Hivatalos: Ilaix Moriba 16+6 millió euróért a RB Leipzig játékosa

Ilaix Moriba barcelonai kalandjainak hivatalosan is vége lett. A 18 éves középpályás úgy döntött, hogy elhagyja a Barcelonát és az RB Leipzighez igazol 16 millió euró fix összegért és további 6 millió euró változóért, amelyet a katalánok különböző feltételek teljesülése esetén kaphatnak majd meg a jövőben. Fontos még megemlíteni, hogy amennyiben a németek megválnak majd Moribától, akkor az átigazolási díj 10%-a a Barçát illeti.

A nyár intenzív volt, amikor megpróbálták meghosszabbítani Ilaix szerződését, aki egy olyan játékos volt, akihez a klub nagy reményeket fűzött már azelőtt, hogy a tavalyi szezonban, Ronald Koeman irányításával bemutatkozott volna az első csapatban. A szerződése 2022-ben járt volna le, de a Barça nem fogadta el a nyár elején Moriba és a képviselői által kért feltételeket a hosszabbításhoz. Sőt, az előszezont a B csapattal kezdte, ahol ugyan az edzéseken megjelent, de mérkőzéseken ott sem léphetett pályára.

A Barcelona elnöke, Joan Laporta és Ronald Koeman is elmondta, hogy egy mindössze 18 esztendős játékosnak nem lehet a pénz a legfontosabb, különösen most, amikor a klub nagyon nehéz gazdasági helyzetben van. A holland szakember így fogalmazott az egyik sajtótájékoztatóján: “Két-három hete beszéltem vele, de inkább magánemberként, mint edzőként. Borzasztó a helyzete, mert 18 éves, fiatal, játszhatott az első csapatban, és ő a klub jövője. És nem játszik, nincs velünk. És tudom, hogy a klub mit akar kínálni ennek a játékosnak, ő a jövő. Én azt tanácsolom, hogy nem a pénz a legfontosabb, hanem a mérkőzéseken való játék. De a játékos, a képviselőivel együtt másképp döntött. Csalódott vagyok emiatt, mert én jobban hiszek a futballban, mint a szerződésekben. Egy 18 éves futballista számára nem lehet a pénz a legfontosabb.”

Ilaix Moriba végül úgy hagyja el a Barcelonát, hogy összesen 18 alkalommal lépett pályára az első csapatban, és egy gólt szerzett. A La Masía egyik nagy tehetsége volt, aki a hátsó ajtón keresztül búcsúzik, és most a Bundesligában igyekszik megtalálni a számításait és beváltani a hozzá fűzött reményeket.

***

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!