gránit írta: ↑2024.05.14. 11:19:06
Szerintem meg egyáltalán nem meglepő, hogy a Sociead a 16 közé ment (nem is írtam ilyesmit), a mai mezőnyben egy jó csapatnak számít. A mai mezőnyről mond el mindent, hogy ezzel a játékerővel a 16 közé lehet menni.
Vagy fordítva. Olyan erős a mezőny, hogy még egy spanyol 7. is képes versenyképes lenni, és továbbmenni a BL-ből, mert ennyire szervezettek.
gránit írta: ↑2024.05.14. 11:19:06
Szerintem meg nem. Tele van a mezőny semmilyen, színtelen-szagtalan csapatokkal. A virtuozitás pedig, mint írtam, teljesen kiveszett a játékból.... Ezzel sem értek egyet. Csak a spanyol bajnokságban több élvezetes focit játszó csapat volt, mint ma kb az egész világon. Az akkori Valencia, az akkori Depor, de még egy Mallorca is nagyon szellemes játékot játszott.
Ez oké, magával a mondatokkal egyetértek kb, de nem erről volt szó. A virtuozitás pont azért veszett ki, mert annyit fejlődött, annyit gyorsult a foci. Ez más sportokban is jelen van. Pirlo anno még megengedhette magának, hogy levegye a labdát, körülnézzen, gondolkodjon egy sort, aztán eleresszen egy nagy labdát. Ma már fütyülnék kifelé a stadionból mert 3 különböző ember venné el tőle a labdát egyszerre, és semmi helye nem lenne egy topcsapatban. Ma csak azok a kreatív játékosok maradnak meg, akik közben a melót is beleteszik, ütköznek, gyorsak. Nincs kevesebb kreatív játékos, mint 20 éve, ez egy statisztikai anomália lenne, ugyanolyan emberek születnek, mint régen. Csak közülük sokan nem tudnak megragadni a mai topfociban, olyanok, akik régen akár sztárok lehettek volna. Van a Milanban egy Adli nevű figura, hulla lassú fejben, nem tud ütközni, stb, de amikor van ideje, egyetért vele a fél szurkolói tábor, hogy megüti Pirlo szintjét az osztogatása. Most meg örül, ha csere egy sokkal gyengébb Milanban is, mert ma már ez nem elég. 20 éve ő topcsapatban lehetett volna meghatározó focista.
A tempó és az erő rengeteget emelkedett, ami áldás és átok is. Egy 90-es évekbeli átlag meccs nem nagyon ütné már meg a mai felgyorsult világban az emberek ingerküszöbét, nem tudná fenntartani az érdeklődést. De közben meg kevesebb a kifejezetten elegáns játék, ja. Jó lenne a kettő kombinációja, gyorsabb foci, nagyon virtuóz elemekkel, néha meg is van, de ez kvázi lehetetlen.
Ja, és a kisebb csapatok sokkal, de sokkal jobban védekeznek. Ezek a csapatok rájöttek, hogy játszhatnak bátrabb focit, de akkor kapnak egy ötöst. Azt meg értelemszerűen nem akartak. Ez is hozzájárul, hogy a kreatív ember kevesebbet villanhasson. Yamalnak 25 ével ezelőtti kiscsapatok ellen lehet kétszer ennyi gólja lenne ezekből a befelé húzásokból. Minden évben van 1-1 ilyen dupla vagy semmi típusú kiscsapat, általában vagy kizúgnak az első osztályból, vagy épp nem. Angliában is van ilyen jelenleg is, a Luton, spanyolban talán kevesebb, a Celta szokott jellemzően ilyen lenni, idén nem követem őket, szóval lehet, hogy már nem ezt csinálják, de ott vannak a kiesőzónánál. Almeria pl. kifejezetten bevállalós focit játszik, csont nélkül esnek ki. Nem nagyon tehetik ezt meg, betolják a buszt, így nehezebbé teszik a nagyok számára a játékot, mert ezzel tudnak versenyképesek maradni.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy