Coutinho katalóniai időszakát stílusbeli és mentális problémák övezték

A PannonBajor a brazil barcelonai kudarcának az okait szerette volna tisztán látni

A brazil Coutinho kölcsönben távozott a német Bayern Münchenbe, a legnagyobb hazai bayernes oldal, a PannonBajor pedig arról kérdezett minket, mik lehetnek Bajorországban az elvárások a dél-amerikai játékossal szemben. Alább közöljük a PannonBajor cikkét teljes egészében.

 

 

Kíváncsiak voltunk, hogy pontosan mi is áll amögött, hogy az új sztárigazolásunk másfél szezonnyi barcelonai kirándulás után Münchenbe menekült. Kérdésünkkel szakértőkhöz fordultunk, a legnagyobb hazai barcás oldal, az Eurobarca.hu szerkesztőihez, akikkel már évek óta jó kapcsolatot ápolunk. A srácok készséggel adtak interjút nekünk. Kényes kérdések és őszinte válaszok következnek:

PannonBajor: Valójában miért hagyta el Coutinho a katalán fővárost? 

Eurobarca: Egyértelműen azért, mert képtelen volt konzisztensen jó teljesítményt nyújtani és mert akár a támadósor szélén, akár a középpályán játszott, egyik poszt sem illik/illett igazán hozzá. Utóbbi az ok, előbbi valószínűleg az okozat. Eleve Iniesta utódnak volt beharangozva, amivel kicsit szkeptikusak voltunk, mert inkább tartjuk őt támadónak, mint középpályásnak és a legtöbb lehetőséget ennek megfelelően is a támadósorban, leginkább a balszélen kapta. Játszott a középpályán is, de egyik poszton sem volt sosem kimagasló, nem tudott a csapat vezére lenni (pedig annak szerződtették), hiába volt olykor több, komoly hiányzója is a csapatnak. A leigazolása utáni fél évben még nagyon ígéretesnek tűnt egyébként, talán mert nem volt rajta teher, a BL-ben sem kellett játszania – az első félévében kevesebb, mint fele annyi időt töltött a pályán, mint tavaly, az első teljes szezonjában, mégis ugyanannyi gólt + gólpasszt szerzett… Különösebb konfliktusa sosem volt senkivel, de a teljesítménye miatt szép lassan egyre több kritikát kapott, amit láthatóan nem tudott kezelni, ettől még frusztráltabb lett, a kiút pedig sehogy nem látszott, Valverde képtelen volt kezdeni a helyzettel bármit is azon kívül, hogy egy ideig folyamatosan biztatta és megadta neki a lehetőséget a bizonyításra…

Mindent egybe vetve, az „átlag Barca-szurkoló” örömmel vagy inkább csalódással fogadták a hírt, hogy a kis brazil Münchenbe költözik?

Valószínűleg kinn Barcelonában és itthon is inkább örömmel, mint csalódással. A szerkesztőség kollektíven ezen a véleményen van – a jelenlegi Barcelonában nincs helye, de lehet, hogy igazából az a stílus, amit képvisel, sosem illett igazából a csapathoz. Talán el is mondta most a napokban, hogy szabadabb szerepkörben szeret játszani, irányítani, de erre nem volt lehetősége – a szélen csak szenvedett, a középpályán pedig a labdacipelős-cselezős-védelemre rávezetős játéka nem volt életképes a Barça kézilabdás passzolgatásaiban. Jó lenne egyébként látni, hogy több van benne, mint amit láttunk – ha Münchenben Kovácsék kevésbé szorítják korlátok közé, akkor lehet benne fantázia. Ugyanitt zárójelben pedig felmerül majd a kérdés, ha formába jön Münchenben, hogy ki és miért erőltette a leigazolását, illetve vajon mennyiben az edzővel közösen hozták meg a döntést vagy nélküle, aki aztán nem tudott vele mit kezdeni.

Milyen poszto(ko)n játszott Philippe? S ott milyen hatékonysággal, mik voltak a tapasztalatok? 

A támadósor szélén és a középpályán is játszott, viszont egyrészt a védekezés nem az erőssége, így hamar kiderült, hogy a támadósorban tud csak számolni vele az edző. Másrészt az is kiderült, hogy nem jó irányító, nem tudja jól megjátszani a labdákat, döntő passzokat adni, kreativitást adni a támadójátéknak. De ha középpályán szeretne játszani, akkor ez a képesség Barcelonában alap elvárás lenne. Más csapatban talán nem ennyire sarkos a probléma, de Iniesta után hamar kiderült, hogy ő nem az a szintű futballista, aki itt maradandót lenne képes alkotni. Támadóként bár jobb lehetett volna, itt sem mutatott igazán semmi meggyőzőt. Nagyon sokszor inkább a cselt/labdacipelést választotta a passz helyett, és ezek nagyon sok rossz döntést eredményeztek nála – a gyakorlatban ez azt jelentette, hogy nagyon sokszor akadt el rajta egy-egy támadás. Itt is persze kérdés, hogy mennyiben az ő hibája/saját stílusából fakadó, a csapattal való kompatibilitás hiánya, vagy Valverde sem tudta kihozni belőle azt, amit sokan látnak benne és ami benne volt Liverpoolban.

Mi az a skillje ami egyértelműen kiemelkedő, ami miatt sajnáljátok, hogy távozott?

A szerkesztőségben elég nagy az egyetértés abban, hogy amit eddig láttunk tőle, abból semmi nem fog hiányozni és egyelőre úgy érezzük, köszönő leveleket kéne írnunk Münchenben… 🙂 Egyébként talán, esetleg, ha tényleg mondani kéne valamit, akkor a távoli lövései azok, amik jól jöhetnének, mert balról befelé húzva nagyokat tudott ereszteni (gyakorlatilag egy inverz Robbent, ebben viszonylag tényleg jó és néhányszor eredményes is volt), de ez a maximum.

Mit neveznétek meg a legnagyobb gyengeségének?

Elsősorban a pályán hozott rossz döntések és az alkalmazkodóképességének a hiánya. Ezek lehet, hogy egy más edzővel nem/nem így jöttek volna elő. Láthatóan nem vált be, de Barcelonában buktak már meg olyanok is, akik egyébként nagy királyok voltak máshol, lásd: Ibrahimovic. Illetve nagy gyengesége még az önkritika hiánya, az alázatosabb munka, ha nem megy a szekér.

Milyen embernek ismertétek meg? 

Nem elég alázatos, nem elég csapatember, alkalmazkodni kevésbé tudó futballista. A közönséggel való kapcsolatáról itt írtunk még szezon közben egy cikket, ami rávilágít a problémák egyik okára. És ez Münchenben is kijöhet sajnos. Neki láthatóan nem a klub, nem a csapat az első, legalábbis Barcelonában nem találta meg az összhangot velük…

Ennek ellenére sikeres lehet Münchenben? 

Ha egy olyan szisztémában tud játszani, ahol sokkal inkább középpontban van (mint ahogy a Liverpoolban is így volt), akkor sikeres lehet, de ehhez az is kell, hogy meglegyenek a kezdeti sikerélményei, különben az a görcsösség, ami teljesen megbénította a játékát Barcelonában, mikor nem ment neki, az Münchenben is probléma lehet. Sok fog múlni az edzőn valószínűleg, de mi nagyon szurkolunk neki, hogy mutasson valamit, különben nyilván vissza fogjátok küldeni, ezt pedig nagyon nem szeretnénk 🙂