Font összeszedte az aláírásokat, napirendi pont lesz az elektronikus szavazás

Az október 6-án tartandó közgyűlésen voksol róla a pártoló tagság

 

A 2021-es elnökválasztásra a ‘Sí al futur’ címet viselő programmal – magyarul ‘Igen a jövőre’ – kampányoló Víctor Font elnökjelölt hétfő délután leadta a klub székházában a szükséges aláírásokat, így a következő, október 6-án rendezendő közgyűlésen ott lesz a napirendi pontok között az elektronikus voksolás bevezetése.

Anélkül ugrottunk bele a medencébe, hogy tudtuk volna, van-e benne egyáltalán egy cseppnyi víz is.

Így jellemezte az aláírásgyűjtést Font, aki azért is tartja fontosnak a rendszer bevezetését, mert ezzel nem csupán az elnökválasztást tehetik majd még demokratikusabbá azzal, hogy a Barcelonától távol élő pártoló tagok is leadhatják könnyedén a voksukat. Az elnökjelölt szerint ugyanis az elektronikus szavazást számos olyan témában is lehet majd használni, ahol fontos lehet a pártolói tagság véleménye. Egy új mez, a stadion névhasználati jogának vagy éppen egy-egy projekt kérdésében lehet felhatalmazást kérni a socióktól, ha pedig az igenek nyernek, úgy Font értelmezésében a végső kidolgozás lenne az elnökség feladata.

Font egyébiránt elárulta, hogy az elnökség azt tanácsolta: várjanak még egy évet, amíg a spanyol országgyűlés meghozza az elektronikus voksolást lehetővé tevő rendszerről szóló törvényt. A kampánya során a legendás irányító Xavi támogatását már élvező elnökjelölt szerint azonban ennek semmi értelme, mert a törvénytervezet támogatottsága óriási, és egy éven belül minden jel szerint életbe lép, szóval nincs értelme vesztegetni az időt, hogy aztán “végül csak 2035-ben vezessük be a klubon belül”.

A témáról tehát október 6-án szavaz majd a közgyűlés, ugyanakkor csütörtökön és pénteken már tájékoztató napokat tartanak a pártoló tagok számára, amin Font természetesen részt szeretne venni a csapatával, hogy a sociók minél informáltabbak legyenek a témát illetően. Arról nem mert jóslásokba bocsátkozni Font, hogy melyik feladat a nehezebb: összegyűjteni az aláírásokat vagy a közgyűlésen elérni, hogy az igenek kerüljenek túlsúlyba.

“Két hosszú hét alatt elértünk egy nagy támogatottságot, noha benne volt a kockázat, hogy az emberek azt mondják: ez engem most nem érdekel különösebben… Most viszont már – ekkora támogatottsággal – bármi megtörténhet” – így a voksolás végkimeneteléről Font, aki szerint ezzel a lépéssel a klub ténylegesen megvalósíthatná az ‘egyesület tulajdonosai a pártoló tagok’ szlogenjét, ami a jelenlegi rendszerben csupán a választások alkalmával jut érvényre.