Barcelona fizetési sapkája nyáron válik súlyossá, 200 millióval kellene csökkenteni a klub teljes fizetési keretét a LaLiga szerint

A LaLiga 7,6 millió euróval csökkentette az FC Barcelona bérkeretét a téli átigazolási időszak után, ami nem tekinthető súlyos csapásnak, azonban nyáron a LaLiga elnöke szerint ennél lényegesen nagyobb, 200 milliós megtakarítást kell elérniük, ha új játékosokat akarnak igazolni. Nem csak ez volt az egyetlen üzenete a Javier Tebas LaLiga elnöknek. Szerinte Laportának le kellene mondania, ha nem tudja elmagyarázni a játékvezetői bizottság ex-elnökhelyettesével való együttműködést. És ha az olvasó még további konfliktusra is kíváncsi a LaLiga és a katalán klub között, azokat a cikk végéig mind feltárjuk.

Az első osztályban összesen 3022 millió eurót fordíthatnak a labdarúgók fizetésére az elkövetkező félévben, legtöbbet a Real Madrid 683 milliót, őt követi a Barcelona 648,82 millió felső fizetési határral. Ez az őszhöz képest nem drámai csökkenés, mindösszesen 7,6 millióval lett kisebb a fizetési sapka.

A számok csökkentek a LaLiga első osztályában a szezon elején bejelentett számokhoz képest, amelyet akkor 3052,07 millió euróban határoztak meg. Az eltérések minimálisak, mivel a téli átigazolási piacon a játékosok mozgása nem volt jelentős (bevétel vagy kiadás), és csak néhány új szponzorációs szerződés született (bevétel). A legnagyobb vesztesek között találjuk a Sevillát és az Atlético Madridot.

A Barcelona esetében a fizetési sapka több lépcsőn keresztül csökkent már: ősszel 684-ről 656-ra, most tovább 648 millióra. A kihirdetett új limit meghatározásánál a legfőbb korrekciós tényező a katalánoknál a Bajnokok Ligájából való kiesés volt, mert a pénzügyi tervekben továbbjutás és így nagyobb bevétel szerepelt, de ennél lényegesen nagyobb probléma lesz nyáron, a LaLiga már jó előre figyelmeztette a Barcelonát, hogy a szezon végén körülbelül 200 millióval kell meghúzniuk a nadrágszíjat, ami brutális szám. Vagyis Tebas elnök szerint nincs más út, mint vagy növelniük kell a bevételeiket, vagy csökkenteniük kell a kiadásaikat, hogy elkerüljék ezt a drasztikus beavatkozást. Jövőre a bevételek növelése meglehetősen nehézkes, miután a Barcelona a Camp Nou átépítése miatt a kisebb befogadóképességű Montjuïcra városi stadionba költözik, így a jegybevételei csökkenni fognak. A Bajnokok Ligájából való kiesés 26 millió eurós mínuszt jelent, ennek kompenzálására várhatóan egy minitúrát szerveznek majd a szezon zárása előtt, hogy a kiesést teljes mértékben kompenzálják.

Hogyan számol a LaLiga, mi az a fizetési sapka?

Fizetési sapka = Bevétel – Nem bérjellegű kiadások – Adósság

Ennél picit bonyolultabb az amortizációval, de a lényege ez.

(Itt jegyezzük meg, hogy a COVID világjárvány után a legtöbb európai liga néhány évre leállította a szigorú szabályzatát, tudva, hogy a válságban lévő klubok számára nehéz lenne a megfelelés. Ez azonban nem így volt a LaLigában, ami rendkívül megnehezítette a klubok számára az új játékosok szerződtetését a korábbikhoz képest.)

A végeredmény, a „Fizetési sapka” az a maximális összeg, amelyet az egyes spanyol csapatok a játékosok, edzők, valamint az utánpótlás és más klubrészlegek fizetésére költhetnek. Ez garantálja azt, hogy a klubok fizetőképesek maradjanak. Abban az esetben, ha egy csapat úgy fejezi be a szezont, hogy a fizetési sapkát túllépi, kénytelen lesz pénzt megtakarítani új játékos szerződtetésekor a 40%-os szabály alkalmazásával. Más szóval, egy új játékost csak egy másik játékos eladásából vagy szerződésének felbontásából származó bevétel 40%-ából lehet leigazolni, a maradék 60% pedig a pénzügyi egyensúly javítására fordítódik.

