Coutinho: anyagi csőd vagy megváltás?

A Barcelona egész nyári átigazolás politikáját meghatározhatja az a körülmény, hogy mi lesz Philippe Coutinhóval, mert az ő távozásán vagy maradásán múlhat, hogy mennyi pénze lesz átigazolásokra és fizetésekre is a klubnak.

A problémát mindenki jól ismeri: Neymar távozása után a Barcelona vezetése úgy döntött, hogy a brazilért kapott pénzből Dembélét és Coutinhót vásárolja meg – pótolva a támadót. Előbbi helyzete drámai az állandó sérülésekkel, utóbbié csak a gyenge teljesítményei miatt.

Coutinho lett a Barça történetének legdrágább igazolása 120 + 40 millió euróval, és van egy bruttó 30 milliós fizetése is. Ehhez képest Barcelonában távol állt attól is, hogy meghatározó emberré váljon, nem hogy sztárrá. Ez a tendencia maradt meg Münchenben is a Bayernnél, Coutinho ott sem tudta bizonyítani, hogy rá lehetne építeni a csapatot. Ezért a Bayern nem fogja kiváltani rá a megszerzett 120 millió eurós opciós jogát, inkább csendben vissza engedi Barcelonába.

A katalán csapat természetesen nem akarja megtartani a soraiban. Egyrészt azért, mert középpályása bőven van, másrészt azért, mert anyagilag katasztrófával érne fel, ha maradna akár csak egy évet is. Ebben a szezonban a Bayern állta Coutinho fizetését, és még fizetett is 8,5 millió eurót a kölcsönvételéért. Ennek köszönhetően a Barcelonának nem kellett kifizetnie a Liverpool felé az egyik, vételi megállapodásban kikötött záradékban foglalt feltételt, melynek értéke 20 millió euró.

Ez a záradék úgy szól, hogy ha a brazil lejátssza a századik meccsét Barcelonában, akkor jár 20 millió a ‘Poolnak, ez része annak a 40 milliónak, ami feltételes volt a megállapodásban. Coutinho ebben a pillanatban 76 mérkőzésnél jár gránátvörös-kékben. 24 barcelonai meccs után fizetni kellene még 20 milliót a Liverpoolnak, ezt érthető módon nagyon el akarják kerülni most már a barcelonai vezetők.

És ha összeadjuk a 20 milliót a bruttó 30 milliós fizetéssel, jól látható, hogy Coutinhót egy szezonra a Barcelona keretében tudni 50 millió eurós költséggel járna. Ez normális szituációban is rengeteg, ha valaki nem tud klasszis teljesítményt nyújtani érte, de a jelenlegi gazdasági helyzetben még inkább.

Ha viszont sikerülne Coutinhót eladni, akkor nem csak ettől az 50 milliótól menekülne meg a Barcelona, hanem bevételhez is jutna, amire nagy szüksége van. És itt jön a reménysugár, mely egyelőre azért halványan csillant fel, de talán felcsillant. Mind a ‘Marca’, mind a ‘Mundo Deportivo’, mind angol lapok írnak arról a lehetőségről, hogy a Newcastle United hamarosan arab kézbe kerülhet, ha megkapják a jóváhagyást erre. Amennyiben ez bekövetkezik Mauricio Pochettino az esélyes arra, hogy megkapja a Newcastle kispadját, és ha megkapja, ő állítólag Couthinhót szeretné a csapatába. Egyrészt mert pénze lenne bőven, másrészt mert még Espanyolos időszakából jól ismeri a brazilt, és Coutinho renoméja Angliában egyelőre rendben van. Coutinho feltételezhető ára 70-90 millió euró körül várható jelenleg. 

Jól látható viszont, hogy itt egyelőre háromszoros feltételes mód van, tehát kombinálni talán korai. De persze tény az is, hogy a logikázás mögött van némi alap. Ha mindez bekövetkezne, és lenne egy komoly kérője Coutinhónak, az legalább akkora öröm lenne a Bartomeu-vezetésnek, mint mikor leigazolták a brazilt.