Xavi: „Messi jövő héten dönt a jövőjéről. Akár érkezik, akár nem, ez a terveinken összességében nem változtat”

Az interjú első része

Xavi Hernández a klub edzőközpontjában fogadta a Mundo Deportivót. Egy olyan helyiségben, amelyet Mateu Alemanyval, Jordi Cruyffal vagy a játékosokkal való találkozókra használ, mert a munkához egy szomszédos szobában osztozik a helyiségen az összes megbízható munkatársával. Beszélt a jövőről, a lehetséges igazolásokról, valamint Lionel Messi esetleges visszatéréséről is. Az interjú első része alább, második része pedig ITT olvasható.

A szurkolók szemmel tartják Messi helyzetét, nem gondolod úgy, hogy ma már nehezebb a helyzet, mint néhány héttel ezelőtt? Sokan azt beszélik, hogy a döntésnek hamarosan meg kell születnie

„Nem, ugyanúgy látom a helyzetet, mint eddig. Sokszor mondtam már, hogy itt az ajtók nyitva állnak előtte, én vagyok az edzője, és tudom, hogy segíteni fog nekünk, ha úgy dönt, hogy jön, de végül is úgy gondolom, hogy egy kicsit békén kell hagynunk. Most fejezi be a szezont, nagyon tiszteli a Paris Saint-Germaint, a legjobb módon akarja befejezni, kitölti a szerződését, és utána a világ összes joga megvan ahhoz, hogy megmondja, hova megy, hol fejezi be a karrierjét. Szerintem megvan benne az a kvalitás, hogy a legmagasabb szinten folytassa, és ha a Barcelonához jön, amit a legtöbben vagy mindannyian szeretnénk, különösen én, mert az ajtók nyitva állnak előtte, akkor meggyőződésem, hogy jól fog teljesíteni.”

Azt mondtad korábban, hogy 99%-ban tőle függ, hogy érkezik-e. Ha nincs hivatalos ajánlat, mert a Liga még nem adott zöld utat az életképességi tervnek, akkor nem túlzás 99%-ot mondani? Ez egy kicsit nagy nyomásnak tűnhet Leo számára

„Lássuk csak, ami a következő klubját illeti, rajta múlik, számomra ez nem kétséges. Ha Leo úgy dönt, hogy jön, akkor nyitva állnak előtte az ajtók. Tudom, hogy segíteni fog nekünk, ha így lesz. Én felelek a stábért, a stáb minden bizalmát és lelkesedését élvezheti az esetleges érkezése kapcsán. Efelől nincs kétség. Nincs kétségem afelől, hogy sokat segítene nekünk. Innentől kezdve a szerződésével való kérdés már nem az én gondom.”

Ami Leót illeti, azt mondtad, hogy beszéltél vele. Milyen szerepkört tudnál neki elképzelni a visszatérése esetén?

„Nos, sok pozícióhoz tud alkalmazkodni, játszhat belső poszton, játszhat szélsőt, játszhat középpályásként, vagy játszhat hamis kilencesként, ahol egész életében játszott. Végül is meg kell találnunk a természetes helyét, hogy fejlődhessen a játéka, de úgy látom, hogy sokat segíthet nekünk, úgy gondolom, hogy hiányzik belőlünk valami az utolsó harmadban, és Leo mindig megadja ezt neked.”

Az öltözőben, most, hogy Busquets és Jordi Alba távozik, elmennek meghatározó játékosok. Leo át tudná venni ezt a szerepet, mint korábbi kapitány?

„Leo is vezéralkat, tökéletesen alkalmazkodna a körülményekhez, ő volt a klub kapitánya, ő volt a klub történetének legjobb játékosa, és nyilvánvalóan ennek a klubnak a legjobb játékosa. Nem lenne kétséges, ragaszkodom hozzá és csak ismételni tudom magam, ha rajtam múlik, 100%-ban nyitva állnak előtte a kapuk itt.”

