A belső elemzés, ami a Pjanic-átigazolás mögött áll

A Barcelona szurkolói közül mind Magyarországon, mind Katalóniában a nagy többség csak fogta a fejét, mikor egyértelművé vált, hogy a Barça vezetése Miralem Pjanicot szeretné a középpályájára – ráadásul Arthur Melóval elcserélve. Az okokat egy belső elemzés adhatja a háttérben.

A madridi AS a keddi információi alapján olyan forrásokhoz jutott, amik szerint a Barcelona nem csak találomra lövöldözve találta meg pont a 30 éves Pjanicot a piacon, hanem tényleg tudatosan pont vele szeretnék megerősíteni a csapatot.

A szurkolói visszajelzések pedig ennek homlokegyenest az ellenkezőjét mutatták. A Mundo Deportivo szavazásán 90% – 10% volt az arány az Arthur – Pjanic csere ellenzői javára. A EuroBarça Facebook oldalán kiírt szavazáson 93% – 7% volt az eredmény, szintén az elképzelés ellenzői javára. A fő ok, amit senki nem nagyon érthetett, hogy hogyan lehet elcserélni egy 23 éves játékost egy 30 évesre úgy, hogy kifejezetten rossz teljesítményt a 23 éves Arthur sem mutatott.

A Barcelona irodáiban ugyanakkor kézen forgott egy olyan belső dokumentum, mely 2020 januárjában kelt, és ami pontosan az olyan igazolásokat támogatja, mint Pjanicé lenne. A dokumentum arról szól, hogy bizonyos posztok esetében inkább előnyben részesítik a tapasztalatot a fiatalságnál, és nem minden posztnál előny, ha egy játékos fiatal.

Azokon a posztokon, ahol elvárás a játék mélyen ismerete, a több tapasztalat, a pálya átlátása, játék olvasása, és kevésbé számít a kivételes fizikai adottság. És könnyen kitalálható, hogy a középpályás poszt ilyen. Lefordítva, a klub számára kedvezőbb eredményt hozhat eszerint, ha például a középpályás posztokra idősebb játékosokat igazol, mint fiatalokat.

Az elemzés szerint a fentieken túl az is az idősebb játékosok igazolása mellett szól, hogy kevesebb időre van szükségük a beilleszkedésre, azonnal a legjobbjukat tudják nyújtani, amit adatokkal is alátámasztanak. A sikeres passzok aránya 3-5 százalékkal magasabb a legalább 30 éves játékosoknál, mint a náluk fiatalabbaknál, illetve a játék közbeni mozgásaik, a mozgások iránya is jobb, mint a fiataloknál.

Illetve – bár ez kevésbé szakmai szempont – emlékeztetnek arra is, hogy egy idősebb játékos talán inkább elfogadja, hogy a fizetését megvágják, mint egy fiatal. Ez persze aligha igaz minden esetben, de a belső elemzés erre a következtetésre jutott, és a jelenlegi helyzetben ez is fontos szempont.

Ahogy arra is, hogy a kereten belül egyensúlyt kell találni a fiatal és az idősebb játékosok között, de inkább olyan posztokon szükséges a fiatalítás, ahol a robbanékonyság jobban számít, mint például a középcsatár poszt, ahol Luis Suárez már 33 éves, vele szemben a kiszemelt Lautaro Martínez 22 éves. 

És a fentieken túl az a Pjanic-ügy komolyságát mutatja, hogy most már a bosnyák játékost egy lapon emlegeti minden lap Lautaro Martínezzel, mint a Barcelona fő átigazolási céljait.