Amíg támadót keresnek, Suárez hozza magát

Továbbra is jól hozza a gólokat

Nyáron még három középcsatára volt a Barcelonának, mára egyetlen maradt, Luis Suárez. Alcácer azóta boldog Dortmundban, Munir a múlt héten távozott Sevillába. A Barcelona szerencséje, hogy az uruguayit egyelőre elkerülték a sérülések és a gyengébb szezonkezdetét feledtetve hozza magát hétről hétre.

Suárezzel kapcsolatban a legnagyobb gond, hogy ő is öregszik, mint mindenki más is, már 32 éves lesz a következő héten. Ezért számítani kell rá, hogy a teljesítménye esni fog az idővel, azt pedig nem lehet tudni, hogy az ő esetében ez mikor következik be. A jelenlegi már az 5. szezonja a Barcelonában, és egyelőre úgy tűnik, tudja tartani azt a szintet minden tekintetben, amit korábban hozott. Csak a bajnokságban 14 gólnál tart féltávnál, ami feltétlenül jó produkció, még ha volt már persze jobb is.

Suárez féltávnál a Ligában:

  • 14-15: 4 gól (csonka szezon a VB-ről eredő eltiltása miatt)
  • 15-16: 19 gól
  • 16-17: 15 gól
  • 17-18: 13 gól
  • 18-19: 14 gól

Ez alapján Suáreznek olyan sok szégyenkezni valója nincs, még ha gyengébben is kezdte a szezont. Voltak sérülései is, amik hátráltatták a játékban, és összességében a rajton nem volt jó formában. Igazán akkor jött bele, amikor Lionel Messi megsérült, és akkor vette a vállára a csapatot mind gólokkal, mind gólpasszokkal, mind azzal, hogy folyamatosan vállalta a felelősséget, kérte a labdát, vezére volt a támadójátéknak. Olyan képesség, ami jellemzi az igazán nagy játékosokat.

Suárez maga is elmondta a szezon első felében, hogy a klub jól teszi, ha keresi az utódját és másik csatárt, hiszen ő is minden nap öregebb lesz, és világos, hogy a Barcelonának top támadóra van szüksége. Egyelőre a tavasz miatt nem kell aggódni, Suárez jó állapotban van, lövi a gólokat és jól mozog a pályán. Nyárra azonban nagy kérdés, mit lép a Barcelona szakmai vezetése.

Egy 32 és fél éves Suáreznek ugyanis már illik keresni és meg is találni az utódját, még ha a játékos marad is a jövőben a csapat keretében. Magyarán a jövőbeli csatár igazolás már nem olyan kellene legyen, aki tartalék az uruguayi mögött, sokkal inkább olyan, aki képes arra, hogy feledtesse őt.