(Rendszeres olvasóink esetleg kezdik elveszteni a fonalat, hiszen korábban 1/3 és 1/4 szabályokról lehetett olvasni. Az 1/4 szerint azok a klubok, akik túllépik a limitet, a fizetésükön megspórolt pénzük 25%-át vagy az átigazolási díjakból csak 25%-ot használhatják fel új játékosok toborzására. Azonban ez nyártól megváltozik, a 25%-ot felviszik 40%-ra. Több klub is lobbizott a fizetési határok enyhítéséért.)

Javier Gómez, a LaLiga vezető tisztségviselője korábban elmondta, hogy „A Barça olyan egyszeri gazdasági intézkedéseket hajtott végre (2022 nyarán – a szerk.), amelyek lehetővé tették az idei szezon béreinek kifizetését, de nem a következő szezonban. Vagy növelik a bevételt, vagy ha nem sikerül, csökkentik a költségeket, vagy a kettő kombinációját.

Tény, a Barcelona az idei, június 30-án záruló pénzügyi évében olyan egyszeri bevételeket tudott felmutatni, mint például a televíziós jogok vagy a Barça Studios részbeni eladását, amelyet nem tud minden évben megismételni. Ez a 2022/23-as szezonban nagy segítség volt, hogy rendezze a csapat versenyképességét, új játékosokat szerződtessen, de a következő évben ez az egyszeri bevétel kiesik, a fenti képletből automatikusan következik, hogy a fizetési sapka szintén leesik.

Laporta szerint ezek az eladások nem lesznek drámai hatással a rendszeres bevételekre mindössze 5 százalékát teszik ki, így a következő évek eredménykimutatásait ez érdemben nem érinti. És az eladott vagyonnak egy része 25 év után visszaszáll. Azt is fontos tudni, hogy a futballvilágában kétféle tulajdonosi forma létezik, az egyik, ahol van egy vagy több nagy befektető, akik betolják a vagyonukat, akár többször tőkét emelhetnek, pénzt pumpálhatnak a klubba, esetleg fiktív bevételt generálnak, azonban a Barcelona nincs magánkézben, a Barça mindig a klub tagjainak tulajdona, vagyonát a jó gazdálkodása révén növelheti, ellenkező esetben csökkentheti.

Tehát a vagyon részbeni eladása a rendszeres bevételüket ugyan nem érinti nagymértékben, de vélhetően nem tudnak minden évben ilyen egyszeri eladásokat produkálni, mint a szezon elején tették, nem is lenne célszerű, és nincs nagy arab vagy amerikai befektető sem, aki tolná be a pénzt, mert a Barcelona társaságként működik. Valóban felvetődik a kérdés, milyen trükkökhöz tudnak folyamodni a katalánok a nyár folyamán, ha új játékost akarnak szerződtetni.

Javier Gómez után Javier Tebas is úgy érezte, hogy rá kell erősítenie, januárban figyelmeztette a Barcelonát: „A Barcelona előrejelzése szerint több mint 200 millió euróval kellene csökkenteni a költségeket. Tehát nem tűnik helyénvalónak újabb regisztrációt kezdeményezni (a téli átigazolási időszakban – a szerk.). Mert ami a regisztrációkat illeti, elvileg most megtehetnék, hiszen képződött egy szabad keret Piqué, Memphis és Bellerín miatt, de nem tanácsolom a Barcelonának, hogy ezt kihasználja (mert nyáron ez visszaüt – a szerk.).”

Majd Tebas így folytatta: „De fontosnak tartom, hogy emlékezzünk arra, amit a Barcelona elnöke mondott a (2022. – a szerk.) júniusi közgyűlésen és a rendes közgyűlésen is (2022. október – a szerk.), hogy a Barçának a jövője érdekében a bértömeget csökkentenie kell 600 millióról 400-ra. Érdemes elkezdeni.

Két fontos üzenet volt kiolvasható a LaLiga elnökének tegnapi beszédéből, egyrészt visszahivatkozott Laportára, hogy ők is említették ezt a 200 milliót, másrészről bár megtehetnék a téli igazolási időszakban, hogy új játékost regisztráljanak, elsősorban Piqué visszavonulása, de Memphis eladása miatt is, be is férnének a fizetési sapkába, de ne tegyék, mert ez becsapós dolog, csak a tavaly nyári egyszeri eladások miatt nyílik erre lehetőségük, amiatt magas most a fizetési sapka, ez nyáron nagyon visszaüthet.

