Marcos Alonso keserű búcsúja

A spanyol, akinek júniusban jár le a szerződése, a márciusi sérüléséből való visszatérése óta mindössze egy mérkőzésen lépett pályára és azelőtt sem játszott sokat.

Marcos Alonso egy  nagyon keserves szezonon van túl a Barcelonánál, és a hab a tortán, hogy vasárnap nem tudott elbúcsúzni a hazai közönségtől, ugyanis egyetlen percet sem játszott a Rayo Vallecano elleni mérkőzésen. Tekintettel arra, hogy a védő szerződése idén júniusban lejár, már nem köszönhet el a Barcelona szurkolói előtt a Montjuïcban.

Marcos Alonso ebben az idényben gyakorlatilag nem játszott, és a felelősség nagy része az ő nyakába varrható, mivel végig gyenge formában volt, ráadásul a hátgerincproblémái miatt az idei év elején műtétre kényszerült, de amikor márciusban visszatért, akkor sem nyerte el Xavi bizalmát. Sőt, az elmúlt három hónapban mindössze egy alkalommal húzta fel a Barcelona szerelését.

Egészen pontosan ez április 13-án, Cádizban történt meg, ahol kezdőként lépett pályára, és végigjátszotta a 90 percet. Ez volt az egyetlen mérkőzés, amelyen játszott ebben az időszakban, ráadásul idegenben. Ráadásul ez egy olyan találkozó volt, amelyen Xavi sokat rotált, gondolva a PSG elleni Bajnokok Ligája-párharcra. A balhátvéd a 2023/24-es idény eleje (október 25) óta nem játszott az Olimpic de Montjuïcban, akkor Sahtar ellen a Bajnokok Ligájában tette ezt meg.

A Barcelona idei szezonban lejátszott 47 meccséből mindössze 8-on lépett pályára, ebből 5-öt kezdőként. Marcos Alonso ebben az idényben egyszerűen nem találta a helyét Barcelonában, annak ellenére, hogy az egyik indok a leigazolása mellett az volt, hogy ő egy nagyon sokoldalú játékos. Emlékezhetünk rá, hogy volt olyan időszak is, amikor középhátvédként szerepelt, amikor még nem volt bal lábas középhátvédje a csapatnak, bár ez két idénnyel ezelőtt volt. Cubarsí, Iñigo Martínez és Christensen is megelőzte őt ezen a poszton, balhátvédként pedig Baldé és Cancelo.

A madridi születésű játékos 2022 szeptemberében csatlakozott a katalán klubhoz. Eredetileg egy szezonra írt alá, de 2023 januárjában a Barcelona bejelentette, hogy 2024-ig meghosszabbítja a szerződését, 50 millió eurós kivásárlási záradékkal. Egy hónap van még hátra a szerződéséből, a távozása pedig szinte biztosra vehető, az Atlético Madridot emlegetik a leginkább, mint lehetséges úticél.

A Barcelonában eltöltött két idényét semmilyen szempontból nem lehet összehasonlítani. A 2022/23-as idényben Marcos Alonso 37 mérkőzésen vett részt, ebből 20 alkalommal kezdett, és 3 gólt is szerzett, idén viszont csak 8 találkozón kapott szerepet.

***