A Barça egységesen 50%-os fizetéscsökkentést javasol az egész keretre

A katalán Mundo Deportivo értesülései szerint a klubvezetés az egész keretre érvényesítené a fizetéscsökkentést a nemrégiben hosszabbított és a legutóbbi téli időszakban érkező játékosok kivételével.

A BLM 49%-ának eladásával és a televíziós jogokról szóló megállapodással a klub várhatóan 740 millió eurós (más lapértesülések szerint csak 600 millió eurós – a szerk.) bevételhez kíván jutni, ha a Küldöttgyűlés ezen eladásokat június 16-án megszavazza. Ezenkívül a Barça azon dolgozik, hogy csökkentse a játékosok bérköltséget. Ha nem csökkentené a keret bértömegét, akkor a Barça nagyon nehezen tudna új játékosokat leigazolni, és a bajnokságban regisztrálni, ahogy arra a La Liga elnöke, Javier Tebas is figyelmeztetett korábban.

Az FC Barcelona kész sürgős intézkedésekre, és nemcsak a csapatkapitányok fizetésének 50%-os csökkentését tervezik, amint azt a Deportes Cuatro hírül adta, hanem általánosan érvényes lenne az egész keretre. Kivételt képezne a télen érkezők fizetése, és a nemrégiben megújított szerződések (Ansu Fati, Pedri és Araujo), mert nekik már ennek szellemében lett megállapítva a jövedelmük.

A kapitányokon kívül (Busquets, Piqué és Jordi Alba) – Sergi Robertóra nem vonatkozna, mert az ő szerződésének a megújítására napokon belül sor kerül, és azt már ennek szellemében fogalmazták meg – ott vannak a keretben a többi nagyfizetésű játékosok is, illetve azok a futballisták, akikkel Xavi a jövőben nem számolna. Klubforrások arról adnak hírt, hogy a Barça már megkezdte a kérdés megvitatását néhány érintettel, és a következő napokban kiterjesztik a többiekre is. Az eladandó vagy kölcsönbe adandó játékosok esetén vagy vállalják a távozást, vagy a klub talál valamilyen megoldást szerződésük felszámolására az 50%-os csökkentés alkalmazásával.

Az intézkedésre már Joan Laporta elnök is utalt a L’Esportiunak adott múlt heti interjújában. Az intézkedés szükséges, hogy új játékosok leigazolhatóak legyenek. A Barça-klub már megállapodott Kessiével és Christiensennel, és azon dolgozik, hogy hamarosan leigazolja Lewandowskit, Azpilicuetát és Marcos Alonsót. A Barcelonának tartani kell magát a La Liga pénzügyi fair play-hez, de a két eszközének részbeni eladásából származó 600-700 millió euró önmagában nem lenne elegendő az új játékosok regisztrálásához, mert ennek a pénznek csak egy részét lehetne játékosvásárlásokra és fizetésekre fordítani.