Csatlakozott: 2006.05.20. 20:47:07
Tartózkodási hely: Budapest

2023.08.14. 13:04:15

Szerintem Koemannál alig van rosszabb edző a földön. Egész egyszerűen ahogy bánik a játékosokkal, az mindent felülír szerintem. Kifejezetten méltatlannak gondolom Xavival hasonlítgatni.

Egyébként jogos, én is jobb szeretném az őszinteséget viszont látni a sajtótájékoztatókon. Lehet úgy is fogalmazni, hogy az utolsó percig küzdünk majd, de reálisan még nem vagyunk BL esélyes keret.
Más kérdés, hogy ez vajon a többségi szurkolóból milyen reakciót váltana ki.

A szavakra nem sokat adok, őszintén szólva. Abban meg biztosak lehetünk, hogy mindenki, főleg Xavi tudja: nem vagyunk bl esélyesek idén sem. Ettől még meg lehet persze nyomni majd.

Szerk: a "mindenkit megkapott akit akart" mondat szerintem távolabb nem is állhatna a valóságtól, de ezt már kifejtettem többször, nem teszem meg újra.
Ha szerinted csak Április óta játszunk igazán rosszul, akkor nincs gond, mert azóta alig volt néhány tétmeccsünk összesen.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Magnus
Jugador d'estrella
Hozzászólások: 269
Csatlakozott: 2022.08.04. 20:16:17

2023.08.14. 12:55:54

Igen Andris, csak ez az FC Barcelona nem a Diósgyőr.
Itt a középtáv két-három év, vagy akkor legyenek reálisak a nyilatkozatok is, ne az, hogy “visszatértünk” meg “A BL a cél”. Xavival tavaly április óta ez a nézhetetlen játék van, úgy, hogy közben majdnem mindenkit megkapott akit akart.
Szerintem semmivel nem jobb Koemannál, nem sírom vissza a hollandot, nem erről van szó, de ő mert új dolgokat kipróbálni és kimondta a dolgokat amiket senki nem mert.(az más kérdés, hogy mennyire volt jogos)
Avatar
Andris
Adminisztrátor
Hozzászólások: 13509
Csatlakozott: 2006.05.20. 20:47:07
Tartózkodási hely: Budapest

2023.08.14. 12:49:22

recrea írta:
2023.08.14. 11:51:09
Én továbbra sem értem, h minek ahhoz erősíteni, h nézhető focit játszunk vagy legyen 2-3 helyzetünk egy meccsen, esetleg néhány mélységi passzunk (nem a Bayern ellen, elég lenne Getafe ellen). Számtalan csapat megteszi ezt klasszisok nélkül...Newcastle, Brighton, Lipcse, Dortmund, Nápoly.

Egyelőre nagy Xavinak ez a kabát, a többi bullshit.
1. Azt senki nem vitatja, hogy kell és lehet játékban fejlődni.
2. Viszont én azt mondanám, hogy ez egy folyamat, úgyhogy aki azt várta, hogy tavaly május után majd most odapirítunk egy direktebb és lendületesebb játékkal augusztus közepén, az nemtom milyen álomvilágban él.

3. A nézhető foci is csak akkor nézhető, ha a másik fél is partner a játékban. Remélem nem kell emlékeztesselek, hogy még a Pep féle aranycsapat is milyen szinten szenvedett néha, mikor az ellenfél úgy döntött, hogy kinyír minket vagy beáll az alapvonalra 11 emberrel.
4. 2-3nál több helyzetünk volt tegnap.

5. Nem érted, és jogosan, de szerintem nem is kifejezetten erősítés kell nekünk, hanem effektív betömendő lyukak vannak a kereten. Amik variációs lehetőségeket adnak, más-más védelmeket máshogy feltörni. A jhv poszt pl nagyon kéne, nem mintha nem tetszene a 3 khv meg Araujo, de tegnap olyan játék alakult ki az ellenfél részéről (is), ahol profitálhattunk volna a két oldali szélső bekkből. Ugyanez érvényes a bal támadó posztra, amit mindenki (Fati, FT, Abde) csak tessék-lássék módon tud kivitelezni. Csak kényszerből toljuk a 3 khv-t, és a 4 kp-s rendszert is, mert nincsenek jó embereink, sőt kb semmilyen embereink bizonyos posztokra. És esélytelenek vagyunk a piacon. Maradt a kényszer, jobb ha megbarátkozunk vele.

