Pedri González: a srác, aki köszönni sem mert

A Barcelona a következő szezonját, vagy legalábbis annak előszezonját egy új, a nagyközönség számára egyelőre ismeretlen reménységgel, Pedri Gonzálezzel kezdi meg. A 17 éves támadó középpályás beteszi a lábát a felnőtt Barça öltözőjébe, és abban bízik, hogy ott is maradhat. A tehetsége és a klub dönt majd, hogy végül így lehet-e.

Ami Ansu Fatinak és Riqui Puig-nak úgy tűnik, sikerült a 2019-2020-as szezonban saját nevelésű játékosként, az a feladat áll Pedri González előtt a 2020-2021-es vagy az azt követő szezonban – de nem saját nevelésként: Tagjává válni a felnőtt keretnek, az ifi vagy B csapatból stabilan beverekedni magát a legnagyobbak közé. A legnehezebb lépés minden korábbihoz képest is az összes utánpótlásból érkező játékos számára.

Pedri Iniesta posztján játszik és hozzá is szeretne hasonlítani, mindössze 16 évesen már kapott profi szerződést, és szintén még 16 évesen a szülei aláírásával vált hivatalossá, hogy a Barcelona játékosa lesz. És ahhoz képest, hogy 16-17 éves volt, szenzációs szezont játszott a spanyol másodosztályban, ahol a Las Palmas húzóembere volt.

De ki is Pedri, mit mesélnek róla?

Sesé Rivero, a Tenerife utánpótlásért felelős vezetője azért küldte el, és nem alkalmazta a játékost, mert fizikálisan gyengének találta. Ha így volt – és ez könnyen elképzelhető – akkor is könnyen ledolgozhatta ezt a hátrányát a tehetségével. Ezt valószínűleg leginkább a Juventud Lagunánál tudták volna elmagyarázni, mert hogy onnan jött Pedri, és végül az UD Las Palmashoz került. Ma annak örülhet a Barcelona, hogy a Tenerife, és sokak szerint a Real Madrid is az adódó pillanatban nem bízott igazán a játékosban, habozott. Volt már ilyen másokkal is, akik végül nagy karriert futottak be a Barcelonánál.

Pedri már a 2018-2019-es idényben a Las Palmashoz került, bár ekkor még nem mutatkozott be a felnőtt csapatban. Mégis a tehetsége egyértelművé tette, hogy hiába nagyon fiatal még, a felnőttek világában is meg fogja állni a helyét. Ettől még a játékos tele volt félelemmel, ahogy ezt ő maga is mondja.

“Az első napon teljesen tele volt a gatyám, azt sem tudtam, mit csináljak az öltözőben, ha belépek. Még rendesen köszönni sem tudtam a többieknek. Nagyon szégyelltem magam, de elsőre ilyen vagyok.”

De szerencséje volt abban, hogy a csapatkapitány Aythami Artiles nagyon odafigyelt rá, és segítette, amikor szüksége volt rá. “Leültem, és az első, aki odajött hozzám, Aythami Artiles volt, hogy elmondja: ha szükségem van valamire, neki mondjam nyugodtan. És nagyon sokat segített.”

És azzal együtt, hogy Pedri félénk típus, a pályán már nem voltak félelmei: “Vigyázzatok a gyerekkel” – mondták az idősebbek az edzéseken, mert hogy az első edzéstől látható volt, hogy Pedri más lendülettel képzeli el a labdarúgást.

És ez végül a meccseken is látszódott tavaly: 17 évesen ő játszotta a legtöbb meccset a kereten belül. Kiemelkedett abban, hogy a pályán már nagyon is bátor volt, vállalta a felelősséget, kérte a labdát, belement a nehéz helyzetekbe, jó döntéseket hozott, egyszerűen kimutatta a tehetségét. Mindeközben pedig a Las Palmas saját kollégiumában, vagy legalábbis nem onnan származó játékosai számára fenntartott központi szálláson, a Casa Amarillában lakott – mint egy akadémista.

Sok-sok évvel ezelőtt Pedri nagypapája, alapította a Barça egyik kanári-szigeteki Penyáját Teguestében, ahonnan Pedri is származik. Éppen ezért a fiatal középpályás esetében sosem volt kérdés, hogy melyik csapatnak szurkol, Pedri egészen kiskorától culé, ilyen formán számára az is óriási dolog volt, amikor meglátogathatta a klub létesítményeit nemrégiben.

Persze most jön a neheze: beverekedni magát akár csak tartalékként is a Barcelona felnőtt csapatába. Mivel különösen fiatal és nem is saját nevelés, nehéz dolga lesz. Nehezebb, mint volt Puig-nak vagy Fatinak, akik ismerős terepen, ismerősökkel a hátuk mögött küzdöttek ugyanezért. De a tehetségében Pedri is bízhat, és ha ő nem is mer majd nagyon megszólalni Messiék mellé ülve, a labdával a lábánál már kinyílhat mindenki előtt.