Merre tovább, Valverde Team?

A Tottenham otthonába látogatnak | Mindkét csapatnak különösen fontos a győzelem

Szerda este 21 órakor a Tottenham Hotspur vendégszeretetét élvezheti majd az FC Barcelona, miután sor kerül a két csapat összecsapására a Bajnokok Ligája B csoportjának második játéknapján. A Tottenham egy váratlan vereséggel kezdte a BL-idényt, ráadásul Pochettino mester számos kulcsemberét lesz kénytelen nélkülözni sérülés miatt. A Barça ugyan győzött a csoportkör első meccsén a PSV ellen, a legutóbbi másfél hét alapján azonban negatív előjelekkel várhatja a találkozót Valverde mester csapata. 

Érdekes meccsnek ígérkezik a Tottenham – Barça, ugyanis a tavalyi szezont elnézve két stabil lábakon álló, ám elől kiváló képességű játékosokkal rendelkező csapatokról van szó. Ugyanakkor az idei szezon elején mindkét csapat beragadt, ami a játék színvonalát illeti, így ebből a szempontból mind az angol, mind a katalán gárda számára nagyon fontos ütközet következik, mely meghatározhatja a következő hetek alakulását.

Mauricio Pochettino együttese ugyan a nyáron nem igazolt különösebben, de megtartotta a legjobbjait, aminek köszönhetően sokan még többet vártak a már összeszokott és tapasztalt Spurstől, mint egy évvel korábban. Az idény elején azonban beszedett egy-egy váratlan pofont a londoni csapat, így például a Watford elleni idegenbeli vereség vagy az Internazionale elleni hazai BL-nyitány nem volt belekalkulálva a vesztett pontok közé. Mi több, a Spurs kikapott a fenti két meccs között a Liverpooltól is 2-1-re, ami ugyan teljesen megemészthető eredmény, ám mégiscsak sorozatban háromszor nem tudott nyerni a Tottenham.

Mindezek tetejébe az angol csapat rendkívül peches időszakon megy keresztül a sérüléseket illetően is. A madridi ‘Marca’ szerint Dele Alli, Eriksen, Vertonghen, Dembélé és Aurier sem játszhat szerda este, míg az UEFA annyit tesz hozzá, hogy Vertonghen, Dembélé és Aurier játékát még nem lehet teljes bizonyossággal kizárni. Ennek ellenére ők is sérüléssel bajlódnak, vagyis nincsenek 100%-os állapotban. Pochettino edző sportszerűen nem akar velük foglalkozni, és hiszi, hogy a csapata nélkülük is nyerhet a Barcelona ellen. 

 

 

Ugyanezt a sikertelenséget élhette át a Barcelona is az elmúlt másfél hétben, amikor is három bajnoki mérkőzésen keresztül volt képtelen győzni. A negatív széria kezdődött a Girona elleni hazai döntetlennel, amit még erőteljesen befolyásolt Lenglet kiállítása, ám a Leganés elleni vereség, valamint a Bilbao elleni pontvesztés alkalmával már látszott, hogy nem csupán külső tényezőkön áll az együttes gyengébb játéka. A Bajnokok Ligájában való bemutatkozásra még a fenti sorozat előtt került sor, amikor is a katalánok az eredményre pillantva (4-0) könnyedén, ám a játék képét figyelve komoly nehézségek közepette fektették két vállra a holland PSV együttesét. Ami a keretet illeti, nem utazott a csapattal Londonba Malcom, Samper és Aleñá, Sergi Roberto és Umtiti pedig sérülés, valamint eltiltás okán hagyják ki az angliai összecsapást.

A mérkőzés végkimenetele szempontjából alapvető fontosságú lesz, hogy a Barcelona képes-e visszanyerni a defenzív stabilitását. Katalán lapértesülések szerint hasonlóan vélekedik Valverde edző is, és éppen ezért a tréner fontolgatja, hogy visszatér a négy középpályást magába foglaló szisztémához. Akárhogy is lesz, egy biztos: a Tottenham nem szokott megijedni a nagyobb nevű ellenfeleitől, és bizonyos mértékig mindig akarja a labdát, így arra is számítani lehet, hogy a Barçának komoly presszinget kell majd kiállnia a mérkőzés egyes szakaszaiban.

Az angol csapatok ellen eddig 28 meccsen 20 gólt szerző Messi a hétvégén is megmutatta, hogy mennyit számít a jelenléte, ráadásul a társak több, mint két éve nem lőttek gólt idegenben a Bajnokok Ligájában, így extra nagy teher nyomja az argentin vállát. Esetleg végre felnőnek hozzá a kulcsemberek, és ezzel együtt a csapat is. Ebből a szempontból vízválasztó lehet az angol túra.

Tottenham Hotspur – FC Barcelona
London, Wembley
Vezeti: Felix Zwayer
21:00

Tottenham: Lloris – Davinson Sánchez, Alderweireld, Winks – Trippier, Dier, Sissoko, Rose – Lamela, Lucas – Kane.

FC Barcelona: ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Busquets, Rakitic, Coutinho – Messi, Suárez, Dembélé.