6. Kár olyan csapatokkal összehasonlítani a játékunkat, akik ellen nem úgy áll fel az átlagos ellenfél, hogy valahogy be kell állni, le kell darálni, ki kell csinálni, ússzuk meg. Ki-ki meccsen mindenkinek könnyebb ezerszer. Ezért is vagyunk szeritnem jobbak pl a clasicokon, mert a madrid nem engedheti meg magának, hogy végigbekkeli, hogy antifocit tol. A mindenkori Barcelona (nem Xavi barcája) helyzete összehasonlíthatatlanul nehezebb, mint az említett csapatoké. De az eredmények is mások. Én is szeretnék jobb, szórakoztatóbb játékot, de leírom huszadszor is: a sz_arból várat, tegnapra típusú elképzeléseknek semmi értelme. Mindig, minden körülményt figyelembe kell venni, mikor csapatokat, játékokat, eredményeket hasonlítgatunk egymáshoz.

Szerintem az a bullshit, hogy Xavinak nagy a kabát. Ócska demagógia, mert nincs igazán senki (Guardiolán kívül) aki bármiféle garanciát jelentene valamiféle forradalmi feljavulásra középtávon. Semmivel nem tudja senki bizonyítani, még csak a nagy valószínűségét sem, hogy bárkivel jobb lenne.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
drobika
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 1412
Csatlakozott: 2017.10.12. 11:54:08
Tartózkodási hely: Pécs

2023.08.14. 12:36:03

Ezt a meccset kár mentegetni! Benne van, hogy nem minden helyzet gól, nem erről beszélünk. Nekünk 100 helyzet kell egy gólhoz. Erről beszélünk. Hogy Abde és Balde löki fel egymást a balszélen, hogy Fati és Torres közben ül a padon. Hogy a legjobbnak kikiáltott középső védőnk a jobbszélen szenved. Ezt semmiféle edzői susmus megállapodás nem menti. Kétlem is, hogy ilyesmi lenne. Vagy elképesztő edzői hiba, vagy csak szimplán nem értem, hogy ebben mi lenne a terv. Persze ez is benne van.
Közben a lehetőséget megkapó szuper jobbszélsőnk, aki a sértődésben jelesre vizsgázik, elgurul a gyógyszere és ütésért kiállítják. És még volt egy kiállítás a pálya szélén is, az sem volt gyenge. így nem lehet játszani. Ez nem a megye II. Bár ha volna egy színvonalfigyelő, akkor mint a boxban technikai KO.-t kellett volna hirdetni, és lefújni a meccset, mert ez gyalázat volt. Nem kell állandóan másra fogni a saját hibáinkat. Bunkó volt a bíró, bunkó az ellenfél, bunkó a Liga, mindenki. Tény. És akkor ? Ebben a közegben kell játszani, és berúgni néha amit lehet és akkor lehet mindenki bunkó. Nem belemenni egy ilyen stílusba, amibe csak vesztesek lehetünk.
Nagybarcelona
Capitá del Barça
Hozzászólások: 777
Csatlakozott: 2021.02.19. 17:41:31

2023.08.14. 12:34:29

recrea írta:
2023.08.14. 11:51:09
Én továbbra sem értem, h minek ahhoz erősíteni, h nézhető focit játszunk vagy legyen 2-3 helyzetünk egy meccsen, esetleg néhány mélységi passzunk (nem a Bayern ellen, elég lenne Getafe ellen). Számtalan csapat megteszi ezt klasszisok nélkül...Newcastle, Brighton, Lipcse, Dortmund, Nápoly.

