A Barça szeretné, ha Cancelo és Félix maradna, de nem mindenáron

A Barça szeretné, hogy a következő szezonban is folytassák, bár ehhez kedvező feltételeket kell kapniuk a City és az Atlético részéről.

Amíg Sergi Roberto szerződéshosszabbítására várunk, addig az FC Barcelonának már csak két olyan játékos ügyét kell megoldania, akiknek június 30-án lejár a szerződése. A jelenlegi kontraktusa Joao Cancelót 2027-ig köti a Manchester Cityhez, Joao Félixet pedig 2029-ig az Atletico Madridhoz. A klub vezetői mindkét játékost szeretnék megtartani a soron következő szezonra, feltéve, hogy megfizethető feltételek mellett hosszabbítják meg kölcsönszerződésüket. Amennyiben a csapataik irreális elvárások elé támasztják őket, akkor sem fognak semmi őrültséget csinálni.

Jelen állás szerint addig nehéz sokat lépni a tervezésben, amíg a klub nem tudja, mire számíthat a Financial Fair Play tekintetében. A klub már az összes erre vonatkozó dokumentációt átadta a LaLigának, amelytől június elején várnak választ. Tekintettel arra, hogy bizonytalan a Barça gazdasági helyzete, és a meglévő prioritás más pozíciókon van, mint például a védekező középpályás, Cancelo és Joao Félix maradása még mindig a levegőben lóg, bár a két portugálnak megvan az esélye a maradásra, amíg csapataik figyelembe veszik a játékosok akaratait, ahogyan az tavaly nyáron is történt, amikor mindketten hajlandóak voltak csökkenteni az anyagi igényeiken az érkezésükért cserébe.

A május 27-én 30. életévét betöltő Cancelo esetében úgy gondolják a vezetők, hogy a szezon túlnyomó többségében megbízhatóan teljesített, ugyanakkor látják, hogy a Barcelona játékának néhány általános gyengeségére hatással van. A portugál hátvéd, aki a jobb oldalon kezdte a szezont, Alejandro Baldé súlyos sérülése után a bal oldalra került. Barcelonában nagyra értékelik azt a tényt, hogy a védelem mindkét oldalán tud szerepelni. Cancelo négy gólt és négy gólpasszt jegyzett eddig a szezon során. Cancelo maradni akar a Barçánál, nem vágyik vissza Manchesterbe, és az öltözőben nagyra értékelik őt vezetői és győztes jelleme miatt.

Ami honfitársát, Joao Félixet illeti, azokon a fontos meccseken, amelyeken lehetőséget kapott a kezdőben, jól teljesített. Például a Porto elleni két mérkőzésen (gól a Montjuïcban) és az Atlético Madrid elleni bajnokikon is (egy-egy gól). Félix jól érzi magát a csapatnál, és szeretne maradni. Ha elfogadja a szerepét, hogy nem lesz rendszeres kezdő, akkor ennek a klub részéről aligha lesz akadálya.

Ha Joao Félix alternatívája a Brightonban töltött kölcsönjátékából visszatérő Ansu Fati lenne, akkor a portugál előtte áll a sorban, hiszen a fiatal játékos a Premier League-ben nem tette meg azt a minőségi ugrást, amit vártak tőle. Ehelyett a 41 lejátszott meccsből mindössze 24-en kezdő Joao Félix 10 gólt és 6 asszisztot jegyez, ami pontosan ugyanannyi gólt és asszisztot jelent, mint amit a legjobb szezonjaiban fel tudott mutatni az Atléticónál (2020/21 és 2021/22), mióta 2019 nyarán elhagyta a Benficát.

***