Ellentét Rakitic és a vezetőség között?

A horvát eladása teremthet játéklehetőséget a fiataloknak?

Ivan Rakitic már többször kijelentette, hogy hosszútávon tervez a Barcelonával, azonban a középpályán tolonganak a lehetőségért a játékosok, és a frissen bejelentett holland Frenkie de Jong is a hírek szerint azzal a feltétellel érkezett, hogy megkapja majd a szükséges játékperceket. Rakitic maradna, de érdeklődőkből nincs hiány. A Barcelona pedig a nyáron kénytelen lesz megválni legalább egy alapemberétől a középpályán.

Tavaly nyáron egy visszautasíthatatlannak tűnő 90 milliós ajánlat érkezett a francia PSG csapatától Ivan Rakiticért, amit akkor a játékos és a Barcelona egyaránt elutasított. A horvát akkori nyilatkozatában egyértelműen kijelentette, hogy a Barcelonában képzeli el továbbra is pályafutását, hisz szereti a klubot, a várost és élvezi edzője támogatását, amit mi sem bizonyíthatna jobban, minthogy Rakitic szinte kihagyhatatlan a kezdőből. Ernesto Valverde egyértelműen számol vele, hiszen a Ligában az ötödik, míg a BL-ben a harmadik legtöbbet foglalkoztatott játékos gránátvörös-kékben a ‘Whoscored’ adatai szerint.

Azonban most ismét több spanyol forrás, köztük a Sport és a Marca is arról beszél, hogy a Chelsea élénken érdeklődik a Barcelona alapembere, Ivan Rakitic leigazolásának lehetőségei felől. Frenkie de Jong érkezésével és Rabiot lehetséges nyári transzferével a már alapból tömött középpálya még inkább telítetté válik majd, így nem csoda, ha egyes klubok felfigyelnek a lehetőségre, és megpróbálnak kulcsjátékosokat elcsábítani. A Chelsea mellett a Manchester United és az Arsenal szintén képben van. A Barcelona álláspontja szintén nem kőbe vésett idén, könnyen elképzelhető, hogy egy anyagilag megfelelő ajánlatot már nem utasítanak majd vissza, hiszen a klub biztosította a frissen igazolt holland 21 éves tehetséget a játékpercek felől, emellett olyan játékosok, mint Arthur, Alená és Riqui Puig, szintén bizonyítani szeretnének, hogy beverekedjék magukat a kezdőbe. Mellettük további középpályások próbálják megmutatni magukat, azonban ők inkább csak kiegészítő szerepet kapnak, vagy teljesen mellőzöttek, mint például Denis Suárez, Sergi Samper vagy Rafinha. Rakitic szerződése 2021-ig tart és a Barcelona vezetősége jelenleg nem gondolkodik annak meghosszabbításában, így egy nyáron történő klubváltás nem lenne elképzelhetetlen.

A klub feladata a nyáron a bevételek növelése lesz, több mellőzött játékos, illetve jelenlegi alapember(ek) eladásával. Ezzel kompenzálva a téli kiadásaikat, illetve az esetleges további érkezők költségeit, valamint így biztosítva lehetőséget a fiatalok számára a csapatban.

Ezzel szemben Valverde és Rakitic elképzelése egészen más lehet. A vezetőedző számára kulcsfontosságú a horvát, aki pedig szereti jelenlegi klubját és nem gondolkozik a váltáson.

Rakitic hétfői nyilatkozata

„Azért vagyok itt (a Barcelonában – a szerk.), hogy játsszak. Ha valami változik, beszélni fogunk. Nagyon magabiztos vagyok, a legjobb formámat mutatom, és tudom mit adhatok a klubnak. Itt akarok lenni, és ha lehet megújítani a szerződésemet. Nagyon boldog vagyok, és ezt mindenki tudja a vezetőségben is.”

Ezek alapján kirajzolódóban van egyfajta ellentét, Valverde, Rakitic és a vezetőség között, melynek megoldására minden bizonnyal nyárig még várnunk kell.