Ezen a ponton nyitott új frontvonalat a Barcelona és a LaLiga.

Memphis Depay távozása, valamint Gerard Piqué visszavonulása után a katalánok arra számítottak, hogy a két játékos kiesése lehetőséget biztosít Pablo Gavi regisztrációjára a klub első csapatának játékosaként. A Barcelona már szeptemberben megegyezett az akkor még hivatalosan a Barcelona B csapatához tartozó játékossal a 2026-ig szóló szerződéshosszabbításról, a megállapodásban foglalt részletek azonban már meghaladták volna a LaLiga által engedélyezett fizetési sapkát, így a szövetség megtagadta a játékos regisztrációját ősszel, és most télen is. Az ősz érthető volt, a tél a már említett két játékos távozása miatt már nem. Tebas vezette LaLiga azzal az abszurditással érvelt, hogy Gavit tulajdonképpen már jövő év miatt akarják regisztrálni, de a LaLiga számítása szerint erre a már említett egyszeri bevételek (TV-jogok, Barça Studios) kiesése miatt nem lesz lehetősége. Vagyis Tebas kezdeti „nem tanácsolják, hogy igazoljanak a téli átigazolási időszakban” átváltozott tiltássá.

A döntést természetesen megtámadta a katalán klub, és a pert nyilvánvalóan meg is nyerte, így a Barcelonai Kereskedelmi Bíróság kötelezte a LaLigát, hogy Gavit még a téli átigazolási időszak vége előtt beregisztrálják az első csapat játékosaként. Így kapta meg a 6-os mezszámot. (Az Európa-ligában még 30-assal szerepel, mert évközben nem lehet változtatni.)

De maradt még frontvonal bőven. Javier Tebas, a LaLiga elnökének volt más üzenete is az FC Barcelona elnöke felé, szerinte Joan Laportának le kell mondania, ha nem tudja „jól” elmagyarázni a Játékvezetői Technikai Bizottság (CTA) korábbi alelnökének fizetett kifizetéseket.

A katalán SER rádióállomás, a Que t’hi jugues című műsora beszélt arról, hogy a Barça összesen 1,4 millió eurót fizetett Jose Maria Enriquez Negreirának a volt elnök, Josep Bartomeu kormányzása alatt. Negreira 1994 és 2018 között töltötte be szerepét a CTA-nál. A barcelonai ügyészség állítása szerint 2016 és 2018 között a katalánok egy Negreira tulajdonában lévő, DASNIL 95 nevű cégnek fizették ki a pénzt. Erről itt írtunk.

A Barca közleményben tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el, mondván, hogy „a múltban egy külső műszaki tanácsadó szolgáltatásait vette igénybe, aki videó formátumban szolgáltatott technikai jelentéseket alacsonyabb kategóriájú spanyol játékosokról a klub technikai titkársága számára” .

Volt más csattanás is a katalánok és a LaLiga között. Említhetnénk a Szuperligát, amit Tebas tőrdöfésnek érzett, és fricskának lehet tekinteni azt is, hogy a Barcelona nem vett részt a december 7-én sorra került, LaLiga által összehívott közgyűlésen, amelyet Dubajban rendeztek meg. A LaLiga mindenhol a takarékosságról beszél, ha a klubokról esik szó, de picit fennhéjázónak tűnt a közgyűlést Madridból Dubajba telepíteni.

Nem valószínű, hogy ez lesz az utolsó csörte a Barcelona és a LaLiga között. Tebas tegnap kijelentette, hogy egyáltalán nem pikkel a katalánokra, ne keressen senki mögöttes szándékot. Jobb, ha nem gondolunk bele, hogy mi lenne akkor, ha még pikkelne is. Mindenesetre azt közölte, nem csak a Barcelonának címezve, hogy abban az esetben, ha egy klub túllépi a fizetési sapkát, vagy egyszerűen nem tartja be a szabályokat, a Javier Tebas vezette liga jogosult többszörös pénzügyi bírságot kiszabni, vagy a legrosszabb esetben alacsonyabb osztályba sorolni a csapatot.

Itt még nem tartunk, de a Barcelona-LaLiga saga folytatódni fog.