Statisztikai támadás a Barça védelme ellen – Ki legyen Araújo párja?

A nyár legizgalmasabb átigazolási kérdése Lewandowski mellett az, hogyan lehet megerősíteni a Barcelona nem éppen acélos védelmét. Középen már nem lehet 100%-ban Piquére számítani részben sérülései, részben 35 éves kora miatt. A két szélre tervben van Marcos Alonso és Azpilicueta szerződtetése a Chelsea-ből, bár itt is sok függ az anyagiaktól, középen már eggyel biztosabb Andreas Christensen szerepeltetése, nála ugyanis csak a hivatalos bejelentésre várunk. Mennyit nyer a Barcelona a dánnal, mennyire erősödne a katalán alakulat két potenciális középhátvédjelölttel, Jules Koundéval vagy Kalidou Koulibaly-val, lehet-e helyettesíteni Piquét, és az új játékosok megfelelő párjai lesznek-e Arújónak? A válaszokat szigorúan a statisztikai számok alapján fogjuk megítélni.

A Barcelona ezen a nyáron nagyszabású átalakítás előtt áll a védelem tekintetében. A klub várhatóan Andreas Christensent ingyen leigazolja, de szükség lenne még egy középhátvéd leszerződtetésére is, mert Gerard Piqué helyettesítése már a következő szezonban is kulcskérdés lehet, Umtitire nem lehet építeni, Lengletnek is új csapatot keresne a klub, és minden posztra kell két ember. A Barça eddig két célpontot jelölt meg középhátvéd posztra, Jules Koundét és Kalidou Koulibaly-t.

De van-e elég tehetségük, képességük ahhoz, hogy helyettesítsék Piquét a Camp Nouban? Nem állunk meg e két játékos elemzésénél, öt játékost fogunk górcső alá vetni: Piquét, Araújót, Christensent, Koulibaly-t és Koundét.

Ha a Barcelonáról van szó, szinte elengedhetetlen, hogy minden középhátvéd technikailag ügyesen bánjon a labdával, mivel a Barça játékának része, hogy hátulról képesek legyenek labdát osztani, és megindulásokkal vagy a vonalak között átívelő passzokkal segítsék a támadó szekciót. Piqué már több mint egy évtizede a hátsó alakulat fontos szereplője, és bár a játéka sokat halványodott az elmúlt másfél évben, továbbra is Európa egyik legjobb labdát megjátszó középhátvédje.

Az alábbi táblázat lesz az origója a lenti elemzéseknek, a tábla az adott játékos saját bajnokságában mért statisztikai értékeit mutatja. Nézzük melyik színnek mi a jelentése: Kék színnel a támadó kvalitásokat gyűjtöttük össze, okker szín a védekező képességeket mutatja, míg a lila a játékos durvaságára ad némi támpontot.

A táblázaton belül a zöld a kiváló paramétereket mutatja, a piros a legrosszabb értékeket jelzi, míg a fehér pedig átlagos teljesítményt jelent.


Forrás: fbref.com alapján saját szerkesztés

Christensentől ne várjunk gólokat, viszont jó a védekező képessége

Az elmúlt idényben Christensen elég kevés percet játszott, majdnem fele annyi időt, mint Koundé. Christensen a támadásokhoz nem sokat tudott hozzáadni a Chelsea-ben, mert se gólja, se gólpassza nem volt, kapura lövés is nála a legkevesebb, egyedül a progresszív passzok értéke kiemelkedő, tehát a támadásokat elindítja, de a kapu elé már nem megy fel, legalábbis a Chelsea-ben így volt. Viszont a védelmi képességek tekintetében kiváló eredményei vannak, ő a legjobb, ha a szerelést, felszabadítást, a blokkolást vizsgáljuk, és a presszingje is elég jónak mondható, ugyanakkor nem egy durva játékos, Piquének nyolc sárgájája volt, míg a dánnak csak kettő.

Koulibaly nem a legtechnikásabb, de hatalmas erővel küzd, hogy visszaszerezze a labdát

195 cm magas, erős testalkatú játékos, de ennek ellenére mindössze 1,93 légi párbajt nyert meg 90 percre vonatkoztatva, ami nagyon elhalványul a többi védőjátékos adatához képest. Nápolyban az volt az elsődleges feladata, hogy visszaszerezze a labdát csapata számára. Technikailag nem olyan képzett, és nem is olyan atlétikus, mint pl. Koundé. Nagyon alacsony a labdával való megindulásszáma, talán nem véletlen, hogy ezt nem is tőle várták el, passzpontossága is a legalacsonyabb. Presszingben, szerelésben viszont kiváló, a játékos labda nélkül is meglehetősen agresszív, és mindig a labda visszaszerzésének esélyeit keresi, viszont sokszor szabálytalankodik, ahogy Piqué is. Azt azért ki kell emelni, hogy három gólja és három gólpassza is volt. Ha Araújo mellett játszana, az uruguayinak nagyon szokatlan lenne, mert eddig az egyik legintelligensebben játszó Piqué volt a párja. Koulibaly jól érzi a labdát, de nem biztos, hogy elég jó lenne a Barçának is.

