A Paulinho-ügy: összevisszaság a köbön

Opciós jog típusa | Mikor érvényesíthető? | Eltérő közlemények

Paulino Bezzera Kínába való visszaigazolásának a körülményei már első ránézésre is eléggé furcsák, és nem egészen érthetőek például az Evergrande Guangzhou szándékai, ám a katalán egyesület erre rátett egy lapáttal az opciós jog típusát illetően. Teljes a zavar, és legalább ugyanannyi a kérdőjel, mint a korábbi kétes eseteknél. 

Először is a Barcelona csak csúszva jelentette be a transzfert a kínai félhez képest. Ezt a klubhoz közeli források azzal magyarázták, hogy hiányzik még pár részlet, és az Evergrande ezzel akar nyomást gyakorolni a katalán egyesületre, hogy fogadja el az átigazolást a megállapodás akkori formájában.

Ezek után végül bejelentette a Barça nagyjából két és fél órával később a Guangzhouhoz képest, hogy Paulinho kölcsönbe igazol vissza Kínába, ám az opciós jog típusát illetően nem volt összhang a spanyol és az angol nyelvű közlemény között. Egyrészt a spanyol kommüniké alapján a kínai klub csak egy opciós jogot szerzett Paulinho játékjogának a megszerzésére, melyet a következő szezon végén érvényesíthet majd, amennyiben ez a szándékában áll. Ez tehát teljes mértékben a Guangzhou döntése lett volna. Másrészt az angol nyelvű közlemény egy kötelezően érvényesítendő opciós jogról írt, melyet az ázsiai együttesnek egy szezon elteltével kell aktiválnia.

Ezek után a katalán egyesület késő este, olyan 23 óra környékén aztán javította az angol nyelvű verziót, melyből kikerült a „kötelező” szó, így most már az angol közleményben is csak egy „opciós jog” szerepel.

Végül, de nem utolsó sorban a következő bizonytalan pont ott jön el, hogy mikor érvényesíthetné ezt a jogot az Evergrande, legyen az akár kötelező, akár opcionális. A közlemény szövegezése alapján  – ez esetben az angol és a spanyol nyelvű is egyezik az elejétől fogva – „egy szezon erejéig” játszik majd kölcsönben Kínában a dél-amerikai válogatott játékos. Ez európai értelemben azt jelentené, hogy Paulinhóért 2019 nyarán fizet majd a Guangzhou, ám a kínai bajnokságot jellemzően tavasz-ősz rendszerben bonyolítják le, azaz az idei kiírás december környékén fejeződik be. Ez esetben 2018 végén kellene fizetnie az ázsiai csapatnak, és ezt a verziót erősítik meg a katalán klubhoz közel álló források is. A fizetés időpontja mögött egy kínai szabályozás áll, mert az ázsiai csapatnak is figyelnie kell a kiadásaira.

Mi több, ezek a források azt is állítják, hogy az opciós jog – a közlemény szövegezése ellenére – kötelező érvényű, vagyis a Guangzhou mindenképpen fizet majd a Barçának egy nagyjából 50 millió euró körüli összeget.

Egy biztos: Paulinho az új idényt Kínában kezdi.