Őrült 24 óra: Valverde sorsa a levegőben, és még Neymar is hírekben

Önmagában a Király Kupa-döntő elvesztése nem generált volna olyan nagy felzúdulást, de az a tény, hogy a Barcelona néhány mérkőzéssel „lerombolta” a szezon munkájának egy jelentős részét már igen – és nyilvánvaló, hogy annak, ami Liverpoolban történt, nem lett volna szabad megtörténnie. Könnyen lehet, hogy Ernesto Valverde belebukik ebbe a két mérkőzésbe, és még persze egy kicsit a tavalyi rómaiba is.

Valverde megy, Martínez vagy Koeman jön?

Hétfőről keddre virradó éjszakától hangos a spanyol és a katalán sajtó attól, hogy Ernesto Valverdét menesztheti a Barça vezetése, tehát a spanyol szakember nem töltené ki a hátralévő egy évet a szerződéséből. Mi is hírt adtunk a lehetőségről, de egyelőre korai lenne azt mondani, hogy biztos a váltás. A dolog háttere azért nem egyértelmű, mert a klub vezetésében sem alakult ki eddig konszenzus a döntésről. Valverdét Bartomeu megerősítette a posztján többször is, ám pont ő a spanyol első számú védelmezője. Az igazgatótanács többi tagja vagy menesztené Valverdét vagy minimum bizonytalan a megtartását illetően.

Ha végül az a vélemény győz, hogy ilyen bukások után nem mehet bele a csapat egy harmadik szezonba is Valverdével a padon, akkor új edző érkezne. Az erősebben felmerült név Roberto Martínez belga szövetségi kapitány volt, a gyengébben emlegetett a klub korábbi legendás védőjátékosa Ronald Koeman – aki jelenleg holland szövetségi kapitány. Mindketten úgy nyilatkoztak a híresztelésekkel kapcsolatban, ami arra enged következtetni: konkrétum esetén elfogadnák a lehetőséget.

És ha nem is Valverde a hibás?

Természetesen igaz az is, hogy nem csak edzői szinten van bizonytalanság, hanem kap kritikát a klub felső vezetése részéről a technikai vezetés, élen Pep Segurával és kisebb részben Eric Abidallal. Arra kisebb az esély, hogy ezeken a posztokon is változás lesz.

Várakozás

Edzői szinten a következő néhány napban biztosan eldől az, hogy Valverde marad vagy megy. Ha tippelni kell, akkor talán erősebben mutatnak a jelek arra, hogy menni fog, mert több olyan forrás is erről számol be vagy számolt be, amelyek gyakran rendelkeznek nagyon erős információkkal. Ha megy, akkor viszont nem garantált, hogy azonnal kiderül, ki lesz az új szakvezető – pláne, ha élő szerződést kellene megbontani valakinek az esetében. Arra jelenleg kicsi az esély, hogy Bartomeu ne csak az általa támogatott edzőt, hanem még az általa csúcspozícióba repített Pep Segurát is kipenderítené, ezek ugyanis együtt egyértelműen megkérdőjeleznék a korábbi választásait.

És még Neymar is?

Amíg az edző kérdésben több sajtótermék is egyértelműen is arról tudósított: közel lehet a váltás, addig a katalán RAC-1 ugyan óvatosan, de arról is beszámolt, hogy a Barcelona tárgyalásokat kezdett a PSG-vel Neymar visszavásárlásáról. Az üzletbe belekerülhetne Dembélé is, így Neymar olcsóbban kerülhetne vissza Barcelonába, mert hogy szívesen visszakerülne. Ám azt a RAC-1 sem tagadja, hogy a klubok közötti kapcsolat nem jó, és eleve egy nehezen kivitelezhető átigazolásról van szó, így első körben sokkal többet nem is érdemes erről beszélni.

Ez inkább csak azt üzeni, hogy a Barcelona előtt mozgalmas nyár áll, hiszen még a június sem kezdődött el…

*Egyszerűt, mégis látványosat keresel? Akkor az alábbi, egyedi, 100% organikus pamut Barçás póló neked is készült. Legyél feltűnő és mégis visszafogott benne!