Messi gólok nélkül is eldönti a meccseket

Az elmúlt négy bajnoki meccsen nem talált a kapuba | Hat gólpassz az elmúlt három mérkőzésen

Leo Messi – szigorúan önmagához képest – szokatlan formát fut, hiszen már négy bajnoki találkozó óta nem talált kapuba, hasonlóra pedig legutóbb eléggé régen, szám szerint hat esztendővel ezelőtt volt példa. Ennek ellenére Messi a saját módján vészeli át a “krízisét”: az utóbbi három bajnoki összecsapáson hat gólpasszt osztott ki. 

A madridi média, mely a dél-amerikai csatárcsillag berobbanása, majd a Pep-érában való kifutása óta állandóan magas fokú irigységgel figyeli Messi pályafutását, természetesen hangzatos szavakat használva arra próbálja kifuttatni az anyagait, hogy a Barcelona 10-ese már nem a korábbi szinten futballozik. A “Messi legrosszabb tele”, valamint a “Messi legrosszabb sorozata az elmúlt hat évben” címmel született anyagok ugyan tényeket is közölnek, de aztán az elemzésnél szemmel láthatóan elkanyarodnak egy alternatív valóságba.

 

 

Ezzel szemben az a helyzet, hogy Messi továbbra is több szerepet tölt be egyszerre a pályán, és egy időben szabja meg a játék ritmusát, ad kulcspasszokat, készít elő a társaknak, valamint ér oda a kapu elé, és vállalja fel a kapura lövéseket. Ráadásul hiába nem talált be az elmúlt négy meccsén a Ligában a Valencia, a Levante, a Betis, valamint a Getafe ellen, mindegyik találkozón volt lehetősége az argentinnek, vagyis egyrészt működik Setién vezetőedző elképzelése a támadásokat illetően, másrészt pedig Messi továbbra is él a számára kidolgozott feltételekkel, és odaér a támadások végén azokba a pozíciókba, amikből az ellenfél kapujára veszélyes tud lenni.

Minden más csak idő kérdése. Mi több, azt sem szabad elfelejteni, hogy egy-egy formahanyatlás optimális körülmények közepette is teljesen normális jelenség lenne, ám a Barcelona idényét mindennek lehet hívni, csak éppen ideálisnak és optimálisnak nem… Foghíjas keret, jóllakott és a régi szintjüktől már messze lévő korábbi kulcsemberek, vezetői fejetlenség, valamint késői edzőváltás. Végül pedig maga az edzőváltás módja sem segítette a súrlódásmentes átmenetet, amit tetézett Eric Abidal sportigazgató “okosnak” aligha nevezhető nyilatkozatcsokra…

Egy szó, mint száz: Messi még a kisebb formahanyatlásában is meccseket dönt el, és gondoskodik arról, hogy a csapata hozhassa a mérkőzéseit.