Laporta és az új remények

A Barcelona elnökválasztását Joan Laporta és csapata nyerte, ezzel kezdetét vette egy új korszak a katalán klubnál. Problémákból azonban nem lett kevesebb, és mindent bele kell adjon az új vezetés, ha versenyképes csapatot szeretne látni jövőre.

Úgy versenyképeset, hogy a gárda nem csak spanyol szinten, hanem európai szinten is versenyképes, ott van a legjobbak között, és nem csak a szerencsében bízhat, hogy ha szeretne továbbjutni a Bajnokok Ligájában a döntőig vezető úton. Nincs szüksége arra, hogy extra bónusz kódot kapjon, nincs szüksége játékvezetői segítségre, a mázlira, hanem pusztán a teljesítményére alapozva pályázhat arra, hogy nem csak eleinte tart a legjobbakkal.

Ehhez azonban sok mindennek változnia kell. A klub költségvetése nincs rendezve addig, amíg a járvány tart, a játékosoknak engedniük kell a fizetésükből, ugyanakkor igazolni is kellene játékosokat. Ehhez pedig el kellene tudni adni futballistákat, közülük sokan vannak, akiket nagyon nem lesz könnyű eladni, egyrészt mert magas a fizetésük, másrészt mert nem nyújtottak jó teljesítményt az elmúlt időszakban. Ilyen Umtiti vagy Coutinho esete, de nem ők az egyetlenek.

Márpedig játékosok eladása nélkül borzasztó nehéznek látszik, hogy sikerüljön megerősíteni a keretet. Egyrészt azért, mert nincs hely a keretben, másrészt azért, mert az ő fizetésük is korlátja annak, hogy a klub megengedhesse magának újak szerződtetését.

De ha ezt a problémát kielégítően meg tudja oldani Joan Laporta és Mateu Alemany, és jól tudnak igazolni a jövő évre tekintettel, akkor olyan pályára kerülhet a Barcelona, amit minden szurkoló is vár. Fiatalok ugyanis vannak már a keretben, az a probléma már nagyrészt megszűnt, hogy a Barcelona kerete kiöregedett, hiszen nagyon sok fiatal próbál bekerülni az első keretbe. Közülük ráadásul többen nagyon is jól teljesítenek: Ilaix Moriba, Pedri, Araújo, Mingueza azok, akik a legtöbb lehetőséget kapták a szezon során, Ansu Fati is ide tartozna, ha nem sérült volna meg súlyosan még ősszel. Ő lehet a Barcelona új csillaga, ha a sérülések is engedik neki. De a többiek is a maguk posztján nyújtottak olyan teljesítményt, amire szükség lesz hosszú távon.

Magyarán a klub vezetőinek nem kell a nulláról építkezniük azért. Egy alap már adott, kiegészíteni azonban szükséges ezt az alapot. És nem elég kiegészítő emberekkel, cserékkel erősíteni, komoly teljesítményre képes, húzóemberekre van szüksége a Barcelonának néhány poszton. Ez pedig pénzbe kerül, ami nincs, és ezért ideiglenesen szükség lehet arra, hogy a Barcelona hitelt vegyen fel.

Ez aggályos lehet annyiból, hogy már így is van elég adóssága a Barcelonának, másrészről viszont csak így lehet magasabb szintre lépni, ami hosszú távon megtérülhet. És ezen az úton a szerencsére is szüksége lesz a katalán csapatnak.