Laporta: „Felébredtünk, visszatértünk és mindenért versenyezni fogunk; szeretném, ha Messi a Barçában fejezné be pályafutását”

40%-kal nagyobb a Barça bérköltsége a riválisokhoz képest, ez az egyik probléma, amit orvosolni kell

Joan Laporta klubelnök minden most aktuális dologgal foglalkozott, és nem fogta vissza magát. Több mint húsz percig válaszolt a kérdésekre az UNHCR menekültügyi szervezet által szervezett rendezvény után. Elmondta, hogy látja, hogy néhány rivális aggódik a klub eddigi igazolásai miatt és ez azt jelenti, hogy jól csinálják a dolgokat, beszélt arról, hogy a futball nem vár, ezért ezeket a lépéseket most kellett megtenniük, illetve arról is szót ejtett, hogy bár nem szerettek volna értékesíteni a vagyonukat, de a helyzet megkövetelte mindezt. 

Koundé érkezése 

„Nagyon boldog vagyok. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a játékosok akkor is hozzánk akarnak jönni, ha más csapatok jobb anyagi feltételeket kínálnak nekik. Xavi megérdemli minden erőfeszítésünket, amit teszünk. Nagyszerű csapatot alkotunk. Ha egy játékos a Barçához akar jönni, az sokat segít a tárgyalásokon.”

Azpilicueta és Marcos Alonso esetleges leigazolása 

„Nem mondok neveket. Az egyértelmű, hogy minden poszton két remek játékost akarunk. És amennyire lehetséges lesz, elképzelhető, hogy lesz még igazolás.”

Frenkie de Jong helyzete 

„Maradni akar, és mi is ezt akarjuk. Ez a legfontosabb dolog. Az világos, hogy új bértáblánk van, és minden játékosnak be kell illeszkednie ebbe. Megpróbáljuk megértetni ezekkel a játékosokkal a klub jelenlegi helyzetét. Olyan bérköltségekkel kell szembenéznünk, amely több, mint 40 százalékkal magasabb a vetélytársainkhoz képest. Mindannyiunknak erőfeszítéseket kell tennünk. Mindent megteszünk azért, hogy megtartsuk őt, és reméljük, hogy a játékos is mindent megtesz a maradásáért.”

A Bayern München merész kijelentései 

„Némi tájékozatlanságot és tudatlanságot tapasztaltam egyes illetékesek részéről, sőt, egyesek elferdítették a valóságot. Igaz, hogy egy évvel ezelőtt kritikus helyzetben voltunk, de mi egy 122 éves klub vagyunk, nagyon fontos eszközökkel. Nem voltak tisztában azzal, hogy milyen erős és támogatott ez a klub. Ha én nem szólok bele abba, hogy ők hogyan irányítják a klubot, akkor megkérném őket, hogy  ők is tegyenek ugyanígy, és ne szórakozzanak velünk. Törődjenek a saját dolgukkal.”

A Real Madrid 

„Látom, hogy néhány rivális kicsit aggódik amiatt, ahogyan igazolunk, és ez azt jelenti, hogy jól csináljuk a dolgokat. Minden véleményt tiszteletben tartok, de egyértelmű, hogy aggódnak. Ez azt jelenti, hogy újra versenyképesek leszünk. Találkozunk majd a pályán.”

Messi és a Barça kapcsolata 

„Egyértelmű, hogy Leo története a Barçánál nem úgy ért véget, ahogyan azt szerettük volna. Társfelelősnek érzem magam ezért a végkifejletért. Egyértelműen erkölcsi tartozásunk van vele szemben, és szeretném, ha a Barça mezében fejezné be a pályafutását, és mindannyian megtapsolnánk őt. Hiszem, hogy ez egy ideiglenes cél, és hogy ezt a törekvést valóra fogjuk váltani.”

Az új érkezők nevezése és a gazdasági helyzet

„Reméljük, hogy hamarosan lehetőségünk lesz arra, hogy ez megtörténjen, bár tudjuk, hogy a LaLiga néha másképp értelmezi a dolgokat. Ebben a szezonban már pozitív könyveléssel rendelkezünk, miután 667 milliót fizettünk be, hogy ellensúlyozzuk a 600 milliós veszteséget. Mindenesetre, ha bármilyen probléma merül fel, megoldjuk, ahogy mindig is tettük.”

Miért volt már most szükség ilyen erősítésekre? 

„A futball nem vár. A mi igényeink magasabbak, mint más kluboké. Úgy érzem, hogy jól dolgozunk. Nagyszerű csapatot építünk Xavi tudásának is köszönhetően. Az üzenet, amelyet a világnak küldünk, nagyon világos: felébredtünk, visszatértünk, és mindenért versenyezni fogunk.”

A gazdasági intézkedések

„Jobban szerettem volna, ha nem kell értékesíteni a vagyonunkat, de nehéz helyzetben voltunk, és meg kellett ezt tennünk. Most már kikerültünk az intenzív osztályról, és tettre készek vagyunk. Mindenesetre ez a vagyoneladás semmilyen módon nem veszélyezteti a klub törvényes működését.”

***