„A lelkemet is kitettem a mezért, életem klubját hagyom itt”

Samper elbúcsúzott a klubtól

Sergi Samper hatéves korában érkezett az FC Barcelonába, végigjárta az összes korosztályt az első csapatig, de a balszerencséi és sérülései miatt nem tudott annyit játszani, amennyit szeretett volna. Így a klub és a katalán játékos közösen felbontották a szerződésüket, és a keddi nap folyamán a 24 éves középpályás megtartotta az utolsó sajtótájékoztatóján, mint Barça-játékos. Samper a Vissel Kobe csapatához fog csatlakozni, ahol ott játszik volt csapattársa, Andrés Iniesta is.

Sosem állsz készen elbúcsúzni. 18 év elteltével a sportkarrierem ezen szakasza az életem klubjában véget ér. A nagyapámnak köszönhetően mindenen keresztül mentem, a nehéz időkben, kieséskor, sérüléskor, de a ’95-ös generációval nőttem fel, akik olyanok voltak, mint egy család. A példaképeimmel és a világ legjobbjával játszhattam, ezek nagyszerű emlékek. A lelkemet is kitettem a mezért, és köszönetet szeretnék mondani az orvosi személyzetnek, az alkalmazottaknak, az igazgatóknak és a csapattársaimnak. Soha nem tudtam eléggé megköszönni a családomnak, hogy erősebbé és bátrabbá váltam miattuk. Megyek, ahová megyek, azzal a vággyal, hogy történelmet írjak minden félelem nélkül, és anélkül, hogy elfelejteném, honnan jöttem. Az életem klubjától.

Culéként mi volt a legjobb pillanatod?

„Nem tudok csak egyet mondani. 18 év volt, és nehéz egyet választani. A vizsgák napja az iskolában, 13-1-re vesztettünk, de engem választottak. Ez egy életre szóló élmény volt.”

24 évesen miért döntöttél úgy, hogy elmész?

„Játszani akarok, és lehetőséget adtak nekem. Amikor leülsz a klub tulajdonosával és alapítójával, és elmondják neked a projektet, hogy Ázsiai egyik legjobb csapatává akarnak válni, és te kulcsfontosságú vagy az álmaikhoz, az nagyszerű. A mi stílusunkban akarnak játszani, és Iniesta felhívott, hogy meggyőzzön.”

Rosszul érzed magad, hogy nem fejezed be a szezont?

„Igen. Mindig azt mondtam, hogy sikeres szeretnék itt lenni, és annyi címet elérni, amennyit csak tudok, de van, hogy döntéseket kell hoznod.”

Mi a legfontosabb dolog, amit Barcelona adott neked?

„Hatéves koromban jöttem ide, és 24 évesen megyek el. Gyerek voltam, és tudom, hogy nem egyedül fogok elmenni. Sok barátot és olyan értékeket szereztem, amelyeket a klub tanított. Tudom, hogy ez mindig így lesz.”

Nagy fájdalommal mész el?

„Nyilvánvaló, hogy ha egyszer eljutsz ide, azt szeretnéd, hogy a dolgok jól menjenek, de ez nem csak rajtam múlik. Tiszta lelkiismerettel megyek el, én a legjobbamat adtam.”

Volt Piquének befolyása?

„A kulcs Andrés volt, és sokszor mondta azt nekem, hogy ez egy jó hely, és Gerard is ezt tanácsolta. A hír hozzám rajta keresztül jött. Nagyon hálás vagyok.”

Ez egy oda-vissza út?

„24 évesen nem könnyű döntés elmenni Japánba. Nem így terveztem, de a projekt jónak tűnik. Fontosnak és értékesnek akarom érezni magam. Ez egy hihetetlen lehetőség. A jövőt majd meglátjuk. A jelenre koncentrálok.”

A balszerencse és a sérülések hatással voltak rád?

„Ebben az értelemben nem volt szerencsém.  A sérülések nagyon bántottak. Meggyőződésem, hogy a dolgok sokkal jobban mentek volna, ha nem sérültem volna meg.”

Hogy teltek az elmúlt napok?

„Bonyolultak voltak. A családom és a hozzám közel álló emberek segítettek. Ez egy nehéz döntés, de sokat gondolkodtam róla.”

Mit mondott Iniesta?

„Elmagyarázta, hogyan kell játszani. Sokat akarnak játszani, nagyon technikásak, és azt mondta, élvezni fogom. Alig várom, hogy elkezdődjön.”

Mi késztetett, hogy meghozd ezt a döntés?

„Egy héten belül sok dolog alapján döntöttem. A projekt nagyon érdekes. Nagyon érdeklődtek irántam. Minden négy-öt napon belül történt. Tudom, hogy ez egy kockázatos döntés a kontinens és az élet változásával, de szeretném kipróbálni magam. Hiszek magamban.”

Mit üzensz a mostani Barça-fiataloknak?

„Csak csodálatos dolgokat mondhatok. Olyan sok jó dolgot vettem át az emberektől, akik segítettek nekem. Alázatosnak kell lenned, és átgondoltnak napról napra, két lábbal a földön kell lenned anélkül, hogy terveznél. Hallgatni kell az edzőkre.”

Te egy példátlan eset vagy. Az összes korosztályt megjártad az első csapatig. Nehéz megcsinálni?

„Igen, szem előtt tartva, hogy ők a legjobbak a világon. Ami a Barcelonát nagyszerűvé tette, az az akadémián végzett munka, és az, hogy a játékosokat folyamatosan viszik fel. Ez soha nem változhat. Ez ment olyan jól.”