Egy szappanopera vége: Umtiti eligazol

Az FC Barcelona hivatalos oldalán jelentette be, hogy francia védője eligazol. Umtiti eligazolása már több szezon óta terítéken volt, azonban a védő érthető módon, magas fizetése miatt nem akart eligazolni a katalán együttestől, illetve komoly érdeklődő sem jelentkezett érte. Most úgy tűnik, egy mindkét fél számára elfogadható ügylet keretein belül az olasz Lecce csapatához igazol, kölcsönben, vásárlási opció nélkül.

Az olasz együttes a tavalyi szezonban megnyerte a Serie B-t, ezzel visszajutott az olasz labdarúgás élvonalába. Védelmük megerősítésére a francia világbajnokot választották, aki 2023. június 30-áig szóló kölcsönszerződést írt alá az olaszokkal.

Umtiti barcelonai pályafutása, 2018-as térdsérülését követően kezdett zuhanórepülésbe, amikor a játékos nem vállalta a csapat orvosai által javasolt térdműtétet. Alternatív gyógymódokkal próbálkozott, többek között Katarban kezelték, de soha nem nyerte vissza régi formáját. Sérülések miatt 2016 és 2022 között 606 napot kényszerült kihagyni, ami miatt 105 tétmérkőzésen nem tudott játszani. Sérülékenysége mellett, éves, közel 16 millió eurós fizetésével vívta ki a klub elégedetlenségét és a szurkolók haragját, ezen az sem segített, hogy végül belement munkabérének csökkentésébe. Umtiti játékáról nehéz nyilatkozni, hiszen semmit sem láthattunk belőle az utóbbi években, a legutóbbi, 21/22-es szezonban 1 (!) találkozón lépett pályára a La Ligában. Mivel egyértelmű, hogy Xavinál még kiegészítő emberként sem szerepelhet, így a 28 éves játékosnak döntenie kellett, hogy a padon ülve kitölti 2026-ban lejáró szerződését, vagy játékpercek reményében eligazol más csapathoz.

A francia védő a Barcelonában töltött 6 szezon alatt összesen 133 alkalommal lépett pályára, 91-szer a La Ligában és 22 Bajnokok Ligája mérkőzésen játszott. Két gólt szerzett, egyet a 16/17-es szezonban és egyet az azt követőben. Gránátvörös-kék mezben nyert két La Liga címet, három Spanyol Kupát és két alkalommal Spanyol Szuperkupát.

A kölcsönszerződéssel kapcsolatban hivatalos információkat eddig nem közöltek a klubok, de spanyol sajtóértesülések szerint a Barça elérte, hogy az olasz klub kifizesse Umtiti fizetésének egy részét, ez az összeg pedig a francia védő által lejátszott mérkőzések számának függvényében tovább emelkedhet. A probléma ezzel nem oldódott meg véglegesen, hiszen Umtiti jelen állás szerint 2023-ban visszatérhet a Camp Nouba, de ez a transzfer hozzájárulhat ahhoz, hogy a Barcelona regisztrálni tudja Jules Koundét, amihez a további „ballaszt” játkosok helyzetét is rendezni kell.