Rakitic távozhat, Vidal a szezon közben semmiképp sem

Szüksége van a bevételre az elnökségnek a pénzügyi modellje miatt

 

A klubhoz közeli forrásokra hivatkozva az ‘ESPN’ médium arról számolt be a szerdai nap folyamán, hogy a katalán egyesület vezetőségének a tervei egyre inkább körvonalazódni látszanak Ivan Rakitic és Arturo Vidal jövőjét illetően. Jelen állás szerint a chilei bír nagyobb eséllyel a maradásra. 

Amint azt már a nyáron is sejteni lehetett, a keret középpályája a jelenlegi állapotában erősen túltelített, ráadásul az összetétel sem kedvező abból a szempontból, hogy a játékosok többsége azonnali kulcsszerepet akar magának. Frenkie de Jong és Arthur Melo a jelenlegi forma, valamint a bennük levő potenciál miatt azonban nehezen kiszoríthatóak a kezdőcsapatból, így Ivan Rakitic és Arturo Vidal is gondolkodnak a jövőjükön.

Természetesen a klub vezetőségét is foglalkoztatja a helyzet – annál is inkább, mert az elnökségnek további bevételeket kell felmutatnia, ha el akarja kerülni, hogy az egyesület alapszabályait áthágó mértékben adósodjon el a Barcelona. Neymar eladása, tehát 2017 előtt a klub a játékoseladásból származó bevételeket „egyedi, nem várt” pénzösszegként könyvelte el, ám a brazil távozásával ez megváltozott, és a PSG-től érkezett summát már általános bevételként címkézte a klub.

Hogy miért van ennek jelentősége? Mert ezzel egyértelművé válik, hogy az egyesület konstans módon számít ezekre az összegekre, vagyis a piacképes játékosait szívesen értékesíti, amennyiben megfelelő ajánlat érkezik az adott labdarúgóra, ez pedig korábban korántsem volt így.

Ha igazak a hírek, még 124 millió euró hiányzik a kasszából a 2019-2020-as idényt nézve, vagyis a fenti, piacképes játékosok esetében komoly valóságalapja lehet az értesüléseknek. A másik oldalról megközelítve azonban azt is nézni kell, hogy az adott játékos hol akarja folytatni, illetve hogy a szakmai stáb számol-e vele. Alapvetően tehát ez a négy tényező – piacképesség, a klub pénzügyi helyzete, egyéni ambíció, illetve a csapatban betöltött szerep – határozza meg egy-egy labdarúgó sorsát a mai Barcelonában.

Ezek alapján pedig – a klubhoz közeli hangok által megerősítve – Ivan Rakitic távozására van a legtöbb esély, amely akár már a télen megvalósulhat. Rakitic 2014 nyarán érkezett Katalóniába, és mind Luis Enrique, mind Ernesto Valverde kezei alatt alapembernek számított, ám ez a státusza a nyáron egyértelműen megváltozott. Frenkie de Jong érkezésével a kezdőcsapatban alig kap lehetőséget, de csereként beszállva sem árasztja el őt játékpercekkel Valverde edző. A horvát természetesen nem akar a padon ülni, ezt már ki is jelentette az ‘El Mundo Deportivo’ hasábjain is, és ugyan a nyáron még úgy gondolta, hogy a jövője Barcelonában van, a hírek szerint a menedzsere az elmúlt hetekben folyamatos kapcsolatban áll az érdeklődőkkel, hogy egy esetleges transzfer megvalósíthatóságáról beszéljenek. A legkomolyabb érdeklődő az Inter Milan ebben a pillanatban, ám a Juventus és a Paris Saint-Germain is kopogtatott már nála, sőt, az Atlético Madrid is képbe kerülhet, miután a ‘Matracosok’ akkoriban már a Sevillából is megpróbálták elhozni a horvát középpályást. Az elnökség 25-30 millió eurót vár Rakitic eladásából.

Aki viszont nem távozik, legalábbis a télen semmiképpen sem, az a chilei Arturo Vidal. Jóllehet a dél-amerikai játékos sem kezdett eddig sokszor, de Valverde egyértelműen számol vele egyrészt a fizikai paraméterei miatt, másrészt pedig az ellenfél tizenhatosába való befutásai, valamint a védelem mögé belőtt labdákra való érkezései miatt. Ugyan Vidalnak sem tetszik teljes mértékben a jelenlegi felállás, de a chilei minden bizonnyal emlékszik még a tavalyi idényre, amely hasonlóan indult a számára, hogy aztán a fontos tétmeccseken már komoly szerepet kapjon – akár kezdőként, akár pedig csereként beállva. Vidal fejébe sem lehet belelátni, és könnyen lehetséges, hogy a nyáron távozik majd egy olyan csapatba, ahol fix kezdő, ám Rakitic helyzetével ellentétben őt nem engedi el télen a klub.

Semmi sincs még lefutva az ügyben, és amennyiben Rakitic például visszaszerzi a helyét a kezdőcsapatban az elkövetkezendő hetekben, úgy egészen biztosan nem fog távozni a télen, ám jelen pillanatban az a helyzet, hogy a klub Vidaltól semmiképp sem akar megválni, míg a horvát játékjogának az értékesítését könnyen el tudja képzelni.