EuroBarça Retro: az elbukott Liga-döntő az Atletico ellen

Néhány évvel ezelőtt már – ha nem is ugyanolyan, de – hasonló cipőben járt a Barcelona, mint most az Atletico ellen, hiszen a bajnokság megnyeréséhez az utolsó fordulók egyikében megint a madridiakat kellene legyőznie. Hét évvel ezelőtt csak egy 1-1-es döntetlen jött össze az utolsó fordulóban, amivel nem lett meg a La Liga trófea, pedig ha akkor már lett volna VAR, lehet, hogy másképp alakult volna minden… 

2014. május 17-én járunk, a La Liga utolsó fordulójában, ahol a második helyezett, 86 pontos Barcelona fogadja a listavezető, 89 pontos Atletico Madridot. A Barcelona viszontagságos éven van túl: a Tata Martino vezette csapat a bajnokságban féltávnál élen állt (holtversenyben az Atleticóval) 50 ponttal; az első 8 meccséből 8-at megnyert, ami klubrekordot jelentett, így minden szépnek és jónkak tűnt, aztán a tavasszal elkezdődött egy kisebb hullámvölgy. A bajnokságban a 20. – 27. forduló közötti 8 meccsből csak négyet nyert meg a Barça, miközben három vereséget szenvedett, áprilisban éppen az Atletico ütötte ki a csapatot a BL-ből (1-1 a Camp Nouban, 0-1 Madridban), aztán egy egész jó győzelmi sorozat (8 meccsből 7 győzelem) révén az utolsó 3 fordulóhoz érve végül megvolt a lehetősége Messiéknek, hogy La Liga győzelmet ünnepeljenek. A 36. és 37. fordulóban viszont egyaránt csak egy-egy döntetlenre futotta a Getafe és az Elche ellen, miközben az Atletico csak 1 pontot szerzett ebben a két fordulóban. Ráadásul sajnálatos módon ezekben a hetekben, április 25-én hunyt el a csapat előző vezetőedzője Tito Vilanovának is…

Így érkeztünk meg a valóban döntőt jelentő mérkőzéshez a 38. fordulóban, ami előtt azért volt jó hír, hiszen a napokban jelentette be a klub, hogy meghosszabbította Messi szerződését. De voltak kedvezőtlen előjelek is, hiszen a szezonban addig 5 meccsen sem sikerült legyőzni az Atleticót (0-0, 1-1 a nyári Szuperkupában, 1-1, 0-1 a BL-ben, 0-0 a bajnokságban), Neymar pedig sérülése miatt csak a padra tudott leülni.

1-1: bajnok az Atlético!

A mérkőzésen Alexis fantasztikusan óriási nagy, lehetetlen helyzetből szerzett góljával (megéri visszanézni!) még vezetést tudott szerezni a Barcelona, viszont a csapat nem dominált, az Atletico rengeteget tördelte a játékot és nem engedte kibontakozni a csapatot, mindezt úgy, hogy két fontos játékosukat is sérülése miatt vesztették el (Diego Costa, Arda Turan) az első játékrészben. A Barça nem is kockáztatott túl sokat, Godín egyenlítést jelentő fejese után viszont már muszáj volt, érkezett Neymar is, gól viszont nem jött… Azaz, jött, a 64. percben, csak éppen nem volt érvényes, miután les miatt elvette Messi gólját Matheu Lahoz játékvezető és csapata. Élőben ugyan nehezen, de a visszajátszások alapján egyértelműen látszott, hogy az ellenfélről, konkrétan Juanfranról pattant elé a labda, így egy potenciálisan bajnoki címet jelentő góltól fosztották meg a Barcelonát (még ha egy szűk fél óra hátra is volt a mérkőzésből) – a végéig ugyanis a Barça már nem tudott újra betalálni, ezzel elbukta a Liga győzelmet.

A meccs után egyébként lemondott Tata Martino, Bartomeu elnök pedig alapvető változásokat jelölt meg a következő szezonra – és ez végül bejött és sikerekben volt mérhető, hiszen triplázott a csapat az érkező új mester, Luis Enrique és az új csatár, Luis Suárez vezetésével.

Kis érdekesség még: a 7 évvel ezelőtti és a mai találkozó játékvezetője is Matheu Lahoz, ami a fenti nem-lesgól szempontjából mindenképp különleges, valamint az akkori és mostani szezont nézve hasonlóság van abban is, hogy a 2013-14-es szezonban David Villa távozott a csapattól az Atleticóhoz, majd lett bajnok, most nyáron pedig Luis Suárez tette át a székhelyét Madridba – és van meg az esélye arra, hogy Villához hasonlóan egykori sikerei színhelyén lépjen nagyot a bajnoki cím felé… Reméljük, ebben azért nem ismétli a történelem önmagát.

Egy sorsdöntő időszak kezdete: Barça – Atlético Madrid előzetes

***

Öltöztesd a lakást is gránátvörös-kékbe – exkluzív darabok otthonra is! 

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát