Joan Maria Batlle: „Xavi tudta, hogy mit akar tenni Raphinhával”

Joan Maria Batlle, a katalán Sport munkatársa fejtette ki véleményét Raphinhával kapcsolatban

Joan Maria Batlle, a katalán Sport munkatársa, még a Real Madrid elleni meccset követően fogalmazott meg dícsérő hangnemű véleménycikket a Barcelona új brazil szerzeményéről, Raphinháról. Mint ismert, az Inter Miami és a Real Madrid elleni góljaival valósággal berúgta az ajtót Barcelonában, és azóta se cáfolt rá arra, hogy a culék optimisták lehetnek vele kapcsolatban.

„Már két zseniális fellépése volt a csapatnak, és Las Vegasban nem az Inter Miami, hanem a Real Madrid volt az ellenfél. Egy gól, két gólpassz a debütáláskor, egy hatalmas gól a Madrid ellen. Kijelenthető, hogy Raphinha nagyot szólva robbant be a Barça-univerzumba. A szurkolók többsége korábban nem is hallott róla, hisz a Premier League-ben nem valamelyik nagy csapatban játszott (a Leeds United játékosa volt – a szerk.), szinte ismeretlenként írt alá.

Egy ilyen gazdasági krízisben, mint amely a Barcelonát is érinti jelenleg, a szerződtetése pillanatában nehéz volt megérteni, hogy Dembélé hosszabbítása mellett mi szükség lenne rá. Nagy befektetés egy olyan posztra, amire már van ember, gondolhatták a szurkolók. A kételyek egy hétig se tartottak, és a brazil bemutatkozása mindenkit elbűvölt. Raphinha abszolút különbözik Dembelétől, más típusú futballista, technikásabb, taktikai szempontból fegyelmezettebb, asszociatívabb, és több gólt lő.

Kettő jobb, mint egy

Xavi tudta, hogy mit csinál. Mindkettőt akarta. Így most van egy klasszis szélsője, aki ügyes, jól bánik a labdával, és olyan, mintha csak rá szabták volna a Barça stílusát, és van egy másik szélsője, aki élénk, gyors, kiszámíthatatlan, de egy faltörőkos. Nem zárják ki egymást,  tudnak együtt is játszani akár, de ahogy az előszezonban megfigyelhető, úgy tűnik, hogy az edző terve az, hogy elkezdi a játékot a bölcsebbel, és befejezéskor az agitátorhoz nyúl.

Raphinha ezeken a meccseken igazolja az edzőt, a Real Madrid elleni gólja klasszis volt, egy olyan futballistáé, aki mielőtt megkapta volna a labdát, tudta, hol van, tudta, hol vannak a védők és hogyan kell ellőnie, hogy elmenjen közöttük. Később, a fejesével is a tehetségét, a benne rejlő potenciált és a belső harmóniát mutatta. A brazil, úgy tűnik, kezdő lehet Lewandowski és Ansu Fati mellett. Távolról se tűnik úgy, hogy Dembélé számára probléma lenne, épp ellenkezőleg, versenyhelyzetet teremt, és még nagyobb hajtásra késztetheti a franciát. Ismét egy olyan brazilunk lehet, aki felugraszthatja a székéből a Camp Nou közönségét, hisz egy olyan helyre került, ahol szeretik a látványos futballt.”

A cikk Joan Maria Batlle, a katalán Sport újságírójának 2022. 07.24. 20:20-kor közzétett „Xavi sabía lo que hacía con Raphinha” című véleménycikkének a fordítása.