Bartomeu, Mestre, Segura… és persze Neymar és Griezmann

Mi lesz a széthúzásból?

Jordi Mestre alelnök lemondása után a teljes spanyol sajtó arra számított, hogy csütörtökön követheti őt a Barcelona általános menedzsere, Pep Segura is, akinek közvetlen szerepe van abban, hogy Mestre a lemondás mellett döntött. Vitás kérdés van bőven az elnökségen belül, és van téma, ahol Bartomeu elnök tulajdonképpen egyedül van. De a jelek szerint ez nem zavarja.

Jordi Mestre nem kizárólag, de jelentős részben azért mondott le sportszakmai alelnöki pozíciójából, mert szakmai kérdésekben ő továbbra is messzemenően támogatta és védte Pep Segura általános menedzsert, aki az elmúlt években egyre nagyobb hatalmat kapott a kezébe a sportszakmai kérdésekben, különösen az átigazolásokban, ugyanakkor a döntéseit főleg a csapat és az utánpótlás helyzetének függvényében bőven érte és éri is kritika.

És nem csak a szurkolók, pártoló tagok részéről, hanem az elnökségen belülről is. A kritikákban benne vannak az eredmények, a teljes átigazolási politika megítélése és a La Masía vélt háttérbe szorulása is. Mestre továbbra is támogatta Segurát, azonban ebben jelentős kisebbségbe került a klub igazgatótanácsán belül, magyarán az általános menedzsert az igazgatótanács többsége már elküldte volna a klubtól. Bartomeu elnök továbbra is a posztján hagyja, Mestre pedig azért mondott le, mert ő volt az első számú védelmezője Segurának, és úgy érezte, nem sokat számít a véleménye, miután az elnökség két opciója közül egyik sem tetszik neki.

Az egyik vélemény szerint Segurát úgy ahogy van kirúgnák, semmilyen posztot nem kapna a továbbiakban. A másik lehetőség az, hogy elveszik tőle az utánpótlásra is kiterjedő hatalmát, és csak a profi szakosztályokért felelne. De ez már későbbi kérdéskör, ami tény, hogy Mestre mivel nagyon távol állt az elképzelése a többi elnökségi tag véleményéhez képest, tett előre egy lépést maga.

További megosztó intézkedések: Griezmann és Neymar

Nem lehet tudni, hogy Jordi Mestre milyen álláspontot képviselt Neymar és Griezmann kapcsán, de az egyértelmű, hogy az igazgatótanács ebben a két ügyben is minimum megosztott. Griezmann kapcsán még csak normális megosztottságról lehet beszélni a kiszivárgott információk alapján. Hiába jó játékos, óriási fizetési terhet jelentene a klubnak a jövőben, és sokakat zavar az, hogy tavaly visszautasította a Barcelonát, de még inkább az, ahogy. Egy Barcelonát ugyanis ezen vélemények alapján nem lehet egy videós show keretében elutasítani. És vannak az elnökségben olyanok, akik szerint ha a klub most mindezt elfelejti és így leigazolja, akkor szembeköpi saját magát.

Griezmannhoz képest még egyértelműbb a helyzet Neymarral kapcsolatban. Itt ugyanis szinte csak Josep María Bartomeu az, aki visszahozná a brazilt, az elnökség jelentős többsége meg sem fontolná a kérdést. Neymar megítélése nem azért rossz, mert szakmailag ne lenne jó, vagy amilyen botrányai voltak az elmúlt időszakban, hanem azért, ahogyan távozott a Barcelonától. És ebben a tekintetben ő sokkal rosszabb helyzetben van, mint Griezmann. Ő a klub játékosaként még az előkészületi mérkőzéseken is játszott, húzta az időt, majd ezt követően hagyta el a klubot, alig hagyva lehetőséget arra, hogy a Barcelona tudjon reagálni és újra felépíteni a keretét. És az igazgatótanács túlnyomó többsége szerint ilyen játékost a Barcelona nem fogadhat vissza. Ebben a kérdésben Bartomeu elnök szinte teljesen egyedül van, ő ugyanis vissza akarja hozni Neymart.

Segura nem mond le

Mestre távozása után azt lehetett várni, hogy követheti őt az a Pep Segura, akinek jelentős szerepe van az ő lemondásában. Ám Segurát feltehetően nem zavarja túlságosan, hogy az elnökség nem elégedett a tevékenységével, és nem áll szándékában lemondani. Annak ellenére, hogy sokan nem bíznak már benne, folytatná a munkáját eddigi pozíciójában. Az ő sorsa is Bartomeu elnökön múlik, ha ő a posztján hagyja így is, várhatóan továbbra is övé lesz az általános menedzseri szerep, amit eleve a jelenlegi elnök alkotott meg a számára.

A fentiekről nem célja ennek az írásnak véleményt is formálni, de azt nem bátor dolog kijelenteni, hogy ilyen véleménykülönbségek közepette kockázatos dolog, és nehezen megjósolható következményei lehetnek olyan nagy igazolásokat végigvinni, mint esetleg Griezmann vagy Neymar, különösen akkor, ha a jövőben nem minden alakulna tökéletesen ezekkel a játékosokkal a Barcelona keretében.