Coutinho: most vagy soha?

Ha marad, az legalább 20 millióba fog fájni a klubnak | Mindkét fél a távozással járna jól

Az FC Barcelona történelmének legdrágább igazolása, Philippe Coutinho érkezése óta közel sem tudta sajnos azt a teljesítményt nyújtani, mint amit elvártak tőle a szurkolók, valamint a vezetőség tagjai. Többek között ezért is nagyon valószínű, hogy nyáron átadólistára fog kerülni a brazil játékos.

2018 januárjában 120+40 millió euróért érkezett Coutinho a Barcelonába azzal a céllal, hogy hosszútávon valamennyire be tudja tölteni azt az űrt, amit Andrés Iniesta hagyott maga mögött a távozása következtében. A brazil játékos úgy tűnt eleinte, hogy sikerrel veszi ezt az akadályt, miután több nagyon jó mérkőzése volt gránátvörös-kékben. Azonban az idő előrehaladtával egyre inkább csalódást keltőbb lett a teljesítménye, aminek a szurkolók is hangot adtak. Egyre több füttyszó hallatszott a nézőtérről, amikor Coutinhót például lecserélte Valverde edző.

A rekordigazolástól mindenki sokkal többet várt – ahogyan valószínűleg a vezetőség tagjai is. Így történhet az meg könnyen a nyáron, hogy megválik a klub a brazil játékostól. Már csak azért is, mert a 40 millió eurós bónuszokból 15-öt már kifizettek a katalánok, és szinte biztos, hogy ha marad Coutinho még egy szezonra, az legalább 20 millió eurójába fog fájni a klubnak. A kifizetett 15 millióból 10 millió járt arra, hogy az előző szezonban, illetve a jelenlegi idényben is kvalifikálta magát a csapat a következő évi Bajnokok Ligája-csoportkörébe. A maradék 5 millió eurót pedig akkor fizette ki a klub, miután a brazil játékos elérte a 25 meccsszámot gránátvörös-kékben.

Miért érné meg nyáron eladni Coutinhót?

Azért, mert azzal 20-25 millió eurót takaríthat meg az egyesület. Méghozzá azért, mert a maradék 25 millió eurós bónuszokból – amit még nem fizetett ki a klub -, 20 millió akkor jár a Liverpoolnak, hogyha Coutinho elérni a 100 mérkőzésszámot a Barçában. További 5 millió pedig akkor, ha a Barcelona megnyeri a Bajnokok Ligáját a brazil játékossal a fedélzeten. Coutinho jelenleg 74 alkalommal lépett pályára a katalánoknál, amely a szezon végéig biztosan nem haladja meg a 77-et, hiszen már csak három mérkőzés maradt hátra a szezonból. Azt viszont nehéz elképzelni, hogy ha marad a brazil játékos a csapatnál, nem fogja elérni a 100-as határt a következő idény végéig. Így amennyiben a nyáron eladja a Barcelona Coutinhót, akkor 135 millió euróba fájt a katalánoknak az üzlet, ellenkező esetben 155 vagy 160 millió euróba fog.

A kérdés adott: megéri ezt a kockázatot a brazil játékos? Nyáron megkapjuk arra választ, a klub hogyan döntött…