Erős lesz a változások szele?

Quique Setiénnek most sokan örülnek, sokan bizakodnak, hogy vele talán új lendületet kap a Barcelona a tavaszra. Az idő majd megválaszolja, hogy így lesz-e, de az egyértelmű, hogy feladata akad bőven az új edzőnek, döntéseket kell hoznia, és a szezon végén kíméletlenül trófeát, trófeákat követelnek majd tőle.

„A szent teheneknek” vége?

Nyilvánosan soha senki nem fogja elismerni, de egyre többször szivárognak ki olyan hírek, hogy a csapat legfontosabb játékosai felé más szabályok voltak érvényesek, mint a többiek felé. Valverde megengedő volt a késésekkel, szabadnapokkal, nem sportemberekhez passzoló életvitellel, és ezek a játékosok ezzel együtt is állandó kezdők maradhattak. Az egyedüli kivétel talán Busquets, aki a vártnál többször került a kispadra. Sok kommentár ezzel magyarázza azt is, hogy miért támogatták Valverde megtartását az öltözőben legtöbbet számító, legnagyobb hanggal bíró játékosok. Ezen túl azonban akadnak konkrét szakmai kérdések, amiket meg kell oldania az edzőnek.

Suárez nélkül: igazolni vagy sem?

Luis Suárez szezonjának vége, igazi centere nincs a Barcelonának helyette. Vagy igazolnak, vagy a fiatalokkal és Griezmann esetleges poszt váltásával kezelik Suárez hiányát. Griezmann tud játszani 9-est, bár nem lehet annak nevezni, de nem ez az egyedüli lehetőség. A döntés Setiéné, hogy inkább számít a fiatalokra, mint Carles Pérez vagy Ansu Fati, vagy igazolni kéri a technikai vezetést.

A Barça stílusa visszatér?

Setién jó játékot ígért, ahol a Barcelona játszik a labdával. Ehhez azonban sok mindenen kell változtatnia, mert Valverdével alaposan megváltozott a Barcelona játéka. Az előretolt letámadás gyenge, szinte nem is létezik már, márpedig a gyors labdaszerzés kellene a dominanciához. A labdajáratás sebessége és minősége sem hasonlítható a korábbi Barcelonákéhoz, de ebben nyilván benne van az is, hogy nem ugyanazok a játékosok vannak pályán, mint korábban. Setién jó játékot ígért, feltételezhető, hogy ezekkel a problémákkal megpróbál kezdeni valamit.

Stabilabb középpálya

A Barcelona számára a legtöbb meccs a középpályássor teljesítményén úszott el, mert nem volt olyan súlyú jelenléte a játékosoknak, amivel kézben tudták volna tartani a meccset. A dominancia elveszett, és ez nem csak egy-egy játékos hibája, hanem abból is fakad, hogy Valverde igazán nem találta meg a saját csapatát, a saját középpályáját. Folyamatosak voltak a változtatások, igazán senki nem oldotta meg tökéletesen a feladatot. Busquetsnek talán soha nem volt még ilyen gyenge szezonja, De Jong ügyes, de nem tudta jól kihasználni eddig Valverde, Rakitic és Vidal hol nagyon fontosak, hol pedig eladásra ítélt játékosok – mindez néhány héten belül át tud alakulni.

Riqui Puig brillírozott a nagyoknál, amikor kapott esélyt, de Valverde komoly meccsen soha nem szavazott neki bizalmat. Különösen feltűnő, és a játékos felé kegyetlen is volt, hogy az Inter elleni, tét nélküli Bl-csoportmeccsen bár a keretbe bekerült, végül a lelátóról kellett néznie a meccset. Pedig a Barcelona számára nem volt tétje a mérkőzésnek. Sergi Roberto eddig nem igazolta, hogy képes lenne tartósan olyan teljesítményre, hogy kezdő lehessen a középpályán, Arthurnak visszatérő sérülései vannak, amiknek el kellene tűnniük, ha építeni szeretne rá a Barcelona. A legfontosabb csapatrészből hiányzik a stabilitás.

Szélső védők

A középpályához képest eltörpül az a probléma, hogy a jobbhátvéd posztnak most sincs igazán gazdája, azaz Semedo és Sergi Roberto sokszor váltják egymást. A baloldalon pedig jobb teljesítményt kellene tudni kihúzni Junior Firpóból, aki már játszott Setién keze alatt a Betisben, így neki talán sikerülhet.