Egyelőre nagy Xavinak ez a kabát, a többi bullshit.
Így van. Nèzzetek meg egy Girona meccset.
FCBSteve: mit kaptam itt, mikor hoztam a Kounde nem akar... cikket. Egy újabb mínusz pont Xavinak, hiszen mèg a kerettel sem tud bánni. De biztosan magas volt a fű. Persze jöhetnek a kifogások, ketrec harc, első meccs, bíró stb. Ne kelljen már a VB óta linkeltem az eredmènysorunkat. Most jönni fognak az erősítèsek, ha sokan mèg mindig kètelkednek is, de attól a játèkunk kezdetleges marad, nem tudunk cserèlni, öttlettelen lèzengès lesz a pályán, ahogy kb már egy èv óta, ès az is elfelejt focizni, aki eddig tudott. Ezt bármelyik első osztályú edző lehozza, egy ilyen kerettel. Vagy összehasonlítsuk a Getafe, Celta, Girona, Rayo, Valladolid keretèt a miènkkel? Ki merem jelenteni, lenne edző, aki ezeket a csapatokat kèpes lenne legyőzni.
Avatar
fanbarca
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 2168
Csatlakozott: 2010.05.15. 09:11:15
Tartózkodási hely: Szatmárnémeti

2023.08.14. 12:22:31

Azért azt ne felejtsük el, hogy volt tegnap 6 viszonylag nagy helyzet, abból 2-t illett volna belőni:

- Romeu helyzete a 16-osról
- Raphinha helyzete Koundé indításából
- Abde a második félidő elején
- Lewa fejes emelése
- Abde oldalhálója
- Fati lövése Yamal passzából
més que un club
Avatar
NovaProspekt
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 1984
Csatlakozott: 2019.11.26. 14:17:19

2023.08.14. 11:58:49

FCBsteve írta:
2023.08.14. 11:47:02
Kounde paktum:
Aki követi a fejleményeket, nem értem, miért nem látja, hogy Kounde-val történhetett egy megállapodás, hogy nem fog a jobb oldalon játszani...
Ezért van Araujo a jobbon, és Kounde közepén, mégha a tegnapi meccs mutatta is, hogy fordítva mennyivel jobb lenne... 😞
Bízunk egy igazi jhv mihamarabbi érkezésében!
Majdnem biztosra veszem sajnos én is, hogy Koundé elsírta magát, hogy ő középhátvéd akar lenni, és azóta Araújo lett kirakva a szélre, akinek meg mindegy (most még talán). Ez elég gáz lenne, ha így történt volna.

Andris hosszú hsz.-ével egyetértek.

A Getafe kapcsán még annyit tennék hozzá (nekünk tökmindegy mondjuk), hogy sokan provokációról írtak a meccstopikban, én inkább taktikai elemnek nevezném, amit csináltak. :D Sokszor volt már, hogy 1-1 kiscsapat odapörkölt nekünk, de aztán kontráztak, pontrúgásokra rámentek, nemtudom, és valamit azért mutattak fociból is. Itt most tegnap a Getafe részéről ennyi volt a stratégia, hogy csapjunk oda mindenkinek, és legyen 0-0. Egy focira emlékeztető megmozdulásukra nem emlékszem, tán egy kapuralövésük volt az elején, amit TS fogott. Ez a 0-0-ra való rájátszás lehet egy elképzelés, szabad ország végülis, szívük joga. A probléma az, hogy a bírói testület hagyja, hogy ennek megvalósítása kizárólag abban merüljön ki, hogy az ellenfelet gyapálom büntetlenül.
Avatar
recrea
Llegenda del Barça
Hozzászólások: 6741
Csatlakozott: 2004.12.24. 23:38:21

2023.08.14. 11:51:09

Én továbbra sem értem, h minek ahhoz erősíteni, h nézhető focit játszunk vagy legyen 2-3 helyzetünk egy meccsen, esetleg néhány mélységi passzunk (nem a Bayern ellen, elég lenne Getafe ellen). Számtalan csapat megteszi ezt klasszisok nélkül...Newcastle, Brighton, Lipcse, Dortmund, Nápoly.

Egyelőre nagy Xavinak ez a kabát, a többi bullshit.
Válasz küldése