Messi nem tér vissza: „Szerettem volna, hogy ez megtörténjen, de nem akartam, hogy a klub miattam adjon el játékosokat”

Miamiban folytatja

Lionel Messi a Sportnak és a Mundo Deportivónak adott interjúban jelentette be, hogy az Inter Miamihoz szerződik: „Nem megyek vissza Barcelonába, hanem az Inter Miamiba igazolok.” – mondta a katalán médiának. Az argentin klasszis ezzel kizárta azt a lehetőséget, hogy Szaúd-Arábiában folytassa, és lehetetlennek tartotta a mindenki által megálmodott visszatérését Barcelonába. Az argentin hosszasan magyarázza, miért nem jött össze a visszatérése.

„Nagyon vágytam rá és nagyon izgatott voltam, hogy visszatérhetek, de másrészt, miután átéltem amin keresztülmentem a 2021-es távozásom során, nem akartam újra ugyanabba a helyzetbe kerülni: várni, hogy mi lesz, és úgymond valaki más kezében hagyni a jövőmet. A saját döntésemet akartam meghozni, magamra, a családomra gondolva. Bár hallottam, hogy a LaLiga mindent elfogadott, és hogy minden rendben van a visszatérésemmel, még sok más dolognak is meg kellett volna történnie ehhez. Hallottam, hogy ezért játékosokat kell eladniuk, vagy csökkenteniük kell a játékosok fizetését, és az az igazság, hogy nem akartam azon keresztülmenni, hogy ez mind miattam történjen meg” – indokolta döntését, hogy nem tér vissza a Barcelonába.

„Sok olyan dologgal vádoltak meg, ami nem volt igaz a barcelonai karrierem során, és egy kicsit belefáradtam ebbe. És hát, mielőtt távoznom kellett, a LaLiga is beleegyezett, hogy hosszabbítsak, de végül nem sikerült. Nos, attól féltem, hogy ugyanez megint megtörténik, és ugyanazt az utat kell választanom, mint amikor Párizsba kellett mennem. Akkor hosszú ideig egy szállodában laktam a családommal, a gyerekeim már iskolába jártak, de én még mindig a szállodában laktam. A saját döntésemet akartam meghozni, és ezért nem történt meg a visszatérésem. Bár szerettem volna, de nem volt rá lehetőségem.” – folytatja. A Laportával és Xavival folytatott beszélgetéseiről is beszélt: „Az az igazság, hogy nagyon keveset beszéltem Laporta elnökkel, egyszer vagy legfeljebb kétszer. Xavival viszont sokat kommunikálok, sokkal többet, amióta a klubhoz jött, és nagyon gyakran. Beszéltünk a visszatérésem lehetőségéről is. Nagyon izgatottak voltunk, mert amikor valami felmerült, megbeszéltük, hogy tényleg szeretné-e, hogy visszajöjjek, valamint azt is, hogy ez jó lenne-e a csapatnak és neki, és tartottuk egymással a kapcsolatot.”

Messi nagyon világosan beszél arról, hogy milyen nehéz helyzetbe került, amikor elhagyta a Barcelonát: „Az egyik ok, amit most kifejtettem, hogy nem akarom még egyszer átélni ezt az egészet. Nagyon rossz időszak volt. Minden évben azzal az illúzióval érkeztünk, hogy újra elkezdem az edzéseket, a gyerekek pedig az iskolájukat a jól megszokott rutinjukkal. Amikor minden készen állt az aláírásra, egyik napról a másikra nem lehetett megtenni, és közölték velem, hogy ez nem lehetséges, és el kell hagynom a klubot. El kellett kezdenem futni és csapatot keresni, sietve kellett döntenem, és végigcsinálni mindent, amin keresztülmentünk, ami nehéz volt.”

Hasonlóképpen értékeli a Barcelona mostani szándékát, hogy szerződtesse őt: „Hogy őszinte legyek, nem tudom, hogy mindent megtettek-e, amit lehetett, vagy sem. Azt tudom, hogy mit mondott Xavi….. Most minden jel arra utalt, hogy engedélyt kaptak a La Ligától, hogy megtehessék ezt a lépést. De mondom, nem csak erről volt szó. Sok minden hiányzott. A klub abban a pillanatban nem volt abban a helyzetben, hogy 100%-ban megerősítse, hogy visszatérhetek. És ez érthető, hiszen a klub helyzete miatt ezt én is megtapasztaltam már egyszer.”

Az argentin játékos szerint nem volt olyan gazdasági probléma közte és a Barcelona között, ami kizárta volna a visszatérését: „Az igazság az, hogy az anyagi szempontok soha nem jelentettek számomra problémát vagy akadályt semmiben. Most sem jutottunk el odáig, hogy a szerződésről beszéljünk. Egy ajánlatot kaptunk, de ez soha nem hivatalos, írásos formában történt, mert még nem volt semmi konkrétum, és nem tudtuk, hogy ez valóban megtörténhet-e vagy sem. A szándék megvolt, de nem tudtunk semmit előlegezni, még csak pénzről sem beszéltünk hivatalosan. Ha pénzről lett volna szó, akkor elmentem volna Szaúd-Arábiába vagy máshová. Sok pénznek tűnt, és az igazság az, hogy a döntésemnek más oka volt, nem pedig a pénz.”

Messi mindenesetre nem titkolja, hogy a jövőben szeretne visszatérni a Barcelonához, más szerepkörben: „Nyilvánvalóan szeretnék a klub közelében lenni. Mi több, Barcelonában fogok élni. Ez az egyik dolog, amit egyértelműen tisztáztunk a feleségemmel, a gyerekeimmel. Remélhetőleg, nem tudom, hogy mikor és miként, de remélhetőleg egy nap valamit hozzá tudok tenni a klub fejlődéséhez és segíthetek, mert ez egy olyan klub, amit szeretek, ahogy azt mindig is mondtam.”

***