Még 3 nap és az átigazolási piac bezár. Mi várható az utolsó 72 órában?

Az átigazolási piac 3 nap múlva, szeptember 1-jén 23:59:59-kor bezár. Most van az utolsó pillanat, amikor még játékost lehet igazolni, eladni, illetve kölcsönadni. Különösen érzékeny kérdés a lehetséges távozók listája, amelyet Alemany a Valladolid meccs előtt ki is hangsúlyozott. A bértömeget csökkenteni kell, mert pl. Koundé átmenetileg, ideiglenes intézkedéssel lehetett csak a keret regisztrált tagja. A Barcelonának vagy bevételt kell generálnia eladásból, vagy a nagy fizetésű játékosainak csökkentenie kell a jövedelmét. 

Mateu Alemany nyilatkozata egyértelmű volt a Valladolid elleni mérkőzés előtt: „A piacot nézzük. Semmi konkrétra nem fókuszálunk, meglátjuk, milyen lehetőségek adódnak, de most inkább a távozókra koncentrálunk.

Xavi egy nyilatkozatában már elmondta: három forgatókönyv létezik. A lehető legjobb, egy nem olyan jó és egy rosszabb. Az elsőben két hátvéd és Bernardo Silva érkezése szerepelne, a másodikban két védő, a harmadikban pedig egyetlen védő. Tehát ő inkább az érkezőkre fókuszál.

Lehetséges távozók, mert most ez a prioritás:

Aubameyang (33 éves)

A leginkább előrehaladott fázisban van. Koundé regisztrációjával a Barça időt nyert, hogy jobb feltétellel tudjon tárgyalni, miközben a Chelsea javaslatára vár. Eddig a kékek 15 milliót és Marcos Alonsót ajánlották fel, de a Barça inkább szétválasztaná a két esetet egymástól. A Barçánál több mint 20 milliós ajánlatot várnak, de az érdeklődők között megjelent a Manchester United is. Nagy az esélye, hogy az üzlet valósággá válik az utolsó napokban.

Memphis (28 éves)

Egyetlen percet sem játszott a Valladolid ellen, ami Xavi szándékát jól tükrözi. Az edző inkább eladná a hollandot, és Aubameyangot marasztalná. Ez egy olyan forgatókönyv, amelyet nem szabad kizárni, de jelenleg minden verzió elképzelhető. Miután megszakadtak a tárgyalások a Juventusszal, Memphis távozása inkább a Premier League felé mutat, és az egyik érdeklődő a United, azonban szóba került a Real Sociedadhoz való átigazolás lehetősége is, ahonnan Isak a Newcastle-be igazolt. A holland egyelőre higgadt, és kivár: ha az új klub nem adja meg neki azt a fizetést, amit kér, és Aubameyang közben távozik, akkor akár maradhat is, és lesz lehetősége játszani a Barcelonában.

Sergio Dest (21 éves)

Xavi üzenete egyértelmű volt, nem tartaja megfelelő szintű játékosnak, és távozását erőlteti annak ellenére, hogy a jobbhátvéd poszt jelenleg betöltetlen, csak pótmegoldásokban gondolkodhat a katalán edző (Sergio Roberto, Koundé, Araújo). Az elmúlt három mérkőzésen 0 percet játszott Dest, sőt, a keretbe sem került bele. Az amerikai nyitott arra, hogy távozzon, még a piac zárása előtt. A Barça átigazolást szeretne, de a kölcsönadás sokkal inkább megvalósíthatónak tűnik.

Martin Braithwaite (31 éves)

Ő Xavi újabb áldozata, de már május óta tudja, hogy nem számít rá az edző. A dánnal napok óta tárgyalnak a megállapodásról, hogy felmondják a szerződését, amely még két évig tartana. A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy valamivel több, mint egy évi fizetését megkapná fájdalomdíjként. Braithwaite visszautasított egy mallorcai javaslatot, de az elmúlt órákban felmerült egy valenciai lehetőség is – de ott meg már Cavanit is bemutatták, mint új igazolást, így aligha fog ott kikötni.

Miralem Pjanic (32 éves)

Ez a név nem szerepelt az átigazolható játékosok listáján, de három bajnoki meccsen nem kapott egyetlen perc lehetőséget sem, pedig Busquets egy mérkőzésen eltiltott volt. A Barça már nem zárja ki a távozását a piac bezárása előtt. De Jonggal a keretben Xavinak már egyértelmű cserelehetősége van, ha Busquets nem játszik. És ne feledjük, ott van még Kessié és Sergi Roberto is.