Messi érkezése mennyire befolyásolná a csapat összeállítását? Azaz, ha Messi jön, szükség van-e egy bizonyos profilú szerződtetésre bármelyik poszton?

„Nem.”

És ha nem jön, akkor egy másik játékos lesz a célpont?

„Nem, ez nem változtat semmin. Nagyon egyértelmű voltam vele, a sportvezetéssel, Mateuval, Jordival. Az elnökkel is beszéltünk azokról a dolgokról, amelyek szerintem hiányoznak a játékunkból, és ennek semmi köze ahhoz, hogy Leo csatlakozik-e vagy sem. Ez ettől független.”

Azért kérdeztem ezt, mert Messivel lehet, hogy egy emberrel kevesebb védekezne. Ha érkezne, akkor talán egy erősebb jobbhátvédre vagy egy izmosabb középpályásra lenne szükség, aki ezt ellensúlyozza

„Ennek semmi köze egymáshoz. Ahogy én elképzelem a csapatot jövőre, attól függetlenül, hogy Leo jön-e vagy sem, számomra nem változik semmi.”

Ha Messi nem jönne, akkor is szükségem lenne egy olyan játékosra, aki az utolsó passzok tekintetében is remek, valamint eredményes is? Mint például Bernardo Silva?

„Nem, azonban, az egyértelmű, hogy ez csodálatos lenne, de ő a City játékosa, és nagyon nehéz erről beszélni.”

Tavaly nyáron már téma volt az érkezése, szerettétek volna őt meggyőzni

„Igen, szerintem ha a világ bármelyik labdarúgójának azt mondod, hogy van egy ajánlata a Barcelonától, és hogy a Barça edzője akarja őt, akkor ő nem fog nemet mondani a legelején.”

Messivel baráti a kapcsolatod, mint korábbi csapattársak, gyakran beszélgettek. Elmondja, hogyan látja a helyzetét, és, hogy izgatottan várja-e, hogy visszatérjen ide?

„A jövő héten dönt, és nekünk pedig békén kell hagynunk őt. Végül is, ha minden nap beszélünk Leóról, akkor sem hiszem, hogy ez előbb lezárul. Végül is jövő héten fog dönteni, és most már rengeteg találgatás megy a jövőjéről. A végén ő dönt a jövőjéről, és az ajtók nyitva állnak előtte itt, nincs több vita.”

Szeretnéd, ha Kimmich csatlakozna a csapathoz? Ő egy olyan játékos, akit ismersz

„Igen, de akkor a klubok megharagszanak rám, mint ahogy a Real Sociedad sportigazgatója is megharagudott rám Zubimendi miatt. A végén megkérdezed, megint megkérdezed… olyan játékosokról beszélünk, akik a posztjukon az első számú választások, és akik, akik nagyon értik a játékot.”

Világossá tetted, hogy Busquets helyére egy minőségi játékosra van szükséged ezen a poszton?

„Igen, a lehető legmagasabb szintű váltásra van szükségünk, egy olyan játékosra, aki az egész szezonban kezdő volt a csapatában, fontos, hogy egy vezér érkezzen.”

Elképzelhető, hogy fontos játékosok távozzanak?

„Egyetlen általunk fontosnak tartott játékos sem fog távozni. Ilyen forgatókönyv nem szerepel a terveinkben. Nem lesz eladás emiatt. Nagyon kaotikus helyzetnek kellene lennie ahhoz, hogy ez megtörténjen, a legrosszabb forgatókönyvnek.”

Raphinha

„Ő marad. Nagyon fontos számomra. Ő hozott változást a csapat játékába.”

Ansu Fati helyzete

„Meg kell várnunk, hogy mi lesz a forgatókönyv. Ő egy olyan játékos, akit kedvelek, és sokat segített nekünk. Egyértelmű, hogy egy nagyon nehéz helyzetben van, mert korábban sérülések hátráltatták. Állandó játéklehetőségre van szüksége, és ezt nem tudom neki garantálni. Ez a Barça. Ez nem egy civil szervezet.”

***