De Jong: rendszeres játéklehetőség, nem túl meggyőző teljesítmény

A Barcelona rajongói és a futball világa nagy lelkesedéssel fogadták, amikor Frenkie de Jong két évvel ezelőtt távozott az Ajax csapatától a Barcelona kedvéért. Abban az időszakban egyértelműen a holland középpályás volt az egyik legkeresettebb fiatal játékos az átigazolási piacon, akit nagyon sok topklub szeretett volna a soraiban tudni, többek között a PSG is, de ő a Barçát választotta.

Így akkoriban ez mindenképpen egy jó transzfernek tűnt, és a legtöbb ember úgy gondolta, hogy Frenkie de Jong az a játékos, akire a katalánoknak szüksége van a középpálya újjáépítésének érdekében. Azonban a fiatal tehetség hiába kapta meg Valverde, Setién és most Ronald Koeman irányítása alatt is a rendszeres játéklehetőséget, ha voltak is jó mérkőzései és pillanatai, akkor sem tudta ezt a formát hosszú távon fenntartani ezidáig.

Frenkie de Jong Koeman nyári kinevezése óta abszolút a csapat egyik legmeghatározóbb játékosa, ezt az is tanúsítja, hogy ő az a játékos, aki a legtöbb játékperccel rendelkezik a csapaton belül a spanyol bajnokságban, ugyanis 10 mérkőzésen összesen 890 percet volt a pályán. A Bajnokok Ligájában is hasonló a helyzet, ebben a sorozatban a középpályás a hat találkozóból ötször játszott, és a Dinamo Kijev ellen is csupán azért hagyta őt ki a keretből Koeman, hogy pihenni tudjon, mert erre az elkövetkezendő időszakban már aligha lesz alkalom.

Azonban hiába a sok lehetőség, túlzás lenne azt állítani, hogy a 23 esztendős játékos azt a teljesítményt nyújtja Barcelonában mérkőzésről-mérkőzésre, mint amire például az Ajaxnál is példa volt. És nyilván azt is hozzá kell tenni, hogy ő nem az a labdarúgó, akinek a játékát elsődlegesen a góljai és a gólpasszai minősítik, illetve ezt nem is várhatják el tőle, de ennek ellenére van pár adat, amelyben a tavalyi szezonban jobb volt. Az aktuális idényben 15 mérkőzésen egy gólpasszt osztott ki, a Ferencváros ellen a BL-ben, az előző idényben pedig 29 meccsen lépett pályára a bajnokságban, illetve 9 összecsapáson a legrangosabb európai kupaporondon, ahol két gólt szerzett és két gólpasszt is kiosztott.

A legutóbbi, Juventus elleni mérkőzésen rá is igaz, hogy csalódást okozott a játéka, de az is igaz, hogy ez a csapat nagy részéről egyaránt elmondható. De Jong egyszerűen nem tudott részt venni a csapat támadásaiban mély indítások vagy hosszú átadások nélkül, magyarán nem voltak olyan megoldásai amelyekkel a csapat előre jutott volna. 92 passza volt, de a játéka továbbra sem indokolja, hogy a Barcelona miért fizetett érte ki ilyen nagy összeget az érkezésekor.

De természetesen ha azt vesszük figyelembe, hogy Koeman az eddigi mérkőzések során nem nagyon nélkülözte őt, akkor szinte biztosra vehető, hogy a következő mérkőzéseken is lesz majd lehetősége, hogy javítson a teljesítményén. Még karácsony előtt következnek majd a Levante, a Real Sociedad, a Valencia és a Real Valladolid elleni összecsapások, illetve a 2020-as naptári év utolsó találkozójára az Eibar ellen kerül majd sor a Camp Nouban.

***