Adósságok hálója, vajon van kiút?

Joan Laporta a Catalunya Ràdionak adott interjújában kifejtette, hogy június 30-áig szeretnék lezárni az üzletrész adásvételeket, illetve a közvetítési jogok értékesítését, melyekkel stabilizálhatják a klub anyagi helyzetét. A licitálók között olyan multinacionális vállalatok is szerepelnek, mint például a Goldman Sachs befektetési bank. Laportáékra komoly feladat vár, olyan üzleteket kell lebonyolítaniuk, melyek nagyban befolyásolni fogják a Barcelona jövőjét.

Laporta gazdasági manőverei

A szezon végeztét követően az FC Barcelona vezetésének legégetőbb feladata a jelenlegi siralmas pénzügyi helyzet stabilizálása. Xavi érkezésével hiába lépett szintet a klub sportszakmailag, pénzügyileg még az előző vezetés munkájának „gyümölcsét” nyögi, ami egyértelműen kihat a csapat pályán nyújtott teljesítményére és a jövőbeli tervekre is.

Bár Laporta és Xavi is biztosított mindenkit, hogy lehetőség lesz a keret megerősítésére, minden elnökségi tag és a vezetőedző is kihangsúlyozta nyilatkozataiban, hogy a gazdasági helyzet jelentősen behatárolja a lehetőségeiket. – így azt is, hogy egy-egy átigazolásért folyó versenybe egyáltalán be tud-e nevezni a klub.  A Joan Laporta és csapata által készített gazdasági válságterv olyan megoldásokat tartalmaz, mint a klub hiteleinek átütemezése, a Barça Corporate vállalatok (Barça Licensing & Merchandising S.L.U. és Barça Studios) üzletrészeinek értékesítése, illetve még mindig terítéken van a CVC megállapodás.

CVC, Goldman Sachs, ASF

Laporta tervei három nagy vállalat közreműködésével érhetnek célba. A amerikai multinacionális befektetési bank, a Goldman Sachs felé a Barcelona a közvetítési jogainak 30%-át értékesítené, mintegy 900 millió euró ellenében.

Spanyol sajtóértesülések szerint a Goldman Sachs ezt az üzletet összekapcsolná a BLM egy üzletrészének a megvásárlásával. Mindez nem zárná ki a Barcelona részvételét a „La Liga Impulso” projektből, vagyis a CVC Capital Partners befektetési alappal kötött megállapodásból, a két fél álláspontja közelít. Ott a CVC 270 milliós ajánlatával szemben, a Barça 300 millió euróért értékesítené a közvetítési jogainak 10%-át.

A CVC és a La Liga megállapodása egy közel 2 milliárd eurós tőkeinjekcióról szól, a Liga és a klubok részére, amit technológiai és innovációs fejlesztésekre, valamint a sport és a liga népszerűsítésére fordítanának. Ezt a megállapodást eredetileg a La Liga kötötte a CVC-vel, de a Barcelona nem vett részt a kezdeti megállapodásban.

További bevételt jelentene az All Sport Finance Ltd.-nek (2020-ban alapított, pénzügyi menedzsmenttel foglalkozó vállalkozás) értékesítenék a Espai Barça működéséből származó bevételek 1%-át, 400 millió euróért. A Barça Studios 49%-os tulajdonrészének eladásából 200 millió eurós bevételt könyvelne el a klub. Fontos leszögezni, hogy ezeket az üzleteket még nem kötötték meg, és csak sajtóhírekről, a tárgyalások alakulásáról tudni.

Milyen nagy a Barcelona adóssága?

A Barcelona 2021-es mérlege szerint a hosszú- és rövid lejáratú hitelek összességében 1,15 milliárd eurót, a céltartalékok és az elhatárolások, vagyis az olyan gazdasági események, amik több évet is érintenek, összesen 332 millió eurót tesznek ki. Ezek a kötelezettségek ott vannak a Barcelona könyvelésében és kérdés, hogy a befolyt összegeket ennek fényében fel tudják-e majd használni a keret megerősítésére, vagy a Camp Nou felújítására. Sajtóértesülések szerint a klub azon dolgozik, hogy a CVC megállapodásban szereplő jogokat egy olyan cégre ruházzák át, amibe a CVC részvényesként belép és az ebből befolyó összeget már nem adósságként, hanem rendkívüli bevételként kezelnék. A kérdés, hogy ez legális-e és a klub pénzügyi helyzetét ismerve nem minősül-e fedezetelvonásnak?

Ami nem kérdés, hogy az előző vezetés hosszú évekre megnyomorította a klubot pénzügyileg. Nagyon fontos évek következnek a Barça számára, mert, ha elmaradnak az eredmények egy ekkora adósság tönkreteheti a klubot. Rövid távon ha nem sikerül a fenti ügyletekkel pénzt behoznia a klubnak, akkor a Barcelona nem tudna igazán aktív szereplő lenni a nyári átigazolási piacon, nem tudná megfelelően megerősíteni a keretét – hiszen a LaLiga pénzügyi fair play szabályai miatt nem csak igazolni, játékosokat benevezni sem tudna. Ezért kulcsfontosságú, hogy a fenti tervekkel rendkívüli bevételekre tegyen szert a Barcelona, amivel ugyan a jövőjéből elvesz, de rövid távon képes fejlődni. Illetve ezekhez a megállapodásokhoz a legtöbb esetben tartozna olyan záradék is, ami garantálná, hogy a Barcelona a későbbiekben visszaszerezze az eladott üzletrészeit, amikor az anyagi helyzete ezt már lehetővé teszi.