A kiesés pozitív olvasata

Nem lehet örömmel beszélni arról, hogy a Barcelona kiesett a Király Kupából, hiszen mégiscsak elúszott egy trófea, amit már nem lehet megnyerni. Hogy mégis nem olyan szomorú a valóság, az a játékban rejlik. Reménykedni legalábbis lehet.

Mert hogy egy reményteljesebb játék is csak akkor ér valamit, ha állandósul, ha lesz benne folyamatosság. Ha nem, akkor persze világos, hogy nem sok reménye lehet a Barcelonának akár a Ligában, akár a BL-ben. De a csütörtöki meccs alapján legalábbis lehet reménykedni. Amellett, hogy elúszott egy trófea, ennek a meccsnek volt pozitív oldala.

Egyértelműen ez volt a Setién-éra eddigi legjobb meccse, egy nagyon nehéz pályán, kiélezett szituációban. Piqué foglalta össze talán a legjobban.

“Talán erős azt mondani, hogy elégedettek vagyunk, de végre láttuk, hogy tudunk újra jól játszani. Az öltözőben mindenki pozitív volt, és ha tudunk a továbbiakban így játszani és fejlődni, akkor még előttünk vannak a szebb célok, a Liga és a BL. Mindent bele kell adni, és nagyon akarva megfordítani azt a nem pozitív dinamikát, ami hatással volt az öltözői hangulatra is.”

Ezt mondta Piqué, és van igaza, mert a játék jó volt. Nem kiemelkedően jó, de jó. A Barcelona alakította inkább a játékot, dominált tudott helyzeteket, ziccereket is teremteni, ha berúg egyet, jó eséllyel elődöntős. Még inkább üzenetértékű, hogy a maximálisan izzó, szintén mindent beleadó Athletic hazai pályán alig-alig jutott el Ter Stegen kapujáig, a német kapusnak egész meccsen nem volt védeni valója.

De természetes, ha nincs további fejlődés, nem maradnak meg olyan elemek, mint a leginkább szembeötlő határozott letámadás, akkor mindez mit sem ér. Az is igaz, hogy problémák ettől függetlenül bőven vannak. A jelenkori kerettel is, hiszen támadó posztokon nincs is cseréje Setiénnek, és hosszú távon klub szinten is, mert azt nehezen tagadhatja le bárki, hogy az elmúlt évek sportszakmai tervezése katasztrofális a vezetésben.

Ezt azonban nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. Most az a kérdés, a következő hetekben lesz-e fejlődés. Nem lesz olyan, mint volt például a Guardiola-érában, de talán változhat a játékosok odaadása, az összeszedettség, a cél, hogy egy Barcelonának akarnia kell dominálni.

“Napról napra jobban lehet látni a mester elképzeléseit”

– mondta még Piqué csütörtökön. Ha ez igaz, és kiteljesedik az, amit Setién szeretne, látható lesz a gyakorlatban, akkor még talán menthető lesz a szezon valamilyen szinten.