Bartomeu: „Boldog vagyok a sociók miatt, hogy itt van Braithwaite”

Csütörtökön este bemutatták a sajtó előtt a Barcelona új támadóját, a külön engedéllyel igazolt Martin Braithwaite-et.

A dán játékos ugyanúgy a 19-es mezt kapta, mint bő egy évvel korábban a szezon közben igazolt Boateng. Braithwaite barcelonai karrierje pedig úgy indult mint még senkinek, a sajtót ugyanis ő érdekelte a legkevésbé a miatta kiírt sajtótájékoztatón.

Ugyanis ott volt vele együtt a teremben Josep Maria Bartomeu és Eric Abidal is, akik mindketten rendelkeznek egy-egy botránnyal az elmúlt hetekből – és ha már ott voltak, az újságírók róluk és tőlük akartak kérdezni, nem az új támadóról. Bartomeut a közösségi médiás botrányról, Abidalt a Messivel való összetűzéséről.

A sajtóesemény még egészen normálisan kezdődött, hiszen Braithwaite egy rövid köszönetnyilvánítással kezdett: “Számomra ez az egyik legnagyobb dolog, hogy itt lehetek, a világ egyik legnagyobb klubjánál. Nagyon megható számomra, és nagyon várom már, hogy elkezdjük a munkát.”

Majd jöhettek a kérdések. Az első kérdező – irányítottan – a klub saját médiája, a Barça TV lehetett, mely számára természetes volt, hogy az új játékosról kell kérdezni. “Milyen érzései voltak, amikor megtudta, hogy a Barça akarja leigazolni?” – szólt az ilyen alkalmakra betárazott örök kérdés. A dán meg is válaszolta, hogy “az adott pillanatban meglepett. Hosszú éveken keresztül álmodoztam hasonlóról, gondoltam erre, és nagyon szerettem is volna ezen a szinten játszani. Mindig azt gondoltam, hogy ha mindent megteszel, sokat imádkozol a jóistenhez, akkor bármi megtörténhet.”

Majd jóval később kapta meg a következő kérdést, azt is a CNN dán újságírójától. “Milyennek várja a beilleszkedését a Barçában?” – szólt.

“Sokat tanulmányoztam már ezt a csapatot, mert úgy gondolom, hogy ez a csapat játssza az egyik legjobb focit a világon. A következő napokban is erre fogok koncentrálni, hogy minél jobban megismerjem a csapat játékát, hogy a pályán is mindig a megfelelő helyen legyek a megfelelő időben.”

A két kérdés között jó sok másik elhangzott, közben pihenhetett, ő ugyanis nem kapott kérdést. Nem nehéz kiszámolni, a spanyol és katalán sajtó összessége egyetlen kérdést sem tett fel Braithwaite-nek, mindenki Bartomeunál és Abidanál próbálkozott kellemetlen kérdéseket feltenni.

Bartomeu külön igyekezett is irányítani a helyzetet, noszogatva az újságírókat, hogy koncentráljon mindenki Braithwaite bemutatására, de ez sem hatott. Inkább neki címeztek kérdéseket a közösségi média botránnyal kapcsolatban, ami már a sokadik krízist okozta a klubvezetése alatt.

Pedig Bartomeu ezt előre sejthette, ezért is kezdte ő maga úgy a sajtótájékoztatót – mielőtt még a játékos megszólalhatott volna, hogy “nyílt vizsgálatot” fognak tartani a közösségi média botránnyal összefüggésben, és amint ez lezárul, tájékoztatni fogják a sajtót. Ezzel elintézettnek tekintette az ügyet Bartomeu, jelezve, hogy a témával összefüggésben nem akar válaszolni kérdésekre.

Ehhez képest Braithwaite kapott kettő kérdést összesen, Bartomeu pedig nyolcat, amelyek közül egyikre sem válaszolt. Tartotta magát ahhoz, hogy a “vizsgálat lezárultával tájékoztatják a sajtót.”

Kapott kérdéseket azért Abidal is, fókuszban a két kulcsponttal: a Messivel való nyílt nézeteltéréséről és a a keret sportszakmai tervezéséről, ennek megalapozottságáról, amiért ő lenne a felelős.

Messiről ezt mondta: “Ha van dolog, amit tudok, az az, hogy nagyon sok dolgot tanultam néhány nap alatt. És azt is, hogy a belső dolgokat belül is kell elrendezni, és nem a sajtóban.”

A tervezésükről: “Először döntéseket kell hozni. Nem hiszem, hogy a játékosok száma lenne a legfontosabb. Az igaz, hogy lehet rövid kispadról beszélni, de szerencsétlenek voltunk a sérülésekkel. Ha nem lett volna sérült Dembélé, most nem lennénk itt. Vannak más helyzetek is, mint Aleñà esete, ami ellen nem tudtál tenni semmit, mert ő akart kölcsönbe távozni. Meg vagyok róla győződve, hogy olyan csapatunk van, amellyel versenyképesek vagyunk. Szintén vannak játékosok az utánpótlásból, akik nagyon tehetségesek. A játékosok számáról nem tudok beszélni, a fontos minden egyes játékosnak a tehetsége, képességei.”

Bartomeu is beszélt persze Braithwaite-ről, ebből a gondolatmenetből illik kiemelni, hogy az elnök boldog a sociók miatt, hogy elhozhatták nekik Braithwaite-t.

“Abban a pillanatban, hogy egy játékosunk hosszú időre megsérült, nehéz helyzetben voltunk, mert Suárez is sérült volt. Azzal a szerencsével, hogy tudtunk igazolni valakit, örömmel látom, hogy olyan játékost hoztunk, akinek ilyen személyisége, ilyen karaktere van. Boldog vagyok a sociók miatt. Remélem, nagyon hamar láthatom bemutatkozni és hogy sokat ad nekünk. Láttuk játszani az elmúlt hetekben, láttuk, hogy milyen, hogyan játszik. Elégedett, boldog vagyok.”