Mérsékelt optimizmus az irodákban a nyári átigazolási időszakot illetően a pénteki találkozó után

Amelyben számos témát érintettek

A Barcelona vezetői pénteken Joan Laporta és Rafa Yuste alelnök vezetésével közel két órán át tartó csúcstalálkozón tárgyaltak a következő szezon tervezéséről a Camp Nou irodáiban. Xavi és Oscar Hernández edzők jelenlétében Mateu Alemany sportigazgató Deco és Alejandro Echevarría kíséretében esetről esetre végigvették a klub összes ügyét, mind az igazolásokat, mind a távozókat illetően, miután a LaLiga jóváhagyta az életképességi tervet, amelyben az szerepelt, hogy minden beérkező összeg 40%-át fordíthatják átigazolásokra vagy fizetésekre. A találkozóra azután került sor, hogy Lionel Messi véglegesen nemet mondott.

A találkozó végét a „mérsékelt optimizmus” érzése jellemezte az összes folyamat befejezésének lehetőségét illetően. Alemany az elején arról számolt be, hogy a klub már minden függőben lévő hosszabbítással – Ronald Araújo, Gavi, Iñaki Peña, Marcos Alonso és Sergi Roberto – el tudott számolni, valamint Alejandro Baldé ügye is jó úton halad. A csapatkapitány Sergio Busquets és Jordi Alba távozásával felszabadult a bértömeg egy része, hogy lezárhassák a hosszabbítások bejegyzését.

Ezen első jó hír után ideje volt foglalkozni az erősítések kérdésével. Alemany itt már sokkal óvatosabb volt, elismerve, hogy a klub jelenlegi gazdasági helyzete erősen korlátozza a kapacitást, hogy minden erősítést végrehajtson. A sportigazgató megerősítette, hogy a klub négy poszton tervez erősíteni, az abszolút prioritás egy védekező középpályás és egy támadó középpályás megszerzése, amit még maga Xavi is megerősített pár napja. A másik lépés, amelyet fontolgatnak, az egy középcsatár érkezése, egy bal oldali középhátvéd leigazolását pedig már szinte biztosra vehetjük. Alemany egyébként arról számolt be, hogy Iñigo Martínez a héten sikeresen átesett az orvosi vizsgálatokon, így a klub június 30-tól bármelyik napon bemutathatja őt. Ilkay Gundogan szerződtetését is hamarosan bejelenthetik a szombati Bajnokok Ligája döntő után, míg Pierre-Emerick Aubameyang döntését várják, hogy visszatér-e, feltéve, ha ez ingyen történne. Nehezebb feladat már viszont egy védekező középpályás leigazolása, ahol két egyértelmű és drága célpontja van a sportszakmai részlegnek: Joshua Kimmich és Martin Zubimendi.

A mai állás szerint az erősítések közül – hacsak nem történik drasztikus változás – a jobbhátvéd és a balszélső kizárt. Előbbi poszton Xavi megpróbálja meggyőzni Jules Koundét, hogy térjen vissza erre a posztra, míg utóbbin komoly esélyek vannak arra, hogy az Osasunából visszatérő Ez Abde fontos segítség lehet. Ezzel összefüggésben teljesen félretennék Yannick Carrasco szerződtetését, akinek a megszerzésére a katalán klubnak opciója van a nyáron.

Végül Alemany kitért a kölcsönjátékosok jövőjével kapcsolatos kérdésekre is. Elvileg csak Ez Abde maradására mutatkozik esély, így a többi játékosnak meg kell találnia a megoldást a folytatást illetően, a klub ezekben az esetekben átigazolással vagy újabb kölcsönadással próbálkozhat majd, többek között Nico González ügyében is. A klub reméli, hogy többek között Samuel Umtiti és Clement Lenglet révén játékosok eladásából is jó hasznot húzhat.

***