Bár a távozók listája fontosabb kérdés, új játékos csak akkor érkezhet, ha valakik távoznak, vagy néhány játékos csökkenti a fizetését (pl. De Jong, Ter Stegen, Piqué, Busquets, Alba), de nézzük a potenciális érkezőket:

Marcos Alonso (Chelsea/31 éves)

A játékos várja a Barça hívását, hogy összepakolhassa a csomagját, de az elmúlt napokban Xavi inkább azt hangsúlyozta, hogy a jobbhátvéd érkezése inkább prioritás, de ha lesznek távozók, akkor Alonso a Barcáé lesz. Más kérdés, hogy balhátvéd poszton meglehetős túlzsúfoltság lesz (Alba, Balde, Alonso), miközben igazi jobbhátvéd nincs egy se Dest távozása esetén.

Javier Galán (Celtic/27 éves)

Ő B-terve Marcos Alonsónak. A Celta hátvédjének hasonló a támadó profilja, mint Jordi Albának, viszont megint felmerül, hogy jobb oldalon három védekező játékos lenne, míg jobb oldalon nulla. Nem tűnik túl racionálisnak.

Juan Foyth (Villarreal/24 éves)

Ez egy olyan opció jobbhátvéd posztra, amelyet Xavi a legjobban szeretne, mert stílusában leginkább ő hasonlít Azpilcuetához, de jelenleg két probléma van. Az első, hogy a térdsérülése miatt az utolsó meccsen el kellett elhagynia a pályát és két hónapig nem játszhat, a második, hogy egy több mint 40 milliós kivásárlási ára van, amelyet nem valószínű, hogy a Barcelona kifizet.

Hector Bellerín (Arsenal/27 éves)

A legolcsóbb lehetőség, ingyen érkezhetne az Arsenaltól, a jobboldali védelmet erősítené. Profilja szerint nem tökéletes, Xavi a jobb szélen egy nagyobb védekező képességű játékost részesítene előnyben.

Hamari Traoré (Rennes/30 éves)

Ő az egyik legesélytelenebb a jobbhátvéd posztra, egyelőre a Barcelonánál követik az eseményeket, a klub terítéken tartja.

Látszik, hogy a jobbhátvéd poszt a legmegoldatlanabb része a csapatnak. A lehetséges három érkező egyike sem tűnik tökéletes megoldásnak, és azt sem lehet kizárni, hogy Dest végül marad, és részben ő fog játszani a kevésbé fontos mérkőzéseken, a többin pedig Araújo, Koundé és Sergi Roberto osztoznak a feladaton. Igaz, az előbbi kettő már kijelentette, hogy szívesen bármit, de ők inkább középhátvéd poszton képzelik el magukat.

Bernardo Silva (Manchester City/28 éves)

Ez egy lehetetlen álom. Ahhoz el kellene adni valakit, pl. De Jongot. És nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy a City elengedné a portugált csere nélkül. Nagyon kevés idő van arra, hogy a City pótolni tudná Silvát a hátralévő két napban.

Bércsökkentések

A Barça még mindig tárgyal néhány játékossal a bérek csökkentéséről. Megbeszélések folynak Ter Stegennel és De Jonggal is, de terítéken van Piqué és Busquets fizetéscsökkentése is. Ezek a bértárgyalások részben amiatt fontosak, hogy a Barcelona még igazolni tudjon, és a La Liga Financial Fair Play szabályának is megfeleljen, de legalább annyira fontos a meghirdetett bérplafon kialakítása és elfogadtatása minden játékossal, hogy egészségesebb bérarányok legyenek a csapaton belül.

Konklúzió

Most az prognosztizálható, hogy a jobbhátvéd poszton minimum féllábas lesz a csapat.

Az öt potenciálisan eladásra kínált játékos közül vélhetően csak hármat, maximum négyet sikerül eladni.

Komoly érkező már nem várható, Silva leigazolása mission impossible kategória, de persze bizonyosan vannak még ki nem játszott kártyák, amikre viszont már nem kell sokat várni. És biztosak lehetünk abban, hogy szeptember 1-én éjfél előtt az utolsó percben is lesznek még bejelentések, hiszen az átigazolási piac utolsó órái leginkább egy pókerjátszmához hasonlítanak, ahol a klubok közötti tranzakciók láncsorozaton függnek egymástól.

***