Koundé Piqué fiatalabb kiadása, csak gyorsabb, és nem szabálytalankodik annyit

Nagyon atlétikus, technikás játékos, Európa egyik leggyorsabb középhátvédje. Koundé nem annyira agresszív, mint Piqué, nem olyan erős a presszingje és a szerelési képessége, mint Koulibaly-nak vagy Christensennek, viszont hátvédhez képest jól cselez, jók a megindulásai, kimagasló a kulcspasszainak a száma, és hihetetlenül keveset szabálytalankodik, ami összefüggésben lehet a halványabb presszinggel. A Sevillában terhelték rendesen, ő játszotta a legtöbb percet az előző szezonban a négy másik itt bemutatott védőjátékoshoz képest. Megindulására az egyik legjobb példa, ami több Barcelona-drukker retinájába is beégett, 14 mp alatt az egész pályán átfutott, közben volt két kényszerítője, ő kezdte, és ő fejezte be az akciót.

Piqué a korosodó intelligens védőjátékos, akinek még hátra van két év a szerződéséből

A 35 éves Piquének nagyon jó számai vannak a támadóképességeknél, hasonlóan, mint Koundénak, és meglehetősen rosszak a védekezésben Araújóhoz, Koulibaly-hoz vagy Christensenhez képest. A megnyert fejpárbaj az egyetlen, amiben kimagaslik a védőjátéka. Progresszív megindulásokban, progresszív passzokban, kapura lövéseknél ő volt a legjobb, bár a gólok és a gólpasszok elmaradtak nála.  Piqué viszonylag alacsony védekezési számai (szerelés, felszabadítás, blokk) az elmúlt években tapasztalt lassúságának és tempóvesztésének tudható be, aminek egyenes következménye a nagyon magas szabálytalanságszám és sárgalapszám. Ezek a statisztikai mutatók javulni már aligha fognak.

Araújo kiegyensúlyozott támadásban és védőjátékban is

Progresszív passzok kivételével Piquéhez hasonlóan remek számai vannak a támadóképességeknél, csak ő sok gólt is lőtt (inkább fejelt). Fiatalos hévvel és agresszivitással veti bele magát a küzdelembe, emiatt messze jobbak a védekezési képességek értékei, mint Piquének. Nem egy cselművész, ahogy Piqué sem az, és ő is sokat szabálytalankodik, aminek részben lehet az az oka, hogy az ellentámadások sokszor kontraként jönnek, egyazegyben kell védekezni, és vagy a labda vagy a baba helyzet alakul ki – ugyanez persze igaz Piquénél is. Az összes itt említett védőjátékoshoz képest Arújo számsora a legjobban kiegyensúlyozott, kiváló erényeket mutat támadásban is és védekezésben is.

Konklúzió

A technikai ügyesség kulcsfontosságú tényező a Barcelona játékában, a jó védő legfőbb tulajdonsága, hogy a légi és a földi párharcokban dominálva hátul szilárdságot nyújtson, miközben elég proaktívan támogassa a támadásokat. Amennyiben Araújo ideális párját keressük, ha Piqué (már) nem áll rendelkezésre, Koundé tűnik hasonló karakterű védőjátékosnak, mint a veterán spanyol, csak fiatalabb, dinamikusabb, atletikusabb kivitelben. Christensen remek védőjátékos paraméterekkel rendelkezik, a támadásokat el is indítja, de a Chelsea-ben már nem vett részt a befejezésekben. Kérdés, hogy ez az ő saját képességeinek a határaiból következik, vagy Chelsea-specifikus taktika része. Koulibaly inkább a nyers erőt képviseli, a számok alapján ő kevésbé illik a Barça stílusába, de nála is elmondható, hogy amit eddig láttunk tőle, az inkább Nápoly vagy még inkább Spalletti-specifikus.

Nem beszéltünk Eric Garcíáról, akiről röviden annyit, hogy a statisztikai számok alapján a támadásokat Piquénál is jobban segíti, védekezésben bár a presszingje jó, de minden más mutatóban a leggyengébb, fejjátéka kritikán aluli. Piquét nem kell még temetni, ő Európa egyik legintelligensebb védője, aki hatalmas rutinjával képes kompenzálni korából fakadó egyre növekvő hátrányokat.

Aztán hogy a Barcelona melyik játékost szerződteti le, az nem (csak) a statisztikai mutatókon fog múlni, hanem sokkal inkább a katalán klub gazdasági lehetőségein. Utána a többi már Xavi dolga lesz, hogy beillessze az új játékosokat a saját maga által jónak talált modellbe.