Neymar, mint „gazdaságélénkítő csomag”

Neymar neve napról napra téma minden spanyol és katalán sportlapban, mint a fő cél a jövő nyári átigazolási időszakra. Ismét illik leszögezni: most senki nem tudhatja, lehet-e forrása Neymarra a Barcelonának.

Ez a jelenlegi, válságos időszakban különösen igaz, és hiába írnak a lapok minden félét, jó szem előtt tartani, hogy most mindenki számok nélkül dobálózik. Maga a vágy, ami motoszkál a klubvezetésben, alighanem persze létezik, és ennek kétségkívül lesz jelentősége. Azt nem lehet tudni, hogy mennyi a realitása annak, hogy végig is vigye a transzfert a Barcelona, hiszen amellett, hogy Neymar rengeteget keres, és drága játékos, a PSG önmagában már egy buktató lehet, hiszen, ha éppen úgy dönt, hogy nem engedi el a brazilt, akkor az egész huzavonának nincs semmi értelme.

Ami újdonság a lapok által terjesztett információs csomagban, hogy a Barcelona állítólag tett egy olyan ígéretet Neymarnak még tavaly nyáron, hogy ha akkor nem is sikerül az átigazolás, mert nem lesz rá forrás, akkor a 2020-as évben újból neki fog futni a Barça. Ezzel állítólag azt akarták elérni, nehogy Neymar végső elkeseredésében a Real Madrid felé vegye az irányt, ami minden szempontból óriási vereség lett volna a klubvezetésnek.

Hogy ez mennyire lehet igaz, nehéz felmérni. Éppenséggel elhangozhatott hasonló, de ez egyáltalán nem biztos.

A pénzügyekre gyakorolt hatás

A Mundo Deportivo azt is írja, hogy a Barcelona egyfajta gazdaságélénkítő csomagként is tekint Neymar visszaigazolására, mert a brazil egyfajta kulcs lehet abban a tekintetben, hogy egy nehezebb gazdasági időszakban is legyen magasabb a nézőszám, és a szurkolók jobban vegyék a mezeket, egyéb ajándéktárgyakat. Térjen vissza az a feldobott állapot a csapat köré, ami közvetlenül hatással van a klub bevételeire is.

Ami persze annyiból nem vitatható, hogy egy Neymar kaliberű igazolás generálhat olyan hatást, aminek pénzügyileg is egyértelmű nyoma van. Természetesen nem ingyen, mert ez a transzfer mindenképpen nagyon drága lenne.