Dembélé: közel az utolsó esély…

Reagál-e a kritikák után?

Napok óta téma a sajtóban, hogy ki mit mond Ousmane Dembéléről a múlt heti ügye után, amikor előzetes jelzés nélkül nem jelent meg egy edzésen. Beszéltek már róla jelenlegi és korábbi játékosok, Didier Deschamps francia szövetségi kapitány, Valverde edző és a játékos ügynöke is – mindenki a saját nézőpontjából.

A valóság leginkább ahhoz állhat közel, hogy egy ilyen esetből önmagában nem robbant volna ki ekkora ügy, ha Dembélével nem lenne más problémája a klubnak. Azonban tény, hogy a fiatal játékos profi szemlélete más, mint amit el lehet várni Barcelonában egy futballistától. Nem követte rendesen a számára előírt étrendet, rendszeresen késett az edzésekről – csak máskor nem ilyen mértékben -, minimálisan beszél csak spanyolul, és nem is tesz komoly erőfeszítéseket azért, hogy ebben előre lépjen. Ennek is szerepe van abban, hogy nincs igazán közeli kapcsolatban a játékosok túlnyomó többségével, és igazán csak Umtitivel és Lenglet-vel szokott együtt lenni, akik szintén franciák. Összességében nem ezt várná el a klub egy olyan játékostól, akit húzóembernek vettek óriási pénzért, és akiben nagyon bíznak a jövőre tekintettel.

Múlt csütörtök óta Dembélé folyamatosan téma, nagyon sok nyilatkozat szól róla, a Mundo Deportivo még szerdán is arról készített szavazást, hogy a szurkolók eladnák-e Dembélét 100 millió euróért, ha van rá kérő a januári átigazolási időszakban. Mert kérő alighanem lenne, legfeljebb az összeg lenne más. Mert azt mindenki látja, hogy Dembélé tehetségével nincs baj, sokkal inkább a hozzáállásával, ami viszont nyilvánvalóan lehet rossz hatással a teljesítményére.

De ez a sok kritika és támadás, az impulzusok összessége akár jó irányba is terelhetik Dembélét. Hogy végül így lesz-e, az már a személyiségétől függ. Ha felveszi a kesztyűt, hogy igenis megmutatja mindenkinek, hogy tud folyamatosan profi hozzállással, jól dolgozni és játszani, akkor nagyon jó eredménye is lehet annak, hogy múlt csütörtökön nem lehetett elérni telefonon és nem ment el az edzésre.

***

Barçás cuccokat keresel? Itt a pillanat, hogy beszerezd őket! Novemberben minden pénteken vissza nem térő akciók más és más termékekre!

 

Más esetben természetesen elképzelhető az is, hogy Dembélé még éretlen ahhoz, hogy fejben reagáljon ezekre a figyelmeztető jelekre. Ha ez utóbbi igazolódik be, akkor garantált, hogy a Barcelona el fogja adni legkésőbb jövő nyáron. Télen azért nem valószínű, mert esélyes, hogy nem tudná pótolni, és ez a tavaszi célok szempontjából nem előnyös. A dolog komolyságát jelzi, hogy a klubvezetés is a legmagasabb szinten foglalkozik az ügyével, pontosan azért, mert mindenki látja, hogy kell, és ha most nem teszik helyre Dembélét, akkor soha.

Hétfőn Bartomeu elnökkel, Eric Abidallal és Pep Segurával együtt tartott csúcsértekezletet a Barcelona vezetése, és ezen ott volt a játékos ügynöke Moussa Sissoko is. A klub azt kérte a menedzsertől, ami elvárható minden ilyen szinten profi futballistától, az ügynök pedig azt, hogy lehetőség szerint ne szivárogtassanak ki a jövőben hasonló eseteket a sajtóba, mert ez nem jó sem a klubnak, sem a játékosnak. Ez természetesen így is van, de megakadályozni szinte lehetetlen lenne, hogy kikerüljön a nyilvánosság elé, ha újfent hasonló történik.

A válogatott szünet után mindenesetre mind az edzők, mind a szurkolók különösen figyelni fogják Dembélét, hogy változik-e valami a történtek után, mert ezen fog múlni a jövőbeni barcelonai karrierje.