Két hónap és elindul az átigazolási időszak, de már most a támadójelöltekről (Neymar, Lautaro Martinez) írnak naponta a lapok. Mellettük ugyanakkor több mint 10 játékosa is kölcsönben szerepel a Barcelonának, akik adott esetben a szűkösebb gazdasági mozgástér miatt esélyesek lehetnek rá, hogy a következő szezonban gránátvörös-kékben maradjanak. A Mundo Deportivo alapján szemléztük a kölcsönjátékosok helyzetét és esélyeit a visszatérésre.

A koronavírus járvány jelentősen újraírta a szezon forgatókönyvét és sok változást hozott a klubok életébe. A megcsappant bevételek már eddig is minimum arra kényszerítették a csapatok többségét, hogy csökkentsék a játékosok fizetését, ahogy a Barcelonánál is történt, a hamarosan elinduló nyári átigazolási szezon pedig újabb szokatlan manővereket jelenthet: egyrészt amiatt, mert közben még javában tarthat majd a bajnokság, másrészt várhatóan sokkal kevesebb pénz fog klubot cserélni szűkösebb anyagi lehetőségek miatt, így megszaporodhat a játékoscserék és a kölcsönszerződések száma.

Ez a Barcelona számára is jelentheti azt, hogy a jelenleg kölcsönszerződéssel rendelkező játékosai felé fordulhat, így minimális anyagi áldozat árán tudja frissíteni a keretét – a kérdés csak az, hogy közülük kik azok, akik nem csak visszatérhetnek Katalóniába, hanem a nyarat követően is a csapatnál maradhatnak.

Coutinho eladó és Todibo visszatérhet

Coutinho a Bayernnél áll alkalmazásban jelenleg, de a bajorok egész biztosan nem fogják kifizetni érte azt a 120 millió eurót, amennyiért megtarthatnák. A brazil első körben így biztos visszatér, de egyértelműen az a szándéka vele a klubnak, hogy eladja 80-100 millió körül és ebből az összegből (is) finanszírozzon igazolásokat. Coutinho célállomása újra a Premier League lehet, ahol megvan a fizetőképes kereslet is rá – legújabban már a nagy terveket szövögető Newcastle-lel is szóba hozta a sajtó.

A Schalkénál két barcelonai játékos is szerepel jelenleg: Todibóról jó benyomásai voltak a stábnak, ugyanakkor nem akar érte kifizetni a német csapat 25 milliót, így az ő visszatérése biztos a nyáron, Coutinhóval ellentétben pedig nála a maradás is valószínű opció, miután Umtiti egészsége például továbbra is kérdéses. A balhátvéd Miranda egyelőre nem kapta meg azokat a játékperceket, amiért Gelsenkirchenbe szerződött, és bár kétéves kölcsönnel van a németeknél, leginkább távozna majd nyáron oda, ahol ténylegesen játszhat is.

Rafinha, Aleña és a többi saját nevelés

Rafinha sérülései a vigói éve alapján már a múlté, ugyanakkor mindenképpen túl akar adni rajta a klub, miután egyértelműen létszámfelettivé vált. 17 milliót kéne érte leszurkolni, amit megtehet a Celta is, amennyiben meglesz rá a fedezete, de Olaszországból is lehetnek majd kérői. Aleña a télen került csak a Betishez, mielőtt Valverdétől elbúcsúzott a klub, az ő határozott szándéka pedig az, hogy jövőre beverekedje magát a csapat bő keretébe. Setiénnel még nem dolgozott, a kölcsönszerződése csak nyárig szól, így biztosan kap lehetőséget a bizonyításra – amennyiben a Betis nem akarná magához láncolni a biztos játéklehetőség ígéretével. Fix árat nem határoztak meg erre a felek, így Aleñán is múlni fog a jövője. 

Oriol Busquets (Twente), Cucurella (Getafe) és Wague (Nice) esetében alig van esély arra, hogy újra a Barcelona mezében futballozzanak. Előbbi kettő egyébként alapember lett klubjában, a legtöbbször meggyőzően teljesítettek, de barcelonai folytatást ez nem fog még érni. Busquetset több középcsapat a Bundesligában vagy a LaLigában is szívesen látná, Cucurelláért pedig csak 6 milliót kellene letennie a Getefének – a járvány előtt ezt szinte biztosan kifizették volna érte. Wague abban az esetben láthat esélyt barcelonai folytatásra, ha Semedo távozna, egyébként ő is az eladósorban lévőket erősíti.

A jövő emberei? – Pedri, Matheus és Trincao

A La Masia növendékei közül kevesen futottak be az elmúlt években, talán amiatt is, mert a Barcelona a klubon kívül is keresi a jövő tehetségeit. Három játékos jelenleg is arra vár, hogy miután papíron már a gránátvörös-kékekhez tartozik, a pályán is megmutathassa magát. A 22 éves középpályás, Matheus Fernandes nyáron lesz hivatalosan is a Barcelona játékosa, tél óta pedig a Valladolidnál van kölcsönben, igaz, pályára még nem lépett. Ez valószínűleg csak idő kérdése, hogy változzon, mert várhatóan folytatni fogja majd kölcsönjátékosként Valladolidban, a Barcelona pedig árgus szemekkel figyelni fogja, milyen befektetést csinált vele. Hasonló szerep várhat egyelőre a Las Palmas fiataljára, Pedrire is, akit mindenképpen szem előtt, a spanyol első osztályban akar látni a Barcelona. A Bragától 31 milliórt érkező portugál Trincao közülük az egyetlen, aki szinte biztosan számolhat azzal, hogy az első csapatnál fog maradni a következő szezonra, hiszen ekkora befektetést aligha máshol képzel el a vezetőség – ha viszont mindenki egészséges lesz a támadószekcióban és még rajta kívül is vásárolni akar a klub, akkor komoly konkurenciaharcra számíthat…

***

Játékot és vagy dekorációt szeretnél? Az FC Barcelona Rubik-kocka egyszerre mindkettő – nézd meg